De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Help ! Het stormt !!. Help ! Het stormt !! I. Inleiding: Statement: angst=reëel Nu het verhaal van de storm op het meer: de realiteit van angst Mattheus.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Help ! Het stormt !!. Help ! Het stormt !! I. Inleiding: Statement: angst=reëel Nu het verhaal van de storm op het meer: de realiteit van angst Mattheus."— Transcript van de presentatie:

1

2 Help ! Het stormt !!

3 I. Inleiding: Statement: angst=reëel
Nu het verhaal van de storm op het meer: de realiteit van angst Mattheus

4 Mattheus 8:23-27 “En toen Hij aan boord van het schip gegaan was, volgden Zijn discipelen Hem. En zie, er ontstond een grote onstuimigheid in de zee, zodat het schip door de golven bedekt werd; maar Hij sliep. En Zijn discipelen kwamen bij Hem, wekten Hem en zeiden: Heere, red ons, wij vergaan! En Hij zei tegen hen: Waarom bent u angstig, kleingelovigen? Toen stond Hij op en bestrafte de winden en de zee, en er kwam een grote stilte. De mensen verwonderden zich en zeiden: Wat voor Iemand is Dit, dat zelfs de winden en de zee Hem gehoorzaam zijn?’”

5 Markus 4:35-41 “En op die dag, toen het avond geworden was, zei Hij tegen hen: Laten wij overvaren naar de overkant. En zij lieten de menigte achter en namen Hem, Die al in het schip was, mee; en er waren nog andere scheepjes bij Hem. En er stak een harde stormwind op en de golven sloegen over in het schip, zodat het al volliep. En Hij lag in het achterschip te slapen op een hoofdkussen; en zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U Zich er niet om dat wij vergaan? En Hij, wakker geworden, bestrafte de wind en zei tegen de zee: Zwijg, wees stil! En de wind ging liggen en er kwam een grote stilte. En Hij zei tegen hen: Waarom bent u zo angstig? Hebt u dan geen geloof? En zij vreesden met grote vrees en zeiden tegen elkaar: Wie is Deze toch, dat zelfs de wind en de zee Hem gehoorzaam zijn?’”

6 Lucas 8:22-26 “Het gebeurde op een van die dagen dat Hij met Zijn discipelen aan boord van een schip ging. En Hij zei tegen hen: Laten wij overvaren naar de overkant van het meer. En zij voeren weg. Toen zij voeren, viel Hij in slaap. En er viel een stormwind neer op het meer, en hun schip liep vol water en zij waren in nood. Zij gingen naar Hem toe, wekten Hem en zeiden: Meester, Meester, wij vergaan! Toen stond Hij op en bestrafte de wind en de golven. En ze gingen liggen en er kwam stilte. Hij zei tegen hen: Waar is uw geloof? Maar zij waren bevreesd en verwonderden zich, en zij zeiden tegen elkaar: Wie is Deze toch, dat Hij ook de winden en het water bevel geeft en ze Hem gehoorzaam zijn? En zij voeren verder naar het land van de Gadarenen, dat tegenover Galilea ligt.”

7 I. Inleiding: Statement: angst=reëel
Nu het verhaal van de storm op het meer: de realiteit van angst Lessen uit de context: 1e Jezus volgen en de dode werken aanpakken in onze levens 2e Groeien in het Koninkrijk 3e Ondanks afkomst of verleden open zijn zodat ons licht schijnt Deze drie uitdagingen leiden naar: - eerst Angst - dan Ontzag / Vreze voor Jezus - daarna Bevrijding

8 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus
A. Waarom volg jij Jezus? voor de kick? kijken of het wat voor je is? vanwege de gave wonderen en mooie woorden van Jezus? omdat alle andere opties op niks uitliepen? want iedereen bij je thuis doet dat ook? ….. Of: Omdat je Hem liefhebt, er respect en ontzag bij je is voor Hem, de Enige. Dát heet: “de vreze des Heeren”

9 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus A
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus A. Waarom volg jij Jezus? Vanwege “de vreze des Heeren”: Omdat je Hem liefhebt, er respect en ontzag bij je is voor Hem, de Enige. B. Volgen op afstand → betrokkenheid Wanneer de dagelijkse gang een avontuur wordt Wanneer je van getuige hoofdrolspeler wordt Wanneer je als stuurlui niet meer op de kant kan blijven staan ….. Kun jij je eigen Held zijn?

10 Leer genade te geven aan anderen en je zult zelf genade ontvangen
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus A. Waarom volg jij Jezus? Vanwege “de vreze des Heeren”: Omdat je Hem liefhebt, er respect en ontzag bij je is voor Hem, de Enige. B. Volgen op afstand → betrokkenheid Kun jij je eigen Held zijn? C. Het avontuur van zelfconfrontatie een heldere blik v.s. een beslagen spiegel raad vragen lijkt geen avontuur je dekking opzoeken ook al niet Leer genade te geven aan anderen en je zult zelf genade ontvangen

11 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III. Angst - angsten er uit, bevrijdt door liefde - angst  autoriteit en leidt niet tot geestelijke strijd - angst vertroebelt het zicht op Jezus - angst = heel werkelijk, echt, zeer reëel - angst kan je beeld van de werkelijkheid vertroebelen

12

13 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III. Angst - angsten er uit, bevrijdt door liefde - angst  autoriteit en leidt niet tot geestelijke strijd - angst vertroebelt het zicht op Jezus - angst = heel werkelijk, echt, zeer reëel - angst kan je beeld van de werkelijkheid vertroebelen Angst kan een mooi avontuur met Jezus in onze beleving doen veranderen een helse nachtmerrie, waarin we menen zeker om te zullen komen. Met angst regeert de leugen ! De waarheid is: “Ik zal je nooit begeven noch verlaten”

14 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III. Angst - De waarheid is: “Ik zal je nooit begeven noch verlaten” VI. Focus - Zou het Jezus echt niet kunnen schelen? - Op kalme zee is het allemaal zo duidelijk. Maar is het dat ook nog in de storm? - Er zijn dingen die je alleen in een storm kunt leren: kijk eens naar Petrus - Grijp jij krampachtig naar de randen van de boot?

15 II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III
II. het Avontuur - Een ontdekkingsreis met Jezus III. Angst - De waarheid is: “Ik zal je nooit begeven noch verlaten” VI. Focus - de golven of Jezus? V. Angst v.s. Geloof - “kleingelovigen” = hoop - geloof is niet roekeloos of rücksichtslos, angst wel ! - angst beklemt de groei van geloof Jezus wil dat we groeien in ons geloof Met Jezus geeft je geloof richting aan je keuze, niet je angst

16


Download ppt "Help ! Het stormt !!. Help ! Het stormt !! I. Inleiding: Statement: angst=reëel Nu het verhaal van de storm op het meer: de realiteit van angst Mattheus."

Verwante presentaties


Ads door Google