De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)"— Transcript van de presentatie:

1 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
In Christus is er man noch vrouw (Galaten 3,28). Het belang van goede relaties 1: man en vrouw (in het huwelijk): Wat betekent ‘in Christus’? “Erken het gezag van je man”: ? “Heb je vrouw lief” “Ik wil als Christus voor jou zijn”

2 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(1) In Christus Handelingen 17,23: “In hem (God) leven wij, bewegen wij en zijn wij” (als een vis in het water!) In Christus = in zijn ruimte; verbonden/één met hem Begin Kol. 3: één met Christus = met hem opgestaan. Je bént nu een nieuwe mens!

3 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(1) Scheppingsverschil man/vrouw blijft, in de hérschepping door de Geest van Jezus valt verschil weg. Maak onderscheid tussen schepping (Gods oorspronkelijke werk) en cultuur (menselijke tradities en waarden). In alle culturen nog steeds veel vrouwenonderdrukking. Ook in de kerk?

4 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(2) “Erken het gezag van je man”? Gezag in vroegere autoritaire zin is niet meer (nu: gezag meer inhoudelijk of persoonlijk). In Paulus’ tijd was ‘gezag’ ook in privé-relaties normaler (in navolging van antieke filosofen als Aristoteles, en de stoïcijnen zoals Epictetus). Paulus haakt daar bij aan met het evangelie (de genade van Jezus Christus)!

5 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(2) Dus geen ‘gehoorzaamheid’ als militaire discipline maar erkenning van de ander op de Christus-manier! Dat is op de manier zoals in vers 12/13 (of Galaten 5, 22/23: de ‘karaktereigenschappen van Jezus’). Twee dingen worden dan anders: in Christus man en vrouw gelijk; en in Christus een wederzijdse relatie.

6 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(3) “Heb je vrouw lief” Liefde tussen man en vrouw wordt ‘in Christus’ een uiting van Christus’ liefde. Christus’ liefde = hij geeft zich voor en aan ons. Neemt het voor ons op. Mooie opdracht voor de man: neem het op voor je vrouw. Bescherming, bewondering, waardering, veiligheid.

7 Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)
(4) “Ik wil als Christus voor jou zijn” Dit lied verwoordt de kern van het evangelie: Christus’ leven wordt jouw leven. Je gaat op hem lijken, in liefde, vrede, zelfbeheersing, geduld (‘vrucht van de Geest, Galaten 3!). God die geeft maakt van jou een mens die geeft (Miroslav Volf).


Download ppt "Het belang van goede relaties (en hoe we die kunnen verbeteren)"

Verwante presentaties


Ads door Google