De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het metabolisme van de stad

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het metabolisme van de stad"— Transcript van de presentatie:

1 Het metabolisme van de stad
Our Common City Het metabolisme van de stad Karel Mulder

2

3 Systeem innovatie is lastig:
bedragen geïnvesteerd in bestaande systemen organisaties met eigen cultuur, opleidingen, certificering en eigen politieke invloed. kennis: De stedelijke systemen zijn complex, overzicht ontbreekt. Innovaties zijn ‘onbekend’ of ‘niet bewezen’. Wie durft risico aan? Risicomijdend gedrag..

4 ‘Lock in’ in Afvalwater: Hoe Amsterdam en Den Haag in de 19e en 20e eeuw verschillende keuzes maakten, en hoe dat nu nog doorwerkt

5

6

7

8

9

10

11 Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 19 juni 1889

12

13

14 ` (Von Alexrk2 - own work, usingOpenstreetmap datahttp:// 14. Auflage von 1894, CC BY-SA 3.0,

15 1900 dominant paradigma Rioolsystemen voeren het afvalwater en het hemelwater tesamen uit de stad af

16

17 De eerste waterzuivering
Voorgenomen afsluiting Zuiderzee Succesvolle experimenten met zuiveringsinstallaties in de VS en het VK. Afspraken polderbestuur Watergraafsmeer. Een nieuwe wijk bood nieuwe kansen…..

18

19

20 De Tijd/De Maasbode, 22 juni 1963

21 2e paradigmawisseling Van:
verwijdering van afvalwater en hemelwater uit de gebouwde omgeving in de 19e eeuw, naar: het op efficiënte wijze onschadelijk maken van afvalwater.

22

23 3e paradigmawisseling Van (19e eeuw) ‘verwijdering van afval- en hemelwater’ naar (nu) het op efficiënte wijze onschadelijk maken van afvalwater Naar (toekomst) ‘optimaal hergebruik van de grondstoffen uit afvalwater (door winning van energie, mineralen en hergebruik effluent).

24 De Volkskrant, 12 september 2014

25 Verandering: Hou terdege rekening te houden met ‘helpende’ of ‘tegenwerkende’ externe factoren. Ontwikkel alternatieve toekomstbeelden en ontwikkelingsscenario's van stedelijk infrastructuur en neem implicaties met betrokkenen door. Creëer meer ruimte voor praktijk experimenten, zowel technische, maatschappelijk, en de meest interessante: de combinatie van beide.

26 Mogelijkheid…………. symbiose

27

28 Kenniskring Afvalwater zuivering en biogaswinning. Johan Krop
Terugwinning van mineralen uit afvalwater. Maikel Maloncy Warmte onttrekking aan het riool: Fred Zoller De voedselketen. Ben Bonekamp Het rioolsysteem. Rob Weersink Gebiedsontwikkeling. Cees Verweij Herkenbare toekomst scenarios (Sabine Eijlander) andere onderwerpen: Pv versus Groene daken (Sita van der Meulen), drinkwaterzuivering in een ontwikkelingscontext (Damon Golriz) innovatie in toeleverketens (Walter van der Es)

29

30


Download ppt "Het metabolisme van de stad"

Verwante presentaties


Ads door Google