De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stel dat God je stuurt naar iemand (of een bepaalde groep of volk) om het evangelie te brengen, naar wie hoop je gestuurd te worden? En naar wie absoluut.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stel dat God je stuurt naar iemand (of een bepaalde groep of volk) om het evangelie te brengen, naar wie hoop je gestuurd te worden? En naar wie absoluut."— Transcript van de presentatie:

1 Stel dat God je stuurt naar iemand (of een bepaalde groep of volk) om het evangelie te brengen, naar wie hoop je gestuurd te worden? En naar wie absoluut niet?

2 Stel dat God je stuurt naar iemand (of een bepaalde groep of volk) om het evangelie te brengen, naar wie hoop je gestuurd te worden? En naar wie absoluut niet? Als God je zou sturen met een aankondiging van oordeel, naar welk volk of groep hoop je gestuurd te worden? Waarom?

3 Maar Jona die zei “Nee!”

4 1 Eens richtte de HEER zich tot Jona, de zoon van Amittai: 2 ‘Maak je gereed en ga naar Nineve, die grote stad, om haar aan te klagen, want het kwaad dat ze daar doen is ten hemel schreiend.’

5

6 3 Maar Jona stond op om naar Tarsis te vluchten, weg van het aangezicht van de HEERE. Hij daalde af naar Jafo en vond een schip dat naar Tarsis ging. Hij betaalde de prijs voor de overtocht en daalde af aan boord om met hen mee te gaan naar Tarsis, weg van het aangezicht van de HEERE. (HSV)

7

8 4 Maar de HEER wierp een hevige storm op de zee, en de zee werd zo wild dat het schip dreigde te breken. 5 De zeelieden werden bang, en ieder riep tot zijn eigen god om hulp. Ook gooiden ze, om het gevaar af te wenden, de lading in zee. Maar Jona was in het ruim van het schip afgedaald, was daar gaan liggen en in een diepe slaap gevallen.

9 6 De schipper ging naar hem toe en zei tegen hem: ‘Wat lig jij hier te slapen! Sta op, roep je God aan! Misschien dat Hij zich om ons bekommert, zodat we niet vergaan.’ 7 Intussen overlegden de zeelieden: ‘Laten we het lot werpen om te weten te komen wiens schuld het is dat deze ramp ons treft.’ Ze wierpen het lot, en het lot viel op Jona. 8 Toen zeiden ze tegen hem: ‘Vertel ons: Hoe komt het dat deze ramp ons treft? Wat doe je hier aan boord? Waar kom je vandaan? Uit welk land kom je? Bij welk volk hoor je?’ 9 Jona antwoordde: ‘Ik ben een Hebreeër en ik vrees de HEER, de God van de hemel, de God die de zee en het land gemaakt heeft.’

10 10 De mannen werden doodsbang, en toen ze van hem hoorden dat hij was weggevlucht van de HEER, zeiden ze tegen hem: ‘Hoe heb je dat kunnen doen?’ 11 En ze vroegen hem: ‘Wat moeten we met je doen, dat de zee ons met rust laat?’ Want de zee werd hoe langer hoe onstuimiger. 12 Hij antwoordde: ‘Gooi me in zee, dan zal de zee jullie met rust laten. Want ik weet dat het mijn schuld is dat deze storm zo tegen jullie tekeergaat.’ 13 Maar de mannen roeiden uit alle macht om weer aan land te komen; dat lukte hun echter niet, want de zee ging steeds onstuimiger tegen hen tekeer.

11 14 Toen riepen ze tot de HEER: ‘Ach HEER, laat ons toch niet vergaan als wij het leven van deze man opofferen. Reken het ons niet aan als hier een onschuldige sterft. U bent de HEER, al wat U wilt dat doet U!’ 15 Toen tilden ze Jona op en gooiden hem in zee, en de woede van de zee bedaarde. 16 De mannen werden vervuld van bang ontzag voor de HEER. Ze brachten Hem een offer en deden Hem geloften.

12 Lessen Weglopen van God heeft geen zin.
Er zijn geen grenzen aan de macht van God. God luistert ook naar het gebed van mensen die Hem niet kennen. Ongehoorzaamheid aan God kan leiden tot stormen in je leven.

13 1 Opnieuw richtte de HEER zich tot Jona: 2 ‘Maak je gereed en ga naar Nineve, die grote stad, om haar aan te klagen met de woorden die Ik je zeg.’ 3 En Jona maakte zich gereed en ging naar Ninevé, zoals de HEER hem opgedragen had.

14 Nineve was een reusachtige stad, ter grootte van drie dagreizen
Nineve was een reusachtige stad, ter grootte van drie dagreizen.4 Jona trok de stad in, één dagreis ver, en riep: ‘Nog veertig dagen, dan wordt Nineve weggevaagd!’ 5 De inwoners van Nineve geloofden God: ze riepen een vasten uit en iedereen, van hoog tot laag, hulde zich in een boetekleed.

15 10 Toen zag God wat zij deden, dat zij zich bekeerden van hun slechte weg. En God kreeg berouw over het kwade dat Hij gezegd had hun te zullen aandoen, en Hij deed het niet. (HSV)

16 Lessen God is betrokken bij ieder volk.
God roept mensen ter verantwoording voor het kwaad. God vergeeft en ontfermt Zich over wie met berouw en bekering tot Hem komen. God kan terugkomen op eerder aangekondigde oordelen. God is een God van redding!

17 1 Dit was volstrekt kwalijk in de ogen van Jona en hij ontstak in woede. 2 Hij bad tot de HEERE en zei: Och HEERE, waren dit mijn woorden niet toen ik nog in mijn eigen land was? Daarom ben ik het voor geweest door naar Tarsis te vluchten! Want ik wist dat U een genadig en barmhartig God bent, geduldig en rijk aan goedertierenheid, Die berouw heeft over het kwaad. 3 Nu dan, HEERE, neem toch mijn leven van mij weg; het is immers voor mij beter te sterven dan te leven. (HSV)

18 Lessen Kennis over God is niet hetzelfde als kennis van God.
Fulltime christen zijn is iets anders dan fulltime bewogen zijn.

19

20

21 9 Maar God zei tegen Jona: ‘Is het terecht dat je zo kwaad bent over die plant?’ Jona antwoordde: ‘Ik ben verschrikkelijk kwaad, en terecht!’ 10 Toen zei de HEER: ‘Als jij al verdriet hebt om die wonderboom, waar jij geen enkele moeite voor hebt hoeven doen en die jij niet hebt laten groeien, een plant die in één nacht opkwam en in één nacht verging, 11 zou ik dan geen verdriet hebben om Nineve, die grote stad, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die het verschil tussen links en rechts niet eens kennen, en dan nog al die dieren?’

22 Wat herken je in jezelf van Jona? En wat ga jij ermee doen?

23 Weglopen van God heeft geen zin.
Er zijn geen grenzen aan de macht van God. Vertrouw je Hem? God luistert ook naar het gebed van mensen die Hem niet kennen. Ongehoorzaamheid aan God kan leiden tot stormen in je leven. God is betrokken bij ieder volk. God roept mensen ter verantwoording voor het kwaad. God vergeeft en ontfermt Zich over wie met berouw en bekering tot Hem komen. God kan terugkomen op eerder aangekondigde oordelen. God is een God van redding! Kennis over God is niet hetzelfde als kennis van God. Fulltime christen zijn is iets anders dan fulltime bewogen zijn.


Download ppt "Stel dat God je stuurt naar iemand (of een bepaalde groep of volk) om het evangelie te brengen, naar wie hoop je gestuurd te worden? En naar wie absoluut."

Verwante presentaties


Ads door Google