De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Module 3B: Deel 2 Hoe alle relevante octrooien vinden in

Verwante presentaties


Presentatie over: "Module 3B: Deel 2 Hoe alle relevante octrooien vinden in"— Transcript van de presentatie:

1 Module 3B: Deel 2 Hoe alle relevante octrooien vinden in esp@cenet
met behulp van octrooiclassificaties en opzoekingen op trefwoorden

2 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Booleaanse operatoren en truncaties Citaties Achtergrondinformatie: Een uitstekende online cursus van 40 minuten die illustreert hoe u octrooien kunt zoeken (eigenlijk: elk document kunt zoeken) aan de hand van verschillende scenario's, is beschikbaar op: (illustreert de principes van goede zoekopdrachten – geen praktische oefeningen)

3 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Booleaanse operatoren en truncaties Voorbeelden voor octrooiterminologie Citaties Achtergrondinformatie: Een uitstekende online cursus van 40 minuten die illustreert hoe u octrooien kunt zoeken (eigenlijk: elk document kunt zoeken) aan de hand van verschillende scenario's, is beschikbaar op: (illustreert de principes van goede zoekopdrachten – geen praktische oefeningen)

4 Classificatiesystemen
IPC - International Patent Classification - circa symbolen ECLA - European Classification - circa symbolen Wat is de 'International Patent Classification' (Internationale classificatie van octrooien)? Hiërarchisch classificatiesysteem waarbij aan elk gepubliceerd octrooidocument ten minste één IPC-symbool wordt toegewezen. Sinds 1 januari 2006 wordt de nieuwe en hervormde IPC8 (IPC2006) editie gebruikt met circa symbolen in het 'kernniveau' en symbolen in het 'geavanceerde niveau'. Wat is de European Patent Classification (Europese octrooiclassificatie)? Hiërarchisch classificatiesysteem dat gebaseerd is op de International Patent Classification (IPC). Uitbreiding met maximaal symbolen die door de onderzoekers van het Europees Octrooibureau (en anderen) worden gebruikt.

5 Voordelen van het gebruik van octrooiclassificaties om octrooien te zoeken
objectiever dan trefwoorden combinatie van trefwoorden en classificatiesymbolen Zoeken met classificaties is een vrij objectieve manier om relevante documenten te vinden. Trefwoorden zijn veel subjectiever omdat men een concept op verschillende manieren kan beschrijven. Een ideale zoekstrategie zou kunnen bestaan uit een combinatie van trefwoorden en classificatiesymbolen, zoals we in de volgende dia's zullen demonstreren.

6 De waarde van classificaties: buitenlandse octrooidocumenten
Bekijkt men een buitenlands octrooidocument, dan is het niet altijd even eenvoudig om de inhoud ervan te achterhalen. Het classificatiesymbool geeft wel een hint.

7 International Patent Classification (IPC) http://www. wipo
Overzicht en zoekmachine voor de IPC ter beschikking gesteld door de WIPO op U kunt tussen de verschillende versies kiezen en beschrijvingen voor symbolen (in het Engels en Frans) zoeken.

8 International Patent Classification (IPC)
Nadat u het symbool hebt ingevoerd dat u in het eerder getoonde document hebt gevonden, wordt de desbetreffende beschrijving weergegeven.

9 IPC in In vindt u de IPC-informatie op het tabblad 'Bibliographic data', hier het reeds vermelde Chinese document. De symbolen worden cursief en vetgedrukt weergegeven.

10 De (hervormde) IPC8 Het vrij stabiele kernniveau met circa records wordt om de drie jaar herzien. Het dynamische geavanceerde niveau met circa onderverdelingen kan om de drie maanden worden herzien.

11 De (hervormde) IPC8 Kernniveau Geavanceerd niveau
Uitvindingsgerelateerde informatie  A61L2/02 A61L2/03 Extra (niet- uitvindingsgerelateerde) informatie A61L2/00 A61L2/025 De IPC8-symbolen in de resultatenlijst (en in de documenten) worden als volgt weergegeven: Geavanceerde IPC-symbolen: cursief Kern IPC-symbolen: niet cursief Uitvindingsgerelateerde symbolen: vet Extra (niet-uitvindingsgerelateerde) symbolen: niet vet De symbolen worden in de onderstaande volgorde weergegeven in - geavanceerd niveau vóór kernniveau - uitvindingsgerelateerde informatie vóór extra informatie - IPC8-symbolen vóór symbolen uit eerdere versies, waarbij oude symbolen worden weergegeven in een normaal lettertype voorafgegaan door het label (IPC1-7)

12 Bijkomende mogelijkheden om de invoer in het veld IPC te kwalificeren
ci: voor uitvindingsgerelateerde informatie op het kernniveau cn: voor aanvullende (niet-uitvindingsgerelateerde) informatie op het kernniveau ai: voor uitvindingsgerelateerde informatie op het geavanceerde niveau an: voor aanvullende (niet-uitvindingsgerelateerde) informatie op het geavanceerde niveau c: voor kernniveau a: voor geavanceerd niveau        Wordt er geen modificator toegepast, dan wordt het symbool gezocht in alle IPC-velden, d.w.z. IPC Kern, IPC Geavanceerd en IPC1-7. Als u uw zoekopdracht in IPC8 wilt verfijnen, kunt u elk classificatiesymbool laten voorafgaan door een van de volgende modificators: c: IPC kern a: IPC geavanceerd ci: IPC kern, uitvindingsgerelateerde informatie cn: IPC kern, aanvullende informatie ai: IPC geavanceerd, uitvindingsgerelateerde informatie an: IPC geavanceerd, aanvullende informatie

13 Europese octrooiclassificatie

14 Waarom ECLA: Voorbeeld nanotechnologie
Alleen ECLA heeft nanotechnologieklassen en dubbel zoveel symbolen als IPC ( in plaats van ). Y-tags kunnen worden gebruikt om documenten in verband met nanotechnologie te zoeken op dezelfde wijze als we met behulp van ECLA-codes documenten kunnen zoeken. Sectie Y wordt gebruikt voor het taggen van documenten die al elders zijn geclassificeerd of geïndexeerd. De technologische gebieden waarnaar deze tags verwijzen, worden bepaald door de opmerkingen onder de titel van de subklassen van deze sectie. De taggingcodes van deze sectie vervangen geenszins de classificatie- of indexeringscodes van de andere secties. De nanotechnologieoctrooien (circa documenten uit ongeveer octrooifamilies) zijn dus verspreid over alle ECLA-secties.

15 Zoeken in esp@cenet Vraag
Welke octrooien bestaan er met betrekking tot airconditioning voor bussen die werkt met een ander koelmiddel dan cfk? Voorbeeld dat het nut / de noodzaak van de classificatieopzoeking in aantoont.

16 (bus* or coach*) air condition*
Zoeken in Voorbeeld van een geavanceerde zoekopdracht met gebruik van trefwoorden Wij raden aan in alle zoekinterfaces de wereldwijde database te kiezen (EP- bevat EP-aanvragen die in de afgelopen 24 maanden werden gepubliceerd, bevat WO-aanvragen die in de afgelopen 24 maanden werden gepubliceerd). Query: (bus* or coach*) air condition* truncatie: * voor een tekenreeks van willekeurige lengte bus* voor bijvoorbeeld 'bus' en 'busses' coach* voor 'coach', 'coaches', enz. condition* voor bijvoorbeeld 'conditioned', 'conditioning', enz. (bus* or coach*) air condition*

17 Zoeken in esp@cenet Voorbeeld van een geavanceerde zoekopdracht met gebruik van trefwoorden
De resultatenlijst bevat resultaten. Er worden slechts 500 resultaten weergegeven (beperking van Het zou zeer tijdrovend zijn om die allemaal te bekijken. -> zoekopdracht verfijnen (met knop). Klikt u in uw browser op de knop om naar de vorige pagina terug te keren, dan bestaat de kans dat de informatie in de zoekinterface weg is.

18 Zoeken in esp@cenet Classificatie zoeken
Twee opties bij het zoeken van de classificatie: de beschrijving voor een bepaald symbool zoeken of classificaties met trefwoorden zoeken, hier (bus* or coach*) air condition* Vertel de cursisten dat ze het vakje "show notes" moeten aankruisen: dan krijgen ze informatie over klassen waarvan de naam gewijzigd is, die zijn geüpdatet, enz.

19 Zoeken in esp@cenet® Classificatie zoeken
Nadat u de zoektermen hebt ingevoerd (maximaal 4), worden alle relevante subgroepen weergegeven, gesorteerd op relevantie (de relevantie wordt aangeduid door middel van zwarte blokjes (maximaal 5). Als u op een titel/symbool klikt, worden de subcategorieën weergegeven. Kruist u het vakje aan de rechterkant aan, dan wordt het symbool (worden de symbolen) gekopieerd naar het zoekformulier (volgende dia).

20 Zoeken in esp@cenet Classificatie zoeken
Als u op de knop "Copy" klikt, wordt het symbool (worden de symbolen) naar de geavanceerde zoekinterface gekopieerd.

21 Zoeken in esp@cenet Geavanceerd zoeken op ECLA-symbool
Als u op de knop 'SEARCH' klikt, worden alle onder B60H1/00H2 geclassificeerde documenten weergegeven.

22 Zoeken in esp@cenet Geavanceerd zoeken op ECLA-symbool
nog te veel resultaten -> zoekopdracht verfijnen door zoekstrategieën te combineren

23 Zoekopdracht verfijnen
Zoekopdracht verfijnen met meer trefwoorden, bijvoorbeeld: Coils CFC (Chloroflurocarbon) Compressor Expansion valve Refrigerant Uiteraard zijn meer trefwoorden vereist (volgens de vraag op dia 13).

24 Zoeken in esp@cenet Geavanceerd zoeken op ECLA-symbool en trefwoorden
refrigerant not (CFC or chlorofluorocarbon) Nadat u op de knop 'Refine search' hebt geklikt, kan het veld 'European Classification (ECLA)' worden gecombineerd met het veld 'Keyword(s) in title or abstract'. refrigerant not (CFC or chlorofluorocarbon) Gebruik van haakjes: geneste query (later uitgelegd).

25 Zoeken in esp@cenet Geavanceerd zoeken op ECLA-symbool en trefwoorden
De resultatenlijst bevat nu slechts 24 resultaten.

26 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Booleaanse operatoren en truncaties Citaties

27 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Booleaanse operatoren en truncaties Voorbeelden voor octrooiterminologie Citaties

28 Zoeken in esp@cenet Booleaanse operatoren
AND vindt octrooien die alle in de query opgegeven zoektermen bevatten OR vindt octrooien die één of meer van de in de query opgegeven zoektermen bevatten NOT hiermee kunt u irrelevante octrooien uit de lijst van zoekresultaten houden (moet ACHTER een zoekterm worden ingevoerd) U kunt per invoerveld maximaal drie operatoren gebruiken. In de gehele zoekinterface kunt u in totaal maximaal 20 operatoren gebruiken.

29 Zoeken in esp@cenet Booleaanse operatoren
Standaardoperatoren: Velden "Publication number", "Publication date", "Application number " en "Priority number": OR Velden "Title", "Title/Abstract", "Inventor", "Applicant", "ECLA" en "IPC": AND Standaardoperator voor het combineren van zoekvelden: AND

30 Zoeken in esp@cenet Geneste query's
- Query's nesten binnen andere query's - Gebruik van haakjes ( ) - Leesvolgorde: eerst wat binnen de haakjes staat daarna wat buiten de haakjes staat Is nodig wanneer een zoekveld twee of drie verschillende operatoren bevat.

31 Woordgroepen zoeken "Jan Smits" OR "Smits Jan" in plaats van
Jan AND SMITS "J. Smits" OR "Smits J." J AND Smits Een speciale vorm van een nabijheidsoperator is het gebruik van dubbele aanhalingstekens (bv. "Jan Peeters") om te zoeken naar woordgroepen. Dit kan nuttig zijn wanneer u namen zoekt en ongewenste resultaten wilt vermijden. Als u bijvoorbeeld zoekt naar 'Jan AND Smits' in een uitvindersveld, zal de lijst met zoekresultaten ook records bevatten waarin 'Jan Peeters en Robert Smits' staat. Als u wilt dat zowel 'Smits J.' als 'Smits Jan' in de lijst met zoekresultaten wordt opgenomen, moeten beide query's worden gecombineerd (de ene na de andere aangezien u maximaal 4 zoektermen kunt opgeven).

32 Zoeken in esp@cenet Truncatie
Truncatiesymbolen (jokertekens) worden gebruikt om in de lijst met zoekresultaten: de meervoudsvorm van de zoekterm op te nemen alternatieve spellingen van de zoekterm op te nemen U kunt drie verschillende jokertekens gebruiken: - ? staat voor nul of één teken - * staat voor een tekenreeks van willekeurige lengte - # staat voor exact één teken

33 Zoeken in esp@cenet Truncatie - beperkingen
- kan niet worden gevolgd door een alfanumeriek teken (bv. kle?r) - gebruikt in de velden "title", "title or abstract", "Inventor" en "Applicants" - vóór "?" of "#" moeten ten minste 2 alfanumerieke tekens staan; vóór "*" moeten ten minste 3 alfanumerieke tekens staan

34 Zoeken in esp@cenet Truncatie - Automatische truncatie
ook beschikbaar voor alle nummervelden (met landcodes) IPC ECLA U kunt documenten met een bepaalde landcode ophalen door alleen de landcode in te voeren. Gebruik geen jokertekens in het veld IPC, aangezien als gevolg van 'auto-posting' elk symbool op verschillende niveaus wordt geïndexeerd. Voorbeeld: B (sectieniveau), B65 (klasseniveau), B65D (subklasseniveau), B65D81 (groepsniveau), B65D81/32 (volledige classificatie).

35 Truncatie voor andere spelling
vulcanisation of vulcanization? => (vulcanisation OR vulcanization) => vulcani* color or colour? => (color OR colour) => colo*

36 Zoeken in esp@cenet Truncatie - Automatische truncatie - Datum
Beperkingen: - niet mogelijk om te zoeken binnen een datumbereik Maar: - u kunt tot vier datums invoeren gescheiden door de operator "OR"

37 Zoeken in esp@cenet Truncatie - Automatische truncatie
Publicatiedatum: - jjjjmmdd (levert octrooidocumenten op die op deze precieze datum werden gepubliceerd) - jjjjmm (levert octrooidocumenten op die in de opgegeven maand en in het opgegeven jaar werden gepubliceerd) - jjjj (levert octrooidocumenten op die in het opgegeven jaar werden gepubliceerd)

38 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Booleaanse operatoren en truncaties Voorbeelden voor octrooiterminologie Citaties

39 Numeratie "...a plurality of balls..."

40 "...die door middel van een klem afneembaar bevestigd is"
Oxymorons "...die door middel van een klem afneembaar bevestigd is"

41 "Elektronisch apparaat"
Misleidende titels "Elektronisch apparaat"

42 "Koelsysteem voor elektronisch apparaat"
Misleidende titels "Koelsysteem voor elektronisch apparaat" Informatie gevonden in samenvatting - in feite koelsysteem

43 Te gespecialiseerde titels

44 Te ingewikkelde titels
Schrijfinstrument? Het is een pen!

45 GENERALLY SPHERICAL OBJECT WITH FLOPPY FILAMENTS TO PROMOTE SURE CAPTURE...
...een stuk speelgoed

46 Alternatieve spelling
racquet racket

47 gat = spleet, opening, perforatie, bres
Synoniemen en alternatieve spelling pijp = kanaal, leiding, buis, goot, koker gat = spleet, opening, perforatie, bres houder = bak, bus, recipiënt, vat racquet / racket

48 Agenda Octrooiclassificaties: Een uniek instrument om octrooien te vinden Zoeken op trefwoorden: Truncaties en andere nuttige hulpmiddelen Citaties

49 Citaties Op het tabblad 'Bibliographic data' in vindt u onder 'Cited documents' alle documenten die vermeld zijn in het verslag van het nieuwheidsonderzoek van de weergegeven aanvraag.

50 Citaties Voorbeeld van een verslag van het Europese nieuwheidsonderzoek. categorie van geciteerde documenten x bijzonder relevant op zich y bijzonder relevant indien gecombineerd met een ander document van dezelfde categorie a technische achtergrond

51 Citerende documenten Op hetzelfde tabblad vindt u de koppeling "View list of citing documents". Hier wordt een lijst weergegeven van alle documenten die het weergegeven document vermelden in hun verslag van het nieuwheidsonderzoek.

52 Samenvatting: Zoekresultaten in esp@cenet verbeteren
Europese en internationale classificatie Combinatie van zoekvelden Truncaties: *, ?, # Booleaanse operatoren: AND, OR, NOT Synoniemen Woordgroepen zoeken, bv. "Vooraam Achternaam" geneste query's (tussen haakjes) bv. (( diode OR eximeerlaser ) AND laser ) volgen van citaties naar/vanuit relevante documenten


Download ppt "Module 3B: Deel 2 Hoe alle relevante octrooien vinden in"

Verwante presentaties


Ads door Google