De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vijvers / waterpartijen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vijvers / waterpartijen"— Transcript van de presentatie:

1 Vijvers / waterpartijen

2 Water Nederland kan het water niet wegcijferen.
Water is krachtig, krachtiger dan de mens. Water speelt een belangrijke rol in de toekomstplannen van Nederland Link

3 Waterschap Zonder water is er geen leven. We drinken het en maken er voedsel mee. We gebruiken het om ons     te wassen en in de industrie. In Nederland is meestal water genoeg, maar het is vaak ongelijk verdeeld en vervuild. Daarom is waterbeheer nodig.     

4 Wat doet het Waterschap?
1. Onderhoudt van dijken en duinen. 2. Beheer van wegen en vaarwegen 3. Afvoer van water bij een overvloed Wat doet het Waterschap? 4. Zuiveren van het rioolwater 5. Aanvoer van water bij een tekort 6. Lozen van vervuild water d.m.v. vergunningen

5 Zuiveren van water. Zoek de volgende zaken uit: Wat is een RWZI.
Zoek de volgende zaken uit: Wat is een RWZI. Wat is een IBA Wat is een helofytenfilter

6 Aanleg van vijver / eisen
1. De tijd Het najaar is de beste tijd om een vijver aan te leggen en in te richten. Omdat de temperatuur dan niet zo hoog is en er minder zonuren per dag zijn, is er weinig algengroei. Hierdoor krijgt de vijver de kans een bacterieel evenwicht op te bouwen.

7 Aanleg van vijver / eisen
2. De plaats Bij het ontwerpen van uw vijver moet u ook rekening houden met de plaats van de vijver in uw tuin. Hierbij moet u rekening houden met de hoeveelheid zonlicht en kunt u er het beste voor zorgen dat er geen bladeren in de vijver terechtkomen.

8 3. Hoe groot moet uw vijver worden?
Aanleg van vijver / eisen 3. Hoe groot moet uw vijver worden? Om een gezond biologisch evenwicht te kunnen ontwikkelen, moet de vijver een minimuminhoud hebben. Als minimuminhoud wordt vaak liter aangehouden, maar liter is verstandiger.

9 Vijvers kunnen in twee hoofdgroepen ingedeeld worden:
-formele vijvers met strakke lijnen en een abrupte overgang tussen water en land -natuurlijke vijvers, waarbij de overgang tussen water en land meer geleidelijk gaat en bijvoorbeeld gevormd wordt door een moeraszone.

10 Vijvers kunnen gemaakt worden van verschillende materialen
Vijver materialen Vijvers kunnen gemaakt worden van verschillende materialen Welke zoal?

11 Vijvers kunnen gemaakt worden van verschillende materialen
Vijver materialen Vijvers kunnen gemaakt worden van verschillende materialen Beton: het is relatief goedkoop, het aanleggen is veel werk daarom is het duur. Beton van vijver is snel 10 a 20 cm dik dus er is grond verzet nodig. Klei: Klei is natuurlijk en je kan er elk gewenste mee maken. De kosten van grondverzet zijn door dikke kleilaag (15 a 20 cm) net zo hoog als die van beton. Gebruik wel zware vette klei zonder verontreiniging. Klei Beton

12 Vijver materialen Folie: Veel gebruikt materiaal. Folie is gebruiksvriendelijk en de kosten zijn lager. Grond hoeft namelijk niet verzet te worden. De volgende folies worden gebruikt: - Polyethyleenfolie (PE-folie); - PVC-folie - Rubberfolie (EPDM-folie)

13 Vijver materialen Voorgevormde vijverbakken: Zijn enorm sterk. Hebben een lange levensduur Zijn relatief eenvoudig te plaatsen en kan in elke gewenste vorm worden besteld.

14 Randafwerking van de vijver
Zaken die je bij elke randafwerking in de gaten moet houden zijn: - Verhoogde vijverrand - Liever geen turf gebruiken - Let op met hardhout - Gebruik geen zink, lood of tin

15 Randafwerking van de vijver
- Rand van turfblokken; - Rand van stenen - Rand van begroeiingsmatten - Grindfolie - Moeraszone

16 Randafwerking van de vijver
- Rand van turfblokken; turfblokken raken op den duur begroeid. Zorgen in eerste instantie wel voor verandering in pH-waarde.

17 Randafwerking van de vijver
- Rand van begroeiingsmatten; planten overgroeien de rand en onttrekken deze aan het oog.

18 Randafwerking van de vijver
-Moeraszone; stenen zorgen voor afscheiding, moeraszone opgevuld met vijveraarde

19 Het ontwerp van de vijver
Aanleg van vijver / eisen Het ontwerp van de vijver Nadat je besloten hebt wat voor soort vijver je wilt, kun je je ideeën op papier gaan zetten. Je maakt hierbij drie tekeningen, die samen het vijverontwerp vormen: -een plattegrond van je tuin met daarin de nieuwe vijver getekend; -een dwarsprofiel van de vijver; -een beplantingsplan. TIP: maak gebruik van: TL & thema Vijvers


Download ppt "Vijvers / waterpartijen"

Verwante presentaties


Ads door Google