De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Luchtwegen en longen Uitwendig milieu. Zorgt voor zuivering, verwarming, bevochtiging en keuren van lucht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Luchtwegen en longen Uitwendig milieu. Zorgt voor zuivering, verwarming, bevochtiging en keuren van lucht."— Transcript van de presentatie:

1 Luchtwegen en longen Uitwendig milieu. Zorgt voor zuivering, verwarming, bevochtiging en keuren van lucht.

2 Neus: Neusholte veel groter Bekleed met slijmvlies Bevat reukepitheel
Neusbijholten, geen onderdeel luchtwegen. Staan in verbinding met de neusholte. Verwarmen, keuren, bevochtigen, zuiveren Je verliest 400ml water

3 Luchtpijp en bronchiën
Luchtpijp = Trachea, opgebouwd uit hoefijzervormige kraakbeenringen. Splitsing in hoofdbronchiën en bronchiolen (=3, 4). Bekleed met trilhaarepitheel. Om vies slijm omhoog te werken om uit te hoesten

4 Longweefsel Longtrechtertjes; de miljoenen uitstulpingen heten longblaasjes (samen 100m2!). Uitwisseling van gassen (O2 en CO2) tussen blaasje en bloedvaatjes vindt plaats door superdunne wand van 1 cel dik.

5 Ademhalen Deels: buiten de wil om (adem automatisme)
Hersenstam: ademcentrum/ receptoren dus vegetatief Ventilatie = ademen Inademing = Inspiratie Uitademing = Expiratie

6 Ademhalingsfrequentie
15 x/ minuut Als dit minder is (door gezondheidsproblemen) ervaart iemand dit als kortademigheid/benauwd-heid. Als iemand te lang kortademig is kan dit een blauwachtige huidskleur veroorzaken. ROL VAN MIDDENRIF Wanneer het middenrif zich samentrekt, wordt de borstholte groter, waardoor de druk in de borstholte afneemt. Om het drukverschil weer op te heffen stroomt er lucht de longen in. Wanneer het middenrif zich ontspant, wordt de lucht uit de longen geperst door de veerkracht van de longen en de borstwand.

7 In rust: per minuut ongeveer 6 tot 10 liter lucht de longen in.
Ongeveer 0,3 liter en 0,3 liter kooldioxide worden uitgewisseld van bloed naar longblaasjes en andersom. Tijdens lichamelijke inspanning kan er wel 100 liter lucht per minuut worden ingeademd, waaruit dan per minuut 3 liter zuurstof kan worden gehaald. De snelheid waarmee het lichaam zuurstof opneemt is een bruikbare maat voor de totale hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. * NB: Bij astma is de uitademing piepend en uiterst moeilijk.

8 Onderbreking ademautomatisme
Zuchten Geeuwen Slikken (baby) Niezen Hoesten Hikken Braken Persen/ weeën


Download ppt "Luchtwegen en longen Uitwendig milieu. Zorgt voor zuivering, verwarming, bevochtiging en keuren van lucht."

Verwante presentaties


Ads door Google