De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De dag van de Heer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De dag van de Heer."— Transcript van de presentatie:

1 De dag van de Heer

2 “1Geliefde broeders en zusters, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. Met beide wil ik u tot een helder inzicht brengen (NBG: zuiver besef door herinnering wakker houden), 2en wel door u te herinneren aan de woorden die de heilige profeten destijds hebben gesproken en aan het gebod van onze Heer en redder dat uw apostelen u hebben doorgegeven.” 2 Petrus 3 : 1-2

3 Maak eens een lijstje van dingen die ons tot een ‘helder inzicht’ kunnen brengen.
Welke spreken jou het meeste aan? Hoe kunnen we dit integreren in ons dagelijkse leven?

4 “Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte volgen en smalend  4vragen: ‘Waar blijft hij nu? Hij had toch beloofd te komen? De generatie voor ons is al gestorven, maar alles is nog steeds zoals het sinds het begin van de schepping geweest is.’ 5Ze gaan er dan willens en wetens aan voorbij dat er in het begin al eens een hemel is geweest en een aarde die door Gods woord gevormd was uit water en door middel van water,  6en dat de toenmalige wereld vergaan is toen ze door het water werd overspoeld.  7Maar de tegenwoordige hemel en aarde wor- den door datzelfde woord bewaard om op de dag van het oordeel, waarop de goddelozen ten onder zullen gaan, te worden prijsgegeven aan het vuur.” 2 Pierre 3 : 3-7

5 Heb jij zelf al te maken gehad met spot omwille van je geloof
Heb jij zelf al te maken gehad met spot omwille van je geloof? Waar ging het dan precies over? Wat vind jij het moeilijkste om mee om te gaan: dwaalleringen of spot? Hoe kunnen we ons hiertegen bewapenen?

6 “…dat er in het begin al eens een hemel is geweest en een aarde die door Gods woord gevormd was…”:
=> niet voltooide actie   “dat de toenmalige wereld (kosmos) vergaan is” => Voltooide actie in het verleden “de tegenwoordige hemel en aarde worden door datzelfde woord bewaard” => bewaard als een schat (zorg dragen voor…)

7 “7Maar de tegenwoordige hemel en aarde worden door datzelfde woord bewaard om op de dag van het oordeel, waarop de goddelozen ten onder zullen gaan, te worden prijsgegeven aan het vuur. 8Eén ding mag u niet over het hoofd zien, geliefde broeders en zusters: voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag. 9De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat. 10De dag van de Heer zal komen als een dief. De hemelsferen zullen die dag met luid gedreun vergaan, de elementen gaan in vlammen op, de aarde wordt blootgelegd en alles wat daarop gedaan is komt aan het licht” 2 Petrus 3 :

8 Sluit eens de ogen en probeer u de oordeelsdag voor te stellen… Welke beelden komen er in u op?
Bent u bang voor het oordeel?

9 Griekse ‘KRISIS’: scheiding, selectie, het recht, verdict…
… Wordt vaak heel positief gebruikt!

10 “Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie geven tienden van munt, dille en komijn, maar veronachtzamen wat in de wet zwaarder weegt: recht (Gr: KRISIS), barmhartig­heid en trouw…” Matteüs 23:23 “Wanneer hij komt zal hij de wereld duidelijk maken wat zonde,  gerechtigheid en oordeel (KRISIS) is: 9zonde – dat ze niet in mij geloven, 10gerechtigheid – dat ik naar de Vader ga en jullie me niet meer zien, 11oordeel (KRISIS)– dat de heerser over deze wereld is veroordeeld.” Joh 16:8-11 “wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid (KRISIS) woont.” 2 Petrus 3:13 “Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn.” Rom 8:1

11 ‘Juger’ dans l’A.T.: faire règner le bonheur, la paix, l’équité… en se préoccupant spécialement des plus faibles. “Red mij en bevrijd mij door uw gerechtigheid; neig uw oor tot mij en verlos mij.” Psalm 71:2 (NBG) “Mijn mond verhaalt van uw gerechtigheid, van uw reddende daden, dag aan dag, hun aantal kan ik niet tellen.” Psalm 71:15 “En het zal ons tot gerechtigheid zijn, wanneer wij heel dit gebod naarstig onderhouden voor het aangezicht van de Here, onze God, zoals Hij ons geboden heeft.” Deuteronomium 6:25 (NBG)

12 Kunnen deze denkpistes die Petrus aandraagt je helpen om een positieve(re) kijk te hebben op ‘de dag van de Heer’? Let op de relativiteit van het tijdsgegeven in vers 8. Sinds Einstein en zijn fameuze relativiteitstheorie weten we dat de tijd varieert in functie van de snelheid waarmee men zich verplaatst. De ruimte­vaarder die een reis maakt in een raket, ervaart de tijd anders (korter) dan zijn broer die op hem wacht op de ruimtevaartbasis. Wat denk je: zou dit ons niet moeten aansporen tot meer voorzichtigheid bij het interpreteren van ‘Gods tijd’?

13 “11Als dit allemaal op die manier te gronde gaat, hoe heilig en vroom moet u dan niet leven, 12u die uitziet naar de dag van God en het aanbreken daarvan bespoedigt! Die dag gaan de hemel-sferen in vlammen op, en de elementen vatten vlam en smelten weg. 13Maar wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont. 14Omdat u hiernaar uitziet, geliefde broeders en zusters, moet u zich inspannen om smetteloos, onberispelijk en in vrede door hem te worden aangetroffen.” 2 Pierre 3 : 11 – 14 46Gelukkig de dienaar die daarmee bezig is wanneer zijn heer komt.  ! (Mt 24)

14 Petrus verantwoordt het lange wachten op de dag van de Heer door Gods geduld in te roepen. Dit moet alle mensen toelaten om tot bekering te komen (v. 8). Is het niet een tegenstrijdigheid om de komst van de heer te willen bespoedigen? Deel uw gedachten en gevoelens hieromtrent met elkaar. Hoe zouden wij de komst van Jezus kunnen bespoedigen?


Download ppt "De dag van de Heer."

Verwante presentaties


Ads door Google