De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De heilige Geest bedroeven

Verwante presentaties


Presentatie over: "De heilige Geest bedroeven"— Transcript van de presentatie:

1 De heilige Geest bedroeven

2 “Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing.” – Ef 4:30  “Ik, die gevangenzit omwille van de Heer, vraag u dan ook dringend de weg te gaan die past bij de roeping die u hebt ontvangen” (Ef 4:1) “Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid tegen elkaar, want wij zijn elkaars ledematen. 26 Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, 27 geef de duivel geen kans.  28 Laat wie steelt niet meer stelen, maar eerlijk de kost verdienen door zelf hard te werken om iets weg te kunnen geven aan wie het nodig heeft. 29 Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort. 30 Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing. 31 Laat alle wrok en drift en boosheid varen, alle geschreeuw en gevloek, en alle kwaad­aardigheid. 32 Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.” (Ef 4:25-32)

3 Wat God(s Geest) bedroeft Wat God(s Geest) blij maakt
Leugen (4:25) Waarheid, waarachtigheid (4:25) (Blijvende) boosheid (4:26) Vergeving (4:32), nederigheid, zachtmoedigheid, geduld (5:18) Stelen (4:28) Eerlijk werken, behoeftigen helpen (4:28) Vuile taal (lett. ‘rot’) Goede, opbouwende woorden (4:29) Slechte gevoelens, kwaadaardigheid (4:31) Welwillendheid, medeleven, goedheid (4:32)

4 Hoe reageer jij op de gedachte dat je God(s Geest) kunt bedroeven
Hoe reageer jij op de gedachte dat je God(s Geest) kunt bedroeven? Ben je hier gevoelig aan, geef je er aandacht aan in je dagelijkse leven? Waarom (niet)? Deel uw gedachten met elkaar… “Ze zijn in opstand gekomen” (Jes 63:10): op welke manieren kun je tegen God in opstand komen? Denk aan de boodschap van Jesaja en andere profeten, en ook de boodschap van Jezus… De tabel hierboven toont wat God(s Geest) bedroeft: vooral de manier waarop we anderen behan­de­len (in woord en daad). Wat leert dit ons aangaande God en zijn wil voor ons? Vergelijk deze tabel met wat Paulus schrijft over de vrucht van de Geest (Gal 5:22 – zie studie 7) en over de liefde (AGAPE) – 1 Kor 13 Let jij erop om anderen niet te bedroeven? Probeer je bron te zijn van vreugde, van zegen? Hoe? En omgekeerd: wat maakt jou droef of blij? Deel dit met elkaar… Ga eens na hoe een en ander gebeurt in jouw gemeenschap en in jouw eigen leven: zijn er voorbeel­­den van houdingen die bedroeven of integendeel God(s Geest) verblijden?

5  “Doof de Geest niet uit 20 en veracht de profe­tieën niet die hij u ingeeft. 21 Onderzoek alles, behoud het goede 22 en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.”   (1 Tess )

6 Hoe kun je volgens jou de Geest uitdoven (concreet)
Hoe kun je volgens jou de Geest uitdoven (concreet)? En omgekeerd, hoe kun je de Geest de kans geven om te handelen en zich te ontplooien? Probeer bv. eens 1 Tess 5:19-22 te herschrijven, waarbij je Paulus’ aanbevelingen positief formuleert. Deel het resultaat met elkaar. Paulus feliciteert zijn lezers omdat ze geluisterd hebben en Gods woord aanvaard voor wat het is, waardoor het ook werkzaam kon zijn in hen. Hoe is het gesteld met jouw luisteren en aanvaarden? En in je kerkgemeen-schap? Ons verstand gebruiken, al onze mogelijkheden, alles onderzoeken en behouden wat goed is (analyseren, onderscheid maken, beoordelen…). Hoe is het hiermee gesteld in jouw kerk? Is er plaats voor dit alles? Wat leert dit ons aangaande het soort relatie dat God met ons wil?

7 "Wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp.’ (Marcus 3:29) “Ook de schriftgeleerden die uit Jeruzalem gekomen waren, zeiden: ‘Hij is bezeten door Beëlzebul,’ en: ‘Dankzij de vorst der demonen kan hij demo­nen uitdrijven.’ 23 Toen hij hen bij zich geroepen had, sprak hij tot hen in gelijkenissen: ‘Hoe kan Satan zich­zelf uitdrijven? 24 Als een koninkrijk innerlijk verdeeld is, kan dat koninkrijk niet standhouden;  25 als een ge­meenschap innerlijk verdeeld is, zal die gemeenschap niet kunnen standhouden. 26 En als Satan tegen zichzelf in opstand is gekomen en verdeeld is, kan ook hij niet standhouden, maar gaat hij zijn einde tege­moet. 27 Bovendien kan niemand het huis van een sterkere binnengaan om zijn inboedel te roven, als hij die sterkere niet eerst vast­gebonden heeft; pas dan kan hij zijn huis leeghalen. 28 Ik verzeker u: alle wanda­den en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven, 29 maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp.’ 30 Dit omdat ze gezegd hadden: ‘Hij is bezeten door een onreine geest.” (3:22-30)

8 “Wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest,
“Wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp.” (Mc 3:29): dit vers maakt veel mensen bang. Jou ook? Helpen de context en de commentaar hierboven om het beter te begrijpen en te plaatsen? De schriftgeleerden (en volgens Matteüs ook de Farizeeën), m.a.w. de specialisten van de wet, de religieuze leiders (ook zij die baat hadden bij het systeem?): hoe leg jij hun houding uit? Kun je dit vandaag nog tegenkomen? Je zal toch niemand meer horen zeggen dat Jezus door een onreine geest bezield is … En toch… Stel je eens voor: Jezus komt terug en leeft onder ons. Hoe wordt hij ontvan­gen? Hoe worden zijn woorden en daden ervaren (ook en misschien vooral in religieuze middens)? Wanneer je focust op vers 29 loop je het risico om een ander geweldig woord van Jezus niet te zien: « alle wanda­den en gods-lasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven ». Lees ook Jesaja 55 :6-9 Spreek hier met elkaar over…


Download ppt "De heilige Geest bedroeven"

Verwante presentaties


Ads door Google