De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Trainer / coaches en Teammanagers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Trainer / coaches en Teammanagers"— Transcript van de presentatie:

1 Trainer / coaches en Teammanagers
Heel belangrijke mensen voor de club!

2 Goed samenspel Samen verantwoordelijk voor een zo goed mogelijk seizoen Verdeling taken in onderling overleg Minimaal doen: Planning rijden, tafelen en wassen Communicatie met spelers en ouders Beheer wedstrijdmaterialen Organisatie rond de wedstrijd zelf (coach) Mogelijk: Verdere activiteiten, zoals teamuitje, spelers whats-app

3 Planning rijden, tafelen en wassen
Rijden en wassen levert in de praktijk geen problemen op Tafelen wordt door sommige ouders lastig gevonden. We hebben geen andere mogelijkheid dan dat de ouders tafelen. We hebben geen mogelijkheid om vlak voor de wedstrijd instructie te geven. We kunnen niet garanderen dat tijdens de wedstrijd iemand meekijkt/meehelpt. Ouders moeten voorbereid zijn het zelfstandig te doen! Hoe oplossen? Instructie-uurtje organiseren? Pooltje met ouders die willen tafelen en die dan niet wassen of rijden?

4 Communicatie met spelers en ouders
Afzeggen training: vinden trainers dat wenselijk? Afzeggen voor wedstrijd: de teams zijn niet vol bezet. Als één of meer spelers afzeggen komt de bezetting in gevaar. Tijdig afzeggen is dus noodzakelijk om vervanging te kunnen regelen Invallers: Teammanager bepaalt in samenspraak met coach of er invallers nodig zijn Reglementair mag je met 5 man spelen. Is niet wenselijk, maar beter dan niet op opkomen. Met 7 man kun je prima spelen op dit niveau, met 6 man afweging of je vervangers probeert te regelen

5 Communicatie met spelers en ouders (2)
Benaderen invallers alleen in overleg met Teammanager of coach van het andere team. Dat team moet ook gewoon kunnen spelen Eerste helft is er door de planning van de wedstrijden veel ruimte om vervanging te regelen Reglementair: invallen mag onbeperkt in een hoger team. Invallen in een lager team (dus of qua leeftijd: U16  U14) of in lagere klasse (U16-1  U16-2) levert boetes op! Invallen in strijd met reglementen (dus in lager team) alleen als het niet anders kan en in overleg met en met toestemming van wedstrijdsecretaris (Jan Jaap Oskam)

6 Beheer wedstrijdmaterialen
Welke materialen? 2 teamballen in een ballennet (bedoeld om in te spelen) Spelerskaarten Tenues (zorg voor vast nummer per speler) Teamtas Lijst met spelers / nummers Hoe zorgen we dat alles compleet blijft? Bij wie moet je zijn als er wat stuk is of ontbreekt?

7 Organisatie rond de wedstrijden
Taak van de coach Een rustig verloop rond de wedstrijden werkt vaak het beste. Hanteer een vaste structuur: Half uur van te voren (kwartier omkleden en kwartier inspelen). Of je daadwerkelijk een kwartier van te voren op het veld kunt inspelen hangt van de voorgaande wedstrijd af. Coach vult sheet (alleen speelgerechtigde spelers en coach die lid is van de bond) Spelers spelen in volgens vast stramien Invullen sheet en inspelen gebeurt vaak tegelijkertijd. Zorg dat inspelen geen bemoeienis van coach vraagt. Wedstrijdbespreking. Kan kort of lang, afhankelijk van de voorkeur van de coach. Zorg voor duidelijkheid. Maak in ieder geval duidelijk wie start.

8 Organisatie rond de wedstrijden (2)
Invullen sheet Wedstrijden worden ingevuld door de organiserende (thuis)vereniging. Team A is thuisspelend en tam B is uitspelend Invullen spelers: Licentienummer (bondsnummer op spelerskaart. Lidnummer = laatste drie cijfers (bijv Dus niet 29) Onjuist invullen levert boetes op Spelersnaam Nummer (= nummer op tenue; iedereen een vast nummer is dus het handigst) Speler: kruisje achter de 5 starters (is niet essentieel) Invullen coach Licentienummer (bondsnummer / lidnummer, laatste 3 cijfers. Wederom dus 029 en niet 29. Onjuist invullen levert boetes op. Coachnaam

9 Organisatie rond de wedstrijden (3)
Speelgerechtigdheid Spelers moeten speelgerechtigd zijn (algemeen): Ingeschreven bij de bond (proces via ledenadministratie). Dit betekent dat er een lidnummer is toegekend. Als er nog geen spelerskaart is, is de speler wel gerechtigd, maar is er een boete van toepassing. Er moeten geen beperkingen / schorsingen zijn. Spelers moeten speelgerechtigd zijn (voor het team): Ingedeeld in het team voor dit seizoen (zie teamindeling) Invallen mag volgens invallersbepalingen (zie eerder) Spelers die geen lid zijn van de bond spelen nooit mee! (dus geen ‘vriendjes van…’. Spelers die lid zijn van de bond en van onze vereniging en willen spelen in strijd met invallersbepalingen alleen in overleg met en met toestemming van wedstrijdsecretaris (Jan Jaap)

10 Organisatie rond de wedstrijden (4)
Wisselen Uitgangspunt is alle spelers evenveel speeltijd Absoluut niet accepteren: zeuren op de scheidsrechter, op teamgenoten, op de tegenstander of fysiek gevaarlijk spel. Als het goed is grijpt de scheids ook in, maar is zeker eigen verantwoordelijkheid Spreek eigen wisselroutine goed af. Wissel duidelijk aanvragen (wisselbank gebruiken indien aanwezig). Inkomende speler moet weten waar hij moet spelen in de aanval. Bij man-to-man verdediging moet de uitgaande speler de inkomende speler aangeven welk nummer hij verdedigt (uitgaande speler roept bijvoorbeeld ’10, mijn man’). Is de verantwoordelijkheid van de spelers. Wisselroutine bij time out is het lastigst. De tegenstander kan wisselen zonder dat je het van te voren goed ziet. Bij man-to-man: iedere speler roept het nummer van zijn tegenstander als de speler van voor de time out terugkeert. Dan blijven er misschien 1 of 2 over. Eigen initiatief van de speler zonder tegenstander om te roepen ‘…. Is mijn man’).

11 Organisatie rond de wedstrijden (5)
Boetes Bijna alle (administratieve) fouten leveren boetes op. Zonde van het geld. In invloedsfeer coach: Niet opkomen voor een wedstrijd 1e keer 15 euro (en verlies met 20-0) Niet opkomen voor een wedstrijd 2e keer 30 euro (en verlies met 20-0) Niet opkomen voor een wedstrijd 3e keer 40 euro (en uit de competitie) Ongerechtigde speler euro (en verlies met 20-0, tenzij per ongeluk Ongerechtigde coach euro (en verlies met 20-0, tenzij per ongeluk Tenues niet in orde euro per speler (gaan om dezelfde tenues / nummers Niet / fout lidnummer op sheet 5 euro Geen spelerskaart euro Geen coach euro

12 Organisatie rond de wedstrijden (6)
Inname tenues na de wedstrijd Tenues zijn duur. We hebben mooie tenues, dankzij een genereuze sponsor Zuinig op zijn: controleer op compleetheid na de wedstrijd in de zaal / kleedruimte. Dan kun je er nog wat aan doen. Thuis vaak niet meer.

13 Een heel mooi seizoen!! Voor al onze teams! Veel speelplezier.
Sportiviteit! Geniet ervan!!


Download ppt "Trainer / coaches en Teammanagers"

Verwante presentaties


Ads door Google