De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gebruiksmogelijkheden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gebruiksmogelijkheden"— Transcript van de presentatie:

1 Gebruiksmogelijkheden
eMandate Gebruiksmogelijkheden

2 Hoofdstuk 1 : Algemeenheden
eMandate Inhoud Inhoud Hoofdstuk 1 : Algemeenheden Hoofdstuk 2 : User management en RMA : rollenbeheer (eGov Role management) Hoofdstuk 3 : Use Cases Hoofdstuk 4 : Extra mogelijkheden Hoofdstuk 5 : Contactpunten Hoofdstuk 6 : Q&A

3 Hoofdstuk 1 Algemeenheden

4 Creëert een relatie tussen 2 verschillende entiteiten
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Hoe kan een doorsnee gebruiker werken in naam van een zorgverlener/derde? Mandaten Een mandaat voor eHealth is een autorisatie toegekend (als mandaatgever) aan een andere entiteit (mandaathouder) om acties in zijn/haar naam te verrichten. Creëert een relatie tussen 2 verschillende entiteiten Relaties worden gecontroleerd op het niveau van eHealth.

5 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Het gebruik van mandaten is gedefinieerd afhankelijk van de sectoren en de aangeboden diensten en kunnen met verloop van tijd wijzigen. Een eHealth-mandaat is een vorm van delegatie waarbij de mandaatgever bezorgt aan een mandaathouder de mogelijkheid om d.m.v. één of meerdere door eHealth erkende computertoepassingen om in naam van de mandaatgever bewerkingen te verrichten. Een mandaat creëert dus een contractuele relatie tussen 2 verschillende entiteiten.

6 De mandaatgever is: De mandaathouder is:
Hoofdstuk 1 Algemeenheden De mandaatgever is: Ofwel een individuele zorgverlener (bv: een verpleegkundige) erkend via zijn/haar INSZ-nummer en zijn/haar RIZIV-nummer Ofwel een zorginstelling erkend via het RIZIV-nummer (bv: een labo, RVT, groepering verpleegkundige) De mandaathouder is: Ofwel een natuurlijke persoon erkend via zijn/haar INSZ-nummer (hierbij is geen bevoegdheid vereist) Ofwel een onderneming erkend via het ondernemingsnummer (BCE/KBO) Ofwel een zorginstelling erkend via het RIZIV-nummer

7 NB : er bestaan hier beperkingen:
Hoofdstuk 1 Algemeenheden NB : er bestaan hier beperkingen: Niet alle combinatie zijn mogelijk in het kader van de MyCareNet-toepassingen (vooral op vlak van zorginstellingen).

8 De meest voorkomende redenen zijn:
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Bij eHealth en MyCareNet houden we niet bij waarom er mandaten worden aangemaakt. De meest voorkomende redenen zijn: In geval van nood = backup (bv.: verlies v.h. eID, ziekte, vakantie, informaticaproblemen, …); Voor het delegeren aan medewerkers ; Beroep doen op een externe dienstverlener (bv. tariferingsdienst); Samenwerking tussen collega’s; ….

9 Omschrijving Een mandaat heeft steeds een begindatum
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Omschrijving Een mandaat heeft steeds een begindatum Een mandaat kan een einddatum bevatten (ofwel van “onbeperkte duur” zijn) Een mandaatgever kan slechts 1 enkel mandaat per toepassing per periode geven aan een person/instituut/entiteit  overlapping periodes is onmogelijk Een mandaathouder kan aangesteld worden voor verschillende mandaten Zelfs met een mandaat kan de mandaatgever MyCareNet blijven gebruiken.  Nood aan goede afspraken tussen mandaatgever en -houder

10 Manda(a)t(en) in cascade is niet mogelijk
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Manda(a)t(en) in cascade is niet mogelijk A priori, heeft een mandaat betrekking op het geheel van de functionaliteiten van de toepassing (zonder beperking) Deze toepassing houdt rekening met data. Voor MyCareNet: de begin- en einddatum zal vergeleken worden met de uitvoeringsdatum. Het mandaat limiteert zich tot de computertoepassing en maakt geen engagementen op andere vlakken. (bv. Financiële aspect) Voor MyCareNet: de mandaatgever blijft verantwoordelijk voor het gebruik van de toepassingen verricht door zijn mandaathouder.

11 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Als mandaathouder een onderneming of een zorginstelling is, dan moet de verantwoordelijke een lokaal toegangsbeheer oprichten in overeenstemming met het doel van de betrokken toepassing(en) (respecteren van de privacy) Een mandaat kan ingetrokken of beëindigd worden door 1 van beide partijen zolang dit geen schade berokkend aan de andere partij.

12  Elke aanvraag moet gerechtvaardigd zijn.
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Het aanmaken van een mandaat kan zowel geïnitieerd worden door de mandaatgever als door de mandaathouder. Het NIC blijft ter beschikking voor het enkele manueel in te voeren problematische mandaten.  Elke aanvraag moet gerechtvaardigd zijn. Momenteel, zijn volgende mandaten beschikbaar voor uw sectoren: Verzekerbaarheid en derde betaler; Facturatie; Medico-adminstratieve documenten (sector verpleegkundigen).

13 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Matrix mandaten

14 Mogelijke relaties tussen mandaatgever mandaathouder
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Mogelijke relaties tussen mandaatgever mandaathouder Individuele zorgverlener (RIZIV)  natuurlijk persoon (INSZ) Individuele zorgverlener (RIZIV)  zorginstelling/groepering (RIZIV) Individuele zorgverlener (RIZIV)  onderneming (KBO) Zorginstelling/groepering (RIZIV)  natuurlijk persoon (INSZ) Zorginstelling/groepering (RIZIV)  andere zorginstelling/groepering (RIZIV) Zorginstelling/groepering (RIZIV)  onderneming (KBO)

15 Voor het gebruik van een MyCareNet-dienst door:
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Voor het gebruik van een MyCareNet-dienst door: Een mandaatgever onder de bevoegdheid van een groepering of zorginstelling Een mandaathouder onder de bevoegdheid van een groepering, zorginstelling of onderneming is het noodzakelijk om een toegangsbeheer te creëren (User Management)

16 Mogelijkheden voor mandaten van een individuele zorgverstrekker
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Mogelijkheden voor mandaten van een individuele zorgverstrekker

17 Mogelijkheden voor mandaten van een groepering/ zorginstelling
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Mogelijkheden voor mandaten van een groepering/ zorginstelling

18 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Legale teksten voor de toepassingen met betrekking de MyCareNet-toepassingen met betrekking tot de verzekerbaarheid en derdebetalerssysteem Aanvraag tot het creëren van een mandaat;

19 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Legale teksten voor de toepassingen met betrekking de MyCareNet-toepassingen met betrekking tot de verzekerbaarheid en derdebetalerssysteem Aanvraag tot het creëren van een mandaat; Aanvraag voor een stopzetting van een mandaat.

20 De webapplicatie eMandate
Hoofdstuk 1 Algemeenheden De webapplicatie eMandate De mandaten worden verwerkt via de applicatie “mandaten” van FOD Financiën. Authentificatie via CSAM (eID of token). Het gebruik van eMandate vraagt geen enkele bijkomende ontwikkeling voor de softwareleverancier. De enige vereisten voor de mandaatgever en –houder om toegang te hebben tot de applicatie zijn: Een PC met internetconnectie; een eID-kaartlezer met de meest recente middleware; zijn/haar elektronisch identiteitskaart (eID); zijn/haar PIN-code. Zorg steeds voor de meest recente versie van JAVA

21 Hoofdstuk 1 Algemeenheden Een mandaat kan zowel geïnitieerd zijn vanuit mandaatgever als vanuit de rol van mandaathouder. Zowel de mandaatgever als de mandaathouder dienen het mandaat elektronisch te ondertekenen. De toegang tot de webapp voor een individuele zorgverstrekker of een natuurlijk persoon verreist geen enkel voorgaande vereiste. De toegang tot de web voor een zorginstelling/groepering of onderneming vereist om voordien het RMA (eGov Role management) in te stellen om zo de verschillende, gewenste gebruikers toegang te verlenen aan de webapp.

22 User management eN RMA : rollenbeheer (EGov Role management)
Hoofdstuk 2 User management eN RMA : rollenbeheer (EGov Role management)

23 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Dit gedeelte is niet van toepassing op individuele zorgverleners, noch op natuurlijke personen Registratie van uw organisatie en aanstelling van een Verantwoordelijke Toegangen Entiteit (VTE) Zorginstelling met een RIZIV-nummer: Onderneming met KBO-nummer:

24 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Beheer van de rollen De rollen worden beheerd door de lokale beheerder (of door de co-lokale beheerder) “eHealth Mandaatgever”: rol waarbij mandaten kunnen worden aangemaakt, aanvaard of stopgezet voor de mandaatgevende organisatie. “eHealth Mandaathouder”: rol waarbij mandaten kunnen worden aangemaakt, aanvaard of stopgezet voor de mandaatnemende organisatie. De lokale beheerder moet via de "rollenbeheer"-applicatie (RMA) bepalen wie deze rollen toegekend krijgt. Klik hiertoe op de volgende link:

25 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Om zich aan te melden via “Mijn eGov-rollenbeheer”, klik eerst op “Aanmelden”

26 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Klik op "verdergaan" en meld je aan met je elektronische identiteitskaart (eID) en je pincode.

27 Klik op “een uitnodiging voor een roltoekenning versturen”
Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Klik op “een uitnodiging voor een roltoekenning versturen”

28 Selecteer je onderneming en klik vervolgens op "volgende stap".
Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Selecteer je onderneming en klik vervolgens op "volgende stap".

29 Klik daarna op "Volgende stap".
Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Selecteer de rol(len) die je wenst toe te kennen (in dit geval, "eHealth mandaathouder voor het RIZIV") door de in de linkerkolom gekozen rol (mogelijke waarden) te verslepen naar de rechterkolom (gekozen waarden) met de volgende tab ">" Klik daarna op "Volgende stap".

30 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Pas indien nodig de eigenschappen aan en klik vervolgens op "Volgende stap"

31 Voltooi vervolgens de stappen 5 en 6.
Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Breng de adressen van de medewerkers in die de rollen toegekend moeten krijgen. Klik daarna op "Volgende stap". Voltooi vervolgens de stappen 5 en 6. De uitgenodigde persoon MOET DE UITNODIGING AANVAARDEN om toegang te krijgen tot de applicatie "Mandaten" in naam van de onderneming. Zodra deze uitnodiging gevalideerd is, moet ze VERVOLGENS door de (co)-LB via de RMA-applicatie WORDEN BEVESTIGD.

32 Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) De bevoegdheid moet geactiveerd worden om toegang te krijgen tot de toepassing Mandaten is verschillend aan de bevoegdheid die nodig is om de mandaten zelf te gebruiken.

33 Voorbeeld van de bevoegdheden voor een groepering verpleegkundige::
Hoofdstuk 2 User management en RMA: rollenbeheer (EGov Role management) Voorbeeld van de bevoegdheden voor een groepering verpleegkundige:: Als de lokale beheerder de bevoegdheid ‘zorgverlener (RIZIV)’ heeft, dan heeft hij toegang tot RMA. En kan hij personen aanstellen om de mandaten te beheren voor de groepering. De lokale beheer met de bevoegdheid  ”Zorgverlener: groepering verpleegkundige” kan personen de toestemming geven om gebruik te maken van bepaalde diensten (bv. Raadpleging van de verzekerbaarheid voor een persoon).

34 Hoofdstuk 3 Demo

35 Individuele zorgverstrekker Groepering/ zorginstelling
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Gegevens nodig voor het aanmaken van een mandaat Individuele zorgverstrekker Groepering/ zorginstelling Onderneming Mandaatgever Rijksregisternummer Domicilieadres (straat, huisnummer, postcode) RIZIV-nummer groepering/instelling Mandaathouder Ondernemings-nummer (KBO-nr.)

36 Demo van een mandaat van een groepering naar een natuurlijk persoon.
Hoofdstuk 3 Use Cases De verschillende Use cases uit deze demo, kan u terugvinden in de handleiding: eHealth Mandaten (mandate giver) ; eHealth Mandaten (mandate holder). De documentatie zullen we u via mail verzenden en zullen eveneens gepubliceerd worden op de website eHealth en NIC alsook op de sharepoint NIC. Demo van een mandaat van een groepering naar een natuurlijk persoon. Niet terugvinden van een adres/persoon  site cm “zorgverlener” Tips: mailsysteem (naar jezelf sturen, je kan nadien het adres niet meer opzoeken)  de link is steeds dezelfde zowel bij aanmaak als bij aanvaarden van een mandaat.

37 Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden

38 Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken

39 Opzoeken van een mandaat
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Opzoeken van een mandaat Via de optie “zoeken” kan u kan lijst met uw mandaten raadplegen – op alle statussen – voor de gewenste persoon/groepering/instelling/onderneming.

40 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden

41 2. Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 2. Een mandaat aanvaarden Onder het luik “mandaten die u nog moet ondertekenen”, kan u de mandaten selecteren die u wenst te aanvaarden.

42 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden Een mandaat weigeren

43 Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 3. Een mandaat weigeren Onder het luik “mandaten die u nog moet ondertekenen” kan u de mandaten selecteren die u wenst te weigeren.

44 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden Een mandaat weigeren Een mandaat stopzetten

45 4. Een mandaat stopzetten
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 4. Een mandaat stopzetten Als mandaatgever of mandaathouder kan u op elk moment een mandaat stopzetten; Hiervoor selecteert u in de lijst van uw active mandaten het gewenste mandaat door op het ‘vergrootglas’ te klikken. NB : Het mandaat wordt stopgezet in de loop van de dag, u kan geen stopzettinge doen in de toekomst.

46 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden Een mandaat weigeren Een mandaat stopzetten Een mandaat overdragen

47 5. Een mandaat overdragen
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 5. Een mandaat overdragen Enkel en alleen als mandaatgever kan een mandaat op eender welk moment overgedragen worden aan een andere mandaathouder; Hiervoor selecteert u in de lijst met uw actieve mandaten – via het ‘vergrootglas’ - op het gewenste mandaat; opgelet, deze overdracht komt overeen met het stopzetten van uw vorig mandaat en het invoeren van een nieuw mandaat; NB : de nieuwe mandaathouder moet dus dit nieuwe mandaat eerst ondertekenen alvorens deze geactiveerd zal zijn.

48 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden Een mandaat weigeren Een mandaat stopzetten Een mandaat overdragen Een mandaat dupliceren

49 6. Een mandaat dupliceren
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 6. Een mandaat dupliceren Zowel de mandaatgever of de mandaathouder kunnen op elk moment beslissen om een mandaat te dupliceren, eender in welk status; Hiervoor, moet u het gewenste mandaat selecteren in de lijst van uw mandaten door op het ‘vergrootglas’ te klikken; Dupliceren van een mandaat houdt in dat er een nieuw mandaat aangemaakt wordt op basis van gegevens van het voordien gekozen mandaat. Elk veld kan echter aangepast worden; NB : de betrokken twee partij, mandaatgever of de mandaathouder, moet dit nieuw mandaat eveneens ondertekenen alvorens dit geactiveerd kan worden.

50 Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden Enkele functies Een mandaat opzoeken Een mandaat aanvaarden Een mandaat weigeren Een mandaat stopzetten Een mandaat overdragen Een mandaat dupliceren Een mandaat uitbreiden

51 7. Een mandaat uitbreiden
Hoofdstuk 4 Extra mogelijkheden 7. Een mandaat uitbreiden Zowel als mandaatgever of als mandaathouder kan u op elk moment beslissen om een mandaat uit te breiden, ongeacht de status; Hiervoor selecteert u in de lijst het mandaat dat u wenst uit te breiden door op het ‘vergrootglas’ te klikken; Uitbreiden van een mandaat beoogt het aanmaken van een nieuw mandaat op basis van de gegevens van het geselecteerde mandaat. Enkel de mandaattypes kunnen aangepast worden; NB : de tweede partij, mandaatgever of mandaathouser moet eveneens dit mandaat valideren alvorens dit geactiveerd zal worden.

52 Hoofdstuk 5 Contactpunten

53 Problemen in verband met het gebruik en het beheer van de mandaten:
Hoofdstuk 5 Contactpunten HULP NODIG? Problemen in verband met het gebruik en het beheer van de mandaten: Contact center eHealth Problemen in verband met het invoeren van een mandaat Nationaal Intermutualistisch College (NIC) : Bv: eH: een mandaathouder kan de groepering niet vertegenwoordigen, technische foutmelding van de applicatie, … NIC: problemen met het uitlezen van de eID, pincode verloren, … Schriftelijke mandaten moeten hiervoor via post opgestuurd worden

54 Hoofdstuk 6 Q&A

55 Merci - Bedankt

56 Mogelijke relaties tussen mandaatgever-mandaathouder
Hoofdstuk 1 Algemeenheden Mogelijke relaties tussen mandaatgever-mandaathouder Individuele mandaathouder creëert een mandaat voor een individuele zorgverstrekker; Individuele mandaathouder creëert een mandaat voor een zorginstelling (geïndentificeerd o.b.v. RIZIV-nummer); Mandaathoudende zorginstelling creëert een mandaat voor een andere zorginstelling (geïdentificeerd o.b.v. RIZIV-nummer); Mandaathoudende zorginstelling creëert een mandaat voor een individuele zorgverstrekker (geïdentificeerd o.b.v. RIZIV-nummer); Mandaathoudende onderneming (geïdentificeerd o.b.v. KBO-nummer) creëert een mandaat voor een individuele zorgverstrekker (RIZIV-nr.) ; Mandaathoudende onderneming (geïdentificeerd o.b.v. KBO-nummer) creëert een mandaat voor een zorginstelling (RIZIV-nr.).


Download ppt "Gebruiksmogelijkheden"

Verwante presentaties


Ads door Google