De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duurzaam aankopen van voeding en catering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duurzaam aankopen van voeding en catering"— Transcript van de presentatie:

1 Duurzaam aankopen van voeding en catering
Leen Van der Meeren Steunpunt Duurzamer Lokale Overheidsopdrachten, VVSG

2 Wat is duurzame voeding?
Vijf kenmerken Uit de regio Seizoensgebonden Biologisch Minder vlees Eerlijke handel Vijf voordelen Gezonder leefmilieu Rechtvaardigere samenleving Betere gezondheid Groter dierenwelzijn Bewuste consument

3 Een opdracht voor de lokale besturen?
Marktsturende rol Voorbeeldconsument Welzijn personeel en inwoners Engagement en politieke steun

4 Ecologische voetafdruk verminderen
Van Naar Vlees Vegetarisch -40% Groenten vliegtuig Groenten lokaal -28% Niet-bio Bio -15% Niet-seizoens Seizoens Groenten exotisch -4% Groenten Europees -1%

5 Milieueffecten Apparatuur Teelt Transport Restafval Verpakking
Energie en Klimaat Restafval Verpakking Grondstoffen en materialen Schadelijke stoffen Water en Bodem Duurzaam gevangen of gekweekte vis Natuur, biodiversiteit en ruimte Dierenwelzijn Gezondheid en welzijn

6 Sociale effecten Fairtrade Arbeidsvoorwaarden (IAO) Sociale economie
Sociale rechtvaardigheid Sociale economie Tewerkstelling Veiligheidsuitrusting arbeiders Veiligheid

7 Voorbereiding en marktonderzoek
Werkelijk gebruik inventariseren en evalueren (verspilling tegengaan) Mogelijkheden voor een duurzaam assortiment onderzoeken (draagvlak?) Gezondere alternatieven stimuleren Herbruikbaar servies versus duurzame disposables Duurzame verpakkingen kiezen Aanschaf duurzamere keukenapparatuur bekijken

8 Bestekcriteria Selectiecriteria: milieumanagementsystemen (vooral bij cateringdiensten) Technische criteria Gevarieerde en gezonde voeding Producten uit de biologische landbouw Aquacultuur- en zeeproducten tot stand gebracht met duurzame praktijken en methoden Dierlijke producten tot stand gebracht met inachtneming van strenge normen voor dierenwelzijn op basis van nationale richtlijnen Catering: fruit en groenten zijn zo veel mogelijk seizoensgebonden Catering: gebruik van papierproducten uit gerecycleerde vezels Catering: gebruikte apparatuur voldoet aan normen voor energiezuinigheid

9 Bestekcriteria Gunningscriteria Uitvoeringsvoorwaarden
Meer producten zijn van biologische oorsprong dan minimaal vereist in de technische specificaties Verpakking uit gerecycleerd materiaal of hernieuwbare grondstoffen Uitvoeringsvoorwaarden Eerlijke handel, arbeidsvoorwaarden Veiligheid voor arbeiders Catering: gebruik van herbruikbaar bestek, glaswerk, servies Catering: ingezette voertuigen moeten ten minste voldoen aan de voorschriften voor uitlaatemissies (euronorm) Catering: cateringmedewerkers opleiden in beperking, beheer en gescheiden inzameling van afval en productinformatie

10 Aandachtspunten: keurmerken en labels
Huidige wet (15 juni 2006): geen duurzaamheidseisen definiëren d.m.v. verwijzing naar keurmerk (in strijd met vrije mededinging) Wel: onderliggende keurmerkvereisten (+ keurmerken toelaten als bewijs) Nieuwe wet (12 mei 2016): art 54: concreet label of keurmerk voorschrijven ter definitie van bepaalde eisen Milieu-, sociale en andere keurmerken Technische specificaties, gunningscriteria en uitvoeringsvoorwaarden Voorwaarden (gelijkwaardige aanvaarden, verband met voorwerp van de opdracht,…)

11 Aandachtspunten: lokale en streekproducten
Gelijkheidsbeginsel wet van de overheidsopdrachten: Plaatselijke of regionale ondernemingen mogen niet bevoorrecht worden Mogelijke oplossingen: Onderhandelingsprocedure Seizoensgebonden

12 Infobronnen Gids voor duurzame aankopen BioForum
Fairtrade Belgium en FairTradeGemeente Vredeseilanden EVA vzw Visinfo Seizoenskalender

13 Voedselverlies Voedselverlies is elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel dat in de voedselketen, van oogst tot en met consumptie, plaatsvindt

14 Cascade van waardebehoud
Voorkomen van voedselverlies aan de bron Toepassen voor humane voeding Inzetten voor veevoeder of dierenvoeding Inzetten als grondstoffen in de niet-voedingssectoren van de industrie Verwerken tot meststof door vergisting en/of compostering

15 Duurzaamheidsoverwegingen bij aankoop
Hoeveelheid aangekochte voeding zo goed mogelijk afstemmen op het reële verbruik Voorzien van voeding met een zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum (marktkennis) Afstemming van de verpakking op de hoeveelheid en de aard van het te leveren voedsel Opleiden en sensibiliseren van het personeel van de opdrachtnemer Sensibilisering van de gebruiker Investeren in apparatuur die voedselverliezen beperkt Mogelijkheid om niet verbruikte voeding op een nuttige wijze te verwerken

16 Duurzaamheidsoverwegingen bij aankoop
Mogelijkheid om de niet verbruikte voeding te valoriseren door gift aan sociaal initiatief Niet verbruikte voeding die toch wordt weggegooid correct sorteren zodat de resten nog nuttig worden gebruikt Waar mogelijk inzetten op het monitoren van de voedselverliezen


Download ppt "Duurzaam aankopen van voeding en catering"

Verwante presentaties


Ads door Google