De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie"— Transcript van de presentatie:

1 Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie
Kwadestraat 5 – 1570 Galmaarden Tollembeek, januari 2017.

2 Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie
CONNFINITY Kunstwerk “Love” van Alexandr Milov. Burning Man Festival 2015, Nevada US. De uiterlijke en innerlijke weergave van het menselijk conflict tussen man en vrouw. In elk mens is er de diepere behoefte aan CONNECTIE = de 2 kinderen. Connectie ook in donkere tijden! In de donkerte van de nacht lichten de 2 kinderen op, symbool van “zuiverheid” en “eerlijkheid”. Alexandr Milov

3 Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie
ConnFinity: samentrekking van 'connection' en 'infinity’ ConnFinity: samentrekking van 'conflict' en 'finity’

4 Situering In de laatste fase van ons leven nemen we afscheid van alles en iedereen rondom ons. Die laatste momenten zijn waardevol, onder meer omdat ze tijd en ruimte creëren om stil te staan bij en te reflecteren over het leven dat we hebben gehad.

5 Situering In geval van conflict of bij onbespreekbare situaties is conflictbemiddeling in deze fase zinvol voor alle betrokkenen. Hierdoor kan er immers kwaliteit aan iemands laatste dagen of weken worden toegevoegd, evenals aan het leven van de naasten.

6 Situering Het ConnFinity team: filosoof, socioloog, theoloog, psycholoog, advocaat, maatschappelijk werker, logopediste, tolk, ingenieur, bioloog, …. We zijn professioneel opgeleide bemiddelaars. Daarmee onderscheiden we ons duidelijk van andere professionelen aan het sterfbed, zoals psychologen en therapeuten.

7 Visie Omgang met sterven en dood Sterven is inherent aan het leven. Toch heerst er vandaag nog heel wat angst rond dit gebeuren. Sterven betekent verlies, in de eerste plaats voor de stervende zelf, maar ook voor de omgeving.  

8 Visie Levenseinde brengt vaak conflict met zich Vernemen dat men palliatief is of opname in een zorgcentrum, kan mensen in conflict brengen met zichzelf en met hun omgeving. Conflicten rond bv. levenseindekeuze, misbruik, carrière, erfenis kunnen een opname of een afscheid zo bemoeilijken dat de stervende onrustig of in eenzaamheid sterft en/of dat naasten er niet toe komen om het verlies daadwerkelijk te verwerken.

9 Visie Zorgverleners en levenseindeconflicten Bij gebrek aan specifieke opleiding ter zake missen zorgverleners vaak de adequate kennis en expertise om conflictsignalen van patiënten en/of naasten te herkennen, waardoor conflicten onopgelost blijven.

10 Missie ‘ConnFinity bemiddelt bij conflicten aan het levenseinde en maakt op die manier mogelijk dat mensen zich (opnieuw) met elkaar verbinden voor het definitieve afscheid.’

11 Missie Aan de stervenden en naasten bieden we een veilige context waarin het conflict bespreekbaar wordt. Aan professionele zorgverleners bieden we een gerichte opleiding aan om conflicten te leren detecteren en bespreekbaar te maken. Indien gewenst kunnen ze doorverwijzen naar de bemiddelaars van ConnFinity.

12 Het aanbod van ConnFinity
1. Bemiddeling Voor personen die tijdens de laatste levensfase of in levenseindesituaties in gesprek willen gaan over onopgeloste conflicten of sluimerende verschillen. 2. Opleiding 2.1 Bemiddelingsgericht werken – korte cyclus Een opleiding specifiek voor zorgverleners. 2.2 Specialisatie Bemiddelaar in levenseindesituaties – lange cyclus 3. Kenniscentrum Verzamelen van informatie en kennis met betrekking tot conflicten in levenseindesituaties.

13 Doelgroepen Bemiddeling  Personen in laatste levensfase en levenseindesituatie en hun naasten Mogelijke doorverwijzers: eerstelijnszorgverleners (bv. huisarts, verpleegkundige) vertrouwenspersonen (bv. notaris, advocaat, begrafenisondernemer) organisaties (bv. ziekenhuizen, ziekenfondsen, palliatieve netwerken)

14 Doelgroepen Opleiding  Bemiddelingsgericht werken Zorgverleners uit bv. ziekenhuizen, palliatieve thuiszorg, rvt’s, tele-onthaal, slachtofferhulp Specialisatie bemiddeling Bemiddelaars

15 Doelgroepen Kenniscentrum  Voor iedereen Via intervisie, tijdschriften, blog, media

16 Organisatie Vorm ConnFinity is een VZW met zelfsturende lokale groepen Stichtende leden Algemene Vergadering Inge De Boeck Anja Glabeke Marc Delaere Dirk Huysmans Barbara de Romsée Nathalie Seghers Wim De Weerd An Van der Herten Francesca Franco Claude Vandevoorde Céline Geunis Ilse Van Roosbroeck

17 Agenda Opleiding Voordrachten
Voorstelling ConnFinity en bemiddeling in de laatste levensfase of bij levenseinde Op aanvraag

18 Contacten Inge De Boeck GSM: Marc Delaere GSM: Website &

19 Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie
Dank voor uw aandacht Alexandr Milov


Download ppt "Conflictbemiddeling in laatste levensfase en levenseindesituatie"

Verwante presentaties


Ads door Google