De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Project “De Broeiklas voor talent”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Project “De Broeiklas voor talent”"— Transcript van de presentatie:

1 Project “De Broeiklas voor talent”
Een project voor studiebegeleiding (studiemethodes, huistaakbegeleiding en bijlessen) voor leerlingen uit kansengroepen.

2 Informatie over het initiatief (1/2)
Initiatiefnemers: jongeren en ouders met schoolgaande kinderen. Jongeren en ouders die zelf uit kansengroepen komen. Ze zijn ervaringsdeskundigen die vanuit een kwetsbare situatie erin zijn geslaagd om hun studies succesvol af te ronden. Naam van de vereniging: vzw Broeiklas, opgericht in 2017. Naam van het project: De Broeiklas voor talent. Visie: “De Broeiklas voor talent” wil aan talentontwikkeling werken zodat de slaagkansen en de schoolloopban van leerlingen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen bepaald worden door hun talenten en niet door de sociale, economische of culturele achtergrond van het gezin waarin ze opgroeien.

3 Informatie over het initiatief (2/2)
Ontstaan van het project: In mei 2017 hebben de initiatiefnemers meegedaan aan de projectoproep van het OCMW-Aalst voor projecten rond talentontwikkeling om gerealiseerd te worden in het vroegere rijkswachtgebouw (De Gendarmerie) gelegen in Denderstraat. In juni vond een gesprek met de jury plaats en begin juli 2017 werd het project door de jury geselecteerd. Het project “De Broeiklas van talent” wil aan de talenontwikkeling van leerlingen uit alle kansengroepen werken. Betekenis van de naam: De naam “Broeiklas voor talent” alludeert naar de naam die werd gegeven aan de site van “De Gendarmerie” als “Broedplaats voor talent”.

4 Doelgroep van het project
Leerlingen van de lagere school en het middelbaar uit gezinnen in kansarme situaties (sociaal, cultureel en/of financieel). Het gaat over leerlingen die relatief een groter risico lopen om een schoolachterstand op te lopen doordat ze een taalachterstand hebben (opgelopen). Dit is ook het geval wanneer ze ouders hebben die: hen niet kunnen helpen bij het schoolgebeuren door onvoldoende kennis van de onderwijstaal, te weinig vakspecifieke kennis, gebrek aan informatica- of organisatievaardigheden, hen niet kunnen laten ondersteunen door dure privé studiebegeleiders door gebrek aan voldoende financiële draagkracht, hen niet kunnen helpen bij het schoolgebeuren door zich in een precaire sociale situatie verkeren (ziekte, alleenstaande werkende ouders met veel kinderen, scheiding, geen tijd door moeilijke werkuren, geen geschikte ruimtes om te studeren,…)

5 Prioritaire doelgroepen (1/2)
Het project wil prioriteit geven aan studiebegeleiding van leerlingen van het lager onderwijs, die minstens aan één van de twee volgende “gelijke onderwijskansen indicatoren” voldoen. Dezelfde indicatoren worden ook in het GOK-decreet gehanteerd. Dit betekent dat er geen studiebegeleiding is voor de leerlingen van het middelbaar tijdens het schooljaar 1ste doelgroep met hoge prioriteit Leerlingen van het lager onderwijs bij wie de thuistaal niet het Nederlands is. Sommige leerlingen uit deze categorie lopen een groter risico op een taalachterstand als ze geen naschoolse ondersteuning krijgen. De keuze om die leerlingen als prioriteit 1 te helpen, wordt gemotiveerd door de relatief grote schoolachterstand bij leerlingen bij wie Nederlands geen thuistaal is (zie illustratie verder).

6 Prioritaire doelgroepen (2/2)
Het project wil prioriteit geven aan studiebegeleiding van leerlingen van het lager onderwijs, die minstens aan één van de twee volgende “gelijke onderwijskansen indicatoren” voldoen. Dezelfde indicatoren worden ook in het GOK-decreet gehanteerd. 2de doelgroep met hoge prioriteit Leerlingen van het lager onderwijs uit gezinnen met laag inkomen of die in aanmerking komen voor een UiTPAS aan kansentarief. Het gaat over gezinnen met een vervangingsinkomen, met hoge schulden of tijdelijke grote financiële uitgaven (hoge huishuur, energiefactuur, …) waardoor er niets of weinig overblijft om aan het onderwijs van hun kinderen te besteden. Deze keuze wordt gemotiveerd door het feit dat de ouders zich niet kunnen veroorloven om de dure privé lesgevers in te schakelen aan de prijzen die snel tot 50 euro per uur kunnen oplopen. Verder is het bewezen dat de opleiding een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kinderarmoede (zie illustratie verder).

7 Illustratie van schoolachterstand bij leerlingen bij wie het Nederlands niet de thuistaal is.

8 Illustratie van schoolachterstand bij gezinnen met laag inkomen.
Bron: K.U.Leuven Het is weliswaar een oude slide van professor I. Nicaise met cijfers nog in BEF, maar het illustreert hoe het percentage van leerlingen uit gezinnen met laag inkomen tot meer dan tien keer hoger ligt (25%) dan bij gezinnen met hoog inkomen (2,3%).

9 Illustratie over de rol van onderwijs in de bestrijding van kinderarmoede
Bron: (Presentaties symposium ‘Lege brooddozen op school)

10 Ouders vormen een andere doelgroep van het project
Naast een duwtje in de rug te geven aan alle leerlingen die thuis onvoldoende (of gewoon niet) door ouders of oudere broers/zussen kunnen geholpen worden bij het maken van huistaken, voorbereiden van toetsen en begrijpen van aangebrachte leerstof, wil het project ook de zelfredzaamheid van de betrokken ouders verhogen. Dit wil Broeiklas vzw bereiken door hen enige vorm van ondersteuning te bieden en hen praktische tips en vaardigheden aan te reiken, zodat ze later zelfstandig hun kinderen thuis kunnen opvolgen en ondersteunen in hun studies.

11 Wat maakt het project bijzonder?
Het project wil beroep doen op begeleiders die, ondanks hun kansenarme situatie, erin zijn geslaagd om hun studies af te maken en zelfs hogere studies te doen. Ze fungeren als ervaringsdeskundigen en rolmodellen voor leerlingen in gelijkaardige kansarme situaties. Actief betrekken van de ouders in het begeleidingstraject. Ze worden zelfstanding om de kinderen thuis te ondersteunen. Proactief optreden zodat leerlingen niet in situaties belanden van leerachterstand, leerproblemen en vroegtijdig de school verlaten. Het project zet in op het leren zelfstandig werken door de leerlingen. Het project zet in op de zelfredzaamheid van de ouders in het ondersteunen van hun kinderen in hun studies.

12 Fondsenwervende activiteiten
Om de kas te spijzen wordt op 8 oktober een eetfestijn gehouden in de Brug. De opbrengsten worden integraal geïnvesteerd in de studiebegeleiding.

13 Giften/sponsoring De giften en sponsoring mogen gestort worden op de volgende rekeningnummer van Broeiklas vzw. BE BIC : BBRUBEBB

14 Contact: Theo (bestuurder) Yvette (bestuurder)


Download ppt "Project “De Broeiklas voor talent”"

Verwante presentaties


Ads door Google