De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Infosessie AZO!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Infosessie AZO!."— Transcript van de presentatie:

1 Infosessie AZO!

2 Voorbereiding Idee: welk project/idee heb je? welke producten of diensten ga ik aanbieden ? Informeren: wat heb ik ik allemaal nodig om te starten, waar heb ik voor te zorgen? wat moet ik doen om mijn doel te bereiken

3 Diploma’s Bedrijfsbeheer Beroepskennis
Bij deze slide benadrukken welke diploma/attest dat ze nodig hebben

4 Bedrijfsbeheer Bachelor of Master diploma
3 jaar ervaring als zelfstandige in buitenland Diploma man of vrouw Diploma vennoot Diploma zelf behalen: SYNTRA : Lange Leemstraat Antwerpen Je hebt geen attest van bedrijfsbeheer te behalen wanneer je: - een erkende master of bachelor hebt (inburgering helpt de kandidaten voor de erkenning) - wanneer je reeds 3 jaar ervaring hebt als zelfstandige en dit ook kan bewijzen met officiële papieren(BTW RSZ bijdragen) wanneer de man of vrouw een master of bachelor bezit of doordat de vrouw of de man zelf BBH heeft gevolgd. Je hebt bij deze situatie wanneer je het BBH van de partner/ gebruikt en deze ontvangt zelf dop, dan ook eerst een goedkeuring aan te vragen bij de RVA. Zo niet kan hij of zij de dop verliezen. - wanneer je vennoot zelf BBH heeft behaald. Ons voorstel is wel om zelf een diploma BBH te halen. Dit kan wanneer er pas 16 cursisten zijn bij bvb. Syntra(in Antwerpen zijn er geen tolken en kost 185 € bij 2 dagen per week en dit voor 6 tot 7 maanden lang. Hier geven we ook de lijst van ondernemersloketten.

5 Beroepskennis Ervaring in het buitenland Ervaring in België
Diploma/ ervaring vennoot Diploma/ ervaring personeel Diploma zelf behalen: SYNTRA : Lange Leemstraat Antwerpen Hier benadrukken we dat het goed is om je attest van beroepskennis zelf te behalen. Je legt uit dat er gereglementeerde beroepen zijn. Zie het afzonderlijk document en je geeft dit aan iedereen.

6 Bedrijvenloket Vergunningen Wegenwerken
Adres: Francis Wellesplein 1 – 2018 Antwerpen (Den Bell) - Naast de diploma’s zijn er ook vergunningen nodig. Om een naambord op te hangen aan je gevel heb je al een vergunning nodig. De gemeente bepaalt ook De grootte van je naambord. Dit kost snel 300 euro en je moet eerst 2 tot 3 maanden wachten. De afmetingen van de naamborden zijn dus per gemeente bepaald en ga dan ook best naar het bedrijvenloket. - Ook horeca is streng gereglementeerd en informeer zeker over de brandveiligheid, de dampkappen, afmetingen van de deuren…..Het kan gemakkelijk 2 tot 3 maaden duren voordat je een vergunning krijgt om een horeca zaak te starten. Teken dus pas een huurcontract nadat alles is geregeld of je kan niet opstarten. - Ook voor een nachtwinkel is tevens een vergunning nodig en ook hier moet je maanden wachten. Meestal krijg je ook geen vergunning omdat deze winkels lawaai veroorzaken, er weinig winst is te maken…. - In vele wegen in Antwerpen zijn er werken. Vraag dus goed na bij het bedrijvenloket als er in je straat een werk wordt gepland. Stad Antwerpen heeft een 6 jaren plan over werken. Start dus niet bij een wegenwerk want je krijgt geen klanten en je gaat failliet.

7 Hoe vind ik klanten? De meeste hebben schrik van papieren en vergunningen. En toch deze papieren vraag je enkel maar 1 keer aan. Wil je schrik hebben, wel dan is het hier klanten. In België heb je zelf je klanten te maken. Hier heb je geen klanten, familie die zo komen maar je hebt hier klanten aan te trekken voordat ze komen naar je winkel. Ook heb je in België te zorgen dat je klanten tevreden zijn – pas dan komen ze opnieuw terug! Ook dan gaan ze reclame voor je maken dat je goede producten hebt.

8 Sectoren Je kan ideeën of projecten in vele verschillende sectoren hebben. Je hebt ook per sector na kijken hoe alles netjes moet zijn. Vlamingen staan dus wel open voor nieuwe producten maar dan moet eerst de gevel netjes zijn. Dit is heel belangrijk! Dan kijkt de Belg naar de inrichting, de toog en de producten. Zijn ze vers en dan pas koopt de Belg en maakt hij reclame voor je winkel/zaak.

9 Vraag van de klanten? Informatie File Leeftijd Online Natuur
- Vlamingen willen meer info over de producten, zijn ze vers en niet alleen de prijs maar ook is er geen kinderarbeid gebeurd hoe veilig is het product of hoe ga je bvb. de groenten of de kruiden kunnen gebruiken. - Is er veel verkeer of file om naar de winkel te gaan en is er parking of niet? Kan je er iets afhalen? - Er zijn hier ook producten voor ouderen zoals mensen die geen vet mogen, geen suiker, ander kleding gebruiken die niet gestreken moeten worden. Jongeren hebben ook hier eigen zakgeld zodat ze ook zelf kunnen kopen. - Mensen kopen ook via internet online maar ook wifi in de winkel kan Interessant zijn. Ook online bestellen kan veel goedkoper zijn voor de zelfstandige vb. gerechten afhalen ipv een restaurant te openen. Van waar komen ook je producten. Zijn ze biologisch. Als laatst kijken we hier als de producten de natuur kapot maken? Als een restaurant groene energie kan gebruikt? Dit alles speelt mee om een product te kopen. Gezond eten

10 De klant is koning! Wie zijn mijn klanten? Hoe maak ik best reclame?
Waar start ik mijn zaak? - In België is de klant koning en in jouw eigen land moet je geen rekening houden met concurrenten. In België zijn er wel veel winkels om te kopen. klanten zijn hier dus geen dus familie maar het zijn anderen. Bijvoorbeeld als je in België een winkel hebt die opent om 1 uur en je bent pas open om 5 na 1 dan gaat de Belg naar een andere winkel. Hij wacht niet! - Weet ook wie je klanten zijn. Wie heeft interesse voor je producten? - Je kan ook flyers laten printen voor 100 euro en zelf aan je klanten geven en niet een advertentie zetten in een krant. Zo is er meer kans dat de brochure wordt gelezen door mensen die je producten willen kopen. - De plaats waar je een zaak begint moet ook de plaats zijn waar je klanten wonen.

11 Concurrenten Wie zijn mijn concurrenten? Wat is mijn meerwaarde?
Durf vernieuwend zijn! Je bent niet alleen op de markt. Er zijn hier dus vele winkels of concurrenten. In België is het belangrijk om te kijken wat je goed doet en wat je niet goed doet. Kijk ook naar de andere winkels wat ze goed doen en wat ze niet goed doen. Kijken naar wat anderen niet goed doen is hier niet slecht maar zo leer je wat klanten belangrijk vinden. Als jij dit goed doen ook kunt, dan komen de klanten ook naar jou. Ze gaan dan niet meer naar de andere winkel. Klanten komen niet alleen naar jou omdat je goede producten hebt maar ook omdat je nieuwe of andere producten hebt. maar als ondernemer kijk je wat je concurrenten Goed doen en niet goed doen goed doen doe je ook en wat niet goed is dat probeer je goed te doen en zo kan je concureren Niet slecht maken Durf anders en vernieuwend zijn en copieer, durf uniek zijn en andere dingen anders durven doen Slagerij online bestellen

12 Hoe vind ik nieuwe klantengroepen?
Workshop : 3 halve dagen Gratis EcoHuis Antwerpen Nu wie kan interesse hebben in je producten, hoe ga je nu nieuwe dingen doen, hoe kan je opvallen of uniek zijn? Dit kunnen we samen bekijken in een workshop. Je hebt dan nog meer een idee wat je wilt doen. We kijken dus wat je nodig hebt om een zaak te starten in de praktijk,

13 Handelaarsvereniging
Samenwerken: nieuwe klanten betere winkelstraat samen reclame kunnen maken In heel veel landen heb je geen handelaarsvereniging. In België wel. In de winkelstraat hier, ga ik vragen als de zelfstandige collega’s ook samen dingen doen zoals publiciteit maken? Je betaalt dan wel lidgeld van ongeveer 400 euro maar je kan dan wel veel meer realiseren of doen. Niet is er alleen een betere verkoop door betere reclame maar stel dat als je logisch denkt is 400 euro wel goedkoop. je kan bijvoorbeeld samen kermissen of braderies organiseren. Je maakt voor de hele straat reclame zodat er veel meer mensen komen. Braderie is 1 dag dat men feest op straat en dat de straten versierd en mooi zijn, trekt veel mensen naar de straat,

14 Financieel inkomsten uitgaven
Deze slide laat je zien dat je bepaalde kosten hebt zoals gas water electriceit maar je hebt nog geen klanten. Dus in het begin is het best om cash geld te hebben. inkomsten uitgaven

15 Leningen Microstart Hefboom Startlening+ Winwinlening Bank
In België kan je geld vragen ook om een zaak te starten. Er zijn de gewone banken maar er zijn ook organisaties die alleen aan zelfstandigen geld lenen. Wil je meer informatie hierover dan kunnen we ook hierover een workshop geven.

16 Boekhouder Moet klikken Elkaar begrijpen Duidelijke afspraken maken
Eerlijk zijn Weet hoeveel dat het kost - Het is belangrijk dat je boekhouder niet de baas is. Hij is je personeel. - Er is een federatie van boekhouders en deze informatie wil ik wel meegeven. Geef dit papier als men er naar vraagt bij het weg gaan. - Een boekhouder kost ook geld. Alles wat hij voor je doet bvb. Telefoneren naar de gemeente, documenten controleert of brieven naleest dus ook. Het is goed om een overeenkomst op te maken waar in staat hoeveel je moet betalen en voor wat. Komt hij naar je zaak, kost dit extra? Bijvoorbeeld de boekhouder vraagt voor 3 maanden 300 euro en als hij naar jouw winkel komt om iets voor je te lezen, kost dit dan extra of zit dit in de 300 euro. - Een boekhouder kan ook fouten maken en jij moet de boete dan we zelf betalen als ondernemer. Zet dus alles op papier.

17 Wat nu? Neem contact met ons op:
Hoe: facebook.com/projectazo Wie: subsidiar beschermden en erkende vluchtelingen (ID kaart B en nationaliteit: vluchteling) En nu je kan ons contacteren om te kijken welke stappen je nu kan zetten zoals een lening aanvragen, een diploma bedrijfsbeheer gaan studeren, beroepskennis leren, waar een vergunning aanvragen……. Je kan ons vinden op facebook en via de website maar ook bellen kan. Wie kan ons nu contacteren?

18 In contact brengen Wat kunnen we nu extra doen?
Een gesprek hebben met jullie om zo ook jullie in contact te brengen met de juiste persoon om vragen te beantwoorden. Bvb. Een lening aanvragen. Hier kijk ik bij wie je het best een lening kan aanvragen..

19 Vragen


Download ppt "Infosessie AZO!."

Verwante presentaties


Ads door Google