De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OF 3 2016-2017 Het praktijksemester.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OF 3 2016-2017 Het praktijksemester."— Transcript van de presentatie:

1 OF Het praktijksemester

2 praktijksemester zoek de schat die verborgen zit in jezelf
Ga op zoek naar de schat die verborgen zit in jezelf !

3 Praktijksemester Doel
zo dicht mogelijk bij de beroepspraktijk komen in al zijn aspecten en al zijn vormen effectief ‘leren al doende’ in aanraking komen met alle aspecten van het onderwijsgebeuren. eigen stageplanning uittekenen op basis van eigen interesse!

4 Concrete afspraken Stagestoelen in SIS Weekrooster posten in SIS
Begeleiding en evaluatie Voorbereidingswerk per stage Opdrachten/lessen die verplicht uit te voeren zijn tijdens de verschillende soorten stages Deadlines Vragen?

5 Weekrooster op SIS Reguliere stage: ten laatste maandag 12u in de week voorafgaand aan de stage. Keuzestage in een school : rooster posten zoals bij een reguliere stage. Indien geen vast rooster, vul dan naar best vermogen in: bijvoorbeeld: “13-16u: ik ga rond in de verschillende klassen voor individuele begeleidingen”. Keuzestage in een niet-schoolse organisatie: rooster moet ook op SIS ingegeven worden. Het uurrooster idem als keuzestage. Bijvoorbeeld: “13-16u: rondleiding van een klas in de bib, a.d.h.v. zelfgemaakt pakket rond jeugdboekenweek

6 Documenten in de stagemap
Voor ELKE stage is een stagemap vereist Voor ELKE stagemap volg je de richtlijnen ‘structuur stagemap’ zie stagevademecum Op vind je alle nodige documenten Stageorganisatie: regels en afspraken – praktische organisatie - stageopdracht Kennismakingsopdracht Beoordelingsformulier: m.u.v. beoordelingsformulieren reguliere stage (gele formulieren, af te halen in de gang aan het stagesecretariaat)

7 Mogelijkheden praktijksemester
Zelfstandige binnenlandse stage (min. 6 en max. 9 weken) Je neemt het volledige takenpakket over van de klasleerkracht Je functioneert zelfstandig m.a.w. de klasleerkracht is niet steeds aanwezig in het klaslokaal School wordt in onderling overleg gekozen. Maak op tijd een afspraak met de stagecoördinator!

8 Voorbereidingswerk verschilt van stage tot stage
Reguliere stage: alles zoals altijd, lesvoorbereidingen (ook schema’s, doelen, bronnen, werkblaadjes,…) MAAR mag in verkortere versie Keuzestage: afhankelijk van soort keuzestage. Neem hierin alle voorbereidingswerk op dat je doet. Als je in het B.O., kleuterschool of ziekenhuisschool staat, bijna gelijkaardig als bij een reguliere stage, als je in een bib werkt of zorgstage loopt zal dat er heel anders uitzien (materialen, opzoekwerk, verslagen…),

9 Deadlines afstudeerders juni 2017
Praktijksemester Stagerooster in SIS : maandag voor elke stageweek Beoordelingsformulieren mentor: 8 dagen na de stage in brievenbus C104. Niet via mail! Beoordelingsformulier van laatste periode praktijksemester: 24/05/2017 in brievenbus C104.

10 Differentiëren tijdens reguliere stage en ZBIS
Vanaf de stage in de derde opleidingsfase verwachten we van de studenten dat ze differentiatiemaatregelen ontwikkelen voor de leerlingen die een hulpvraag hebben. Je vraagt de stagementor om kinderen aan te duiden die extra zorgen nodig hebben en observeer deze kinderen a.d.h.v. het leerlingvolgsysteem van de school. Bekijk zorgvuldig je observatiegegevens en bepaal de werkpunten van de kinderen. Daarna ga je voor die kinderen differentiaties voorzien en opnemen in je lvb.

11 Opdrachten/lessen tijdens verschillende stages
Reguliere stage ALLE lessen die jouw mentor zou geven gedurende de periode dat je stage doet Differentiatie opnemen in je lvb Keuzestages De school/organisatie bepaalt zelf wat een student in zijn keuzestage moet doen, maar het moeten wel pedagogisch/didactische taken zijn In overleg met mentor worden de opgelegde taken/lessen voorbereid en gegeven

12 Gebruik van SIS tijdens de stage
Elke stagedag waarvan geen rooster is gepost, wordt als ongeldig beschouwd Moet een dag worden ingehaald, dan wordt dit ook ingeroosterd in SIS. Bij veranderingen, past de student zijn rooster aan.

13 Gebruik van SIS na de stage
Wanneer een lector op bezoek komt, kan de student de feedback over de les op SIS terugvinden. Andere stagebegeleiders kunnen deze FB ook lezen zodat de student optimaal kan begeleid worden.

14 Feedback door mentor Reguliere stage
Zoals gewoonlijk, dus beoordelingsformulier door mentor laten invullen na ELKE periode (NIET na elke week) Keuzestages Begeleiders maken zelf een beoordeling naar eigen keuze (via mail, op pc, op papier,…), beoordelingsformulier van reguliere stage kan als leidraad worden genomen; schoolbetrokken instanties: zie beoordelingsformulier SIS

15 Evaluatie stage praktijksemester
Er heeft geen gesprek plaats tussen de student en de stage coördinator na een reguliere stage en/of keuzestage van het praktijksemester Tussentijds gesprek kan aangevraagd worden indien je dit wenst Voor het eindcijfer worden alle beoordelingen meegenomen OPGELET: het eindcijfer is geen mathematisch gemiddelde van de BC per stage noch van de beoordelingen van de afzonderlijke stageperiodes.


Download ppt "OF 3 2016-2017 Het praktijksemester."

Verwante presentaties


Ads door Google