De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bouwwerk Informatie Management Innorail bijeenkomst

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bouwwerk Informatie Management Innorail bijeenkomst"— Transcript van de presentatie:

1 Bouwwerk Informatie Management Innorail bijeenkomst 16-3-2017
Thymo van den Brug Programmamanager BIM

2

3 Agenda Het BIM Programma bij ProRail
Voorbeeld 1 in het EV-domein (BIM Lab) Voorbeeld 2 Dataficeren Voorbeeld 3 Proces geïntegreerd inwinnen BIM en de connectie met beheer en onderhoud?

4 Wat is BIM? BIM, een Bouwwerk Informatie Model, is een digitale representatie van de fysieke en functionele kenmerken van een asset. Als zodanig dient het als een gedeelde kennisbron voor informatie over een asset die een betrouwbare basis biedt voor besluiten tijdens zijn gehele levenscyclus. BIM gaat uit van samenwerking tussen verschillende partijen die in verschillende fasen van de levenscyclus van een asset informatie toevoegen aan een Bouwwerk Informatie Model of die informatie bewerken of raadplegen.

5

6 Doelstelling BIM-programma
De hoofddoelstelling van het BIM-programma is om uiterlijk eind 2020 te realiseren dat ProRail, OHA, IB’s en Bouwaannemers: Beschikken over betere assetinformatie Assetinformatie over te bouwen en gebouwde infra- en stationsassets uitwisselen als digitale data in plaats van via tekeningen, schema’s en objectlijsten Ontwerpen van Infra- en Stationsprojecten assetinformatie valideren en verifiëren en aan elkaar overdragen in een digitale projectomgeving in plaats van via verschillende omgevingen en methodes.

7 Meerwaarde BIM Minder tijd kwijt bij het opstarten van projecten
Reduceren bouwkosten (incl. reductie faalkosten) Minder VTW’s (omvang en aantal) tijden projectfase Minder nulopnames van data De infrastructuur en stations worden integraal beoordeeld op basis van data Betere afbakening van projecten bij contractering van IB en projectaannemer Soepelere overdracht van data van Projecten naar Beheer Beheer en onderhoud beschikt eerder over betere data Vergroten van infrabeschikbaarheid door reductie van tijd nodig voor herstel Beter voorbereid op wereld van nieuw afgestudeerde ingenieurs (incl. SE)

8 Globale systeemarchitectuur BIM
Scope programma BIM

9 *DPO = Digitale Projectomgeving
Aanpak | Roadmap 2016 2017 2018 2019 2020 Specificeren Oefenen en Leren Organisatie Inrichten Pilots Uitvoeren Implementeren Voer pilots uit voor start uitrolactiviteiten (zekerstelling dat oplossing gaat werken) Migreer EV-tekeningen naar data-objecten (start overzichtelijk met business sponsor) Continueer in projecten de reguliere dataleveringen naast BIM (geen extra risico) Voer pilots uit voor start uitrolactiviteiten (zekerstelling dat oplossing gaat werken) Migreer EV-tekeningen naar data-objecten (start overzichtelijk met business sponsor) Continueer in projecten de reguliere dataleveringen naast BIM (geen extra risico) Serviceorganisatie Data & ICT Richt BIM supportteam in voor krachtige ondersteuning (bundel kennis/kunde) BIM supportteam “transformeren” naar BIM-serviceorganisatie en die organisatie overdragen naar de lijn BIM-labs: beproef nieuwe werkwijzen en gereedschappen (grondig onderzoek) Leerruimten: Start met vier infraprojecten en een stationsproject (beheerste aanpak) Maak per leerruimte een BIM plan met verschillende leerdoelen/iteraties (niet dubbelop) Processen Standaarden ILS IM Spoor & OTL Architectuur Requirements DPO* BIM-database *DPO = Digitale Projectomgeving

10 Aanpak | Stromen Het BIM-programma is georganiseerd in stromen. Hieronder staan per stroom het doel en de belangrijkste resultaten. Stroom Doel Resultaten Implementatie Onderzoeken van haalbaarheid van implementaties in BIM-labs en –leerruimten Integratie van de overige stromen en implementatie ervan binnen ProRail Werkende oplossingen voor Projecten en Beheer Processen Definiëren van BIM-werkprocessen BIM-werkprocessen Organisatie Definiëren en inrichten van BIM-organisatie, motiveren voorlichten van stakeholders en opleiden van gebruikers Communicatie- en trainingsmateriaal, geïnformeerde stakeholders, opgeleide gebruikers. Contractering Inbedden van BIM in contractering van projecten Contractclausules en leveringsspecficaties Standaarden Vaststellen van BIM-standaarden ILS-en, OTL-en en overige standaarden ICT Realiseren en in productie brengen van technische BIM-oplossingen Digitale Projectomgeving (DPO); BIM-database Data Migratie van data van tekeningen en lijsten naar BIM-data BIM-data in BIM-database

11 Organisatie | Programmabesturing BIM
Stuurgroep Klankbord-groep Programma-team De Stuurgroep is eindverantwoordelijk voor het realiseren van de programmabijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen van ProRail en daarmee voor het slagen van het programma. Het Programmateam, onder leiding van de Programmamanager, is verantwoordelijk voor de uitvoering van de activiteiten in dit Programmaplan (details op volgende pagina). De Klankbordgroep is een informeel overlegorgaan met ketenpartners en interne stakeholders dat het programma en de Stuurgroep met enige regelmaat adviseert over de richting en de voortgang waarin het programma zich ontwikkeld.

12 DESIGN BUILD MAINTAIN Informatie Tijd

13 Voorbeeld BIM Lab Bovenleiding

14

15 Groepenindeling - LdB Amersfoort 506LB01 gecombineerd met BLSS 75 en 77

16

17 Voorbeeld Geïntegreerd inwinnen
datalevering in de keten o.b.v. één objectmodel Link

18 Link met Beheer en Onderhoud?
Gebruik: Straks verBIMde-data i.p.v. via tekeningen Tools worden anders Opleidingen/voorlichting Kansen? Veiligheid verbeteren Reductie MTTR PGO aanbesteden op basis van BIM? Vragen aan de groep: Welke kansen zien de Innorailers met BIM? Wat moeten we zeker ook meenemen in deze nieuwe ontwikkeling? Waar slaan we de plank mis?


Download ppt "Bouwwerk Informatie Management Innorail bijeenkomst"

Verwante presentaties


Ads door Google