De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ICTCCP01 Virtualisatie cloudcomputing W2

Verwante presentaties


Presentatie over: "ICTCCP01 Virtualisatie cloudcomputing W2"— Transcript van de presentatie:

1 ICTCCP01 Virtualisatie cloudcomputing W2
20/10/17 Rotterdam Academy

2 agenda Status azure Wat hebben we gedaan? Extra stof
Servervirtualisatie Gevolgen voor de beheerder

3 Heeft een ieder Azure-codes ontvangen?

4 Wat hebben we gedaan? Wat is consolidatie? Wat is virtualisatie, welke vormen herkennen we? Wat is cloud computing? Wat is een datacenter? Wat is een appliance Wat is clustering? (Klein stukje) storage

5 Extra stof

6 Het mooiste van onderwijs is de feedback die je krijgt vanuit de klas
Mooi werk Het mooiste van onderwijs is de feedback die je krijgt vanuit de klas Extra duidelijkheid voor: Tape Sockets vs Cores Licenties

7 Extra stof - Tape

8 Tape is een perfecte manier om te backuppen
Veel opslag voor weinig (3 TB opslag voor +- €26,-- Makkelijk offsite Traag

9 Tape wordt in een zogeheten tape drive geplaatst.
Tape heeft een label die softwarematig uit te lezen is

10 Tape wordt in een zogeheten tape drive geplaatst.
De tapedrive wordt aangesloten via bijvoorbeeld SCSI of SAS

11 Tape wordt in een zogeheten tape drive geplaatst.
De tapedrive wordt aangesloten via bijvoorbeeld SCSI of SAS

12 Tape wordt in een zogeheten tape drive geplaatst.
De tapedrive wordt aangesloten via bijvoorbeeld SCSI of SAS  RLS 5800, 2.9 PETABYTE opslag voor tape

13 Licenties en cores

14 Hoe duur is virtualisatie?
Licentie Windows Server 2012R2 DS: €6k Licentie geldig voor maximaal 2 CPU’s per server Licentie VMWare vSphere Enterprise Plus: €3145 Licentie geldig per CPU

15 Maar wat is een CPU?

16 Servervirtualisatie

17 Leerdoel Je leert als beheerder verder te kijken dan de traditionele fysieke Windows-server. Je leert wat servervirtualisatie is en wat de voor en nadelen zijn. Ook leer je wat er verandert als je een deel van je datacenter naar de cloud transporteert.

18 Wat is servervirtualisatie? (1/3)
Een server is de combinatie van de machine (hardware) en het besturingssysteem. Als we de server virtueel maken, dan ontkoppelen we feitelijk het besturingssysteem van de hardware. Het besturingssysteem denkt dat het draait op een specifieke processor, ziet geheugen, een harde schijf en een netwerkadapter. Deze componenten zijn echter slechts softwarematige presentaties van fysiek hardware aan het besturingssysteem.

19 Wat is servervirtualisatie? (2/3)
Je draait op één fysiek systeem zonder problemen tientallen virtual servers. De verschillende virtual servers draaien willekeurige besturingssystemen (Windows server 2012 R2, Linux) op een virtual machine. De virtual machine beschikt over virtuele hardware en presenteert een virtuele BIOS, een virtuele processor en vele andere virtuele componenten aan de virtual server.

20 Wat is servervirtualisatie? (3/3)
Servers worden gevirtualiseerd en ontkoppeld van de onderliggende hardware. Gevirtualiseerde servers hoeven zich niet meer in het eigen datacenter te bevinden. Servervirtualisatie … vermindert het aantal fysieke servers, verhoogt de beschikbaarheid, verhoogt de schaalbarheid en flexibiliteit en maakt het datacenter groener.

21 Vraag Wat is géén voordeel van een server virtualisatie?
Kostenbesparing. Efficiënter gebruik van server hardware. Je bespaart aanmerkelijk op licentie kosten. Nieuwe virtuele servers kunnen zeer snel worden geïnstalleerd. Terugdraaien van wijzigingen aan servers is kinderspel. Antwoord: c Toelichting: Ook op virtuele machines moet je netjes alle licenties aanschaffen.

22 Virtualisatie is geen emulatie (1/2)
Bij emulatie wordt een bepaald type processor door software nagebootst (geëmuleerd) op geheel andere fysieke processor. Hiermee kun je software geschreven voor een bepaald type processor gebruiken op andere hardware. Bij virtualisatie wordt er juist géén processor geëmuleerd maar is er een software laag gecreëerd om de fysieke processor rechtstreeks te delen. Virtualisatie is veel stabieler dan emulatie.

23 Virtualisatie is geen emulatie (2/2)
Demo BBC-B emulator

24 Basisterminologie virtual machines (1/3)
Software die virtual machines mogelijk maakt wordt … Hypervisor of Virtual Machine Monitor (VMM) genoemd De taak van de hypervisor is het regelen van de toegang tot de componenten van de onderliggende hardware en … … het voorkomen dat meerder virtual machines conflicten veroorzaken door ze onderling en van de host te isoleren. De host is de fysieke computer.

25 Basisterminologie virtual machines (2/3)
Virtual machines kunnen op twee manier worden geïmplementeerd: Bare-metal (type-1 hypervisor) Draait rechtstreeks op de hardware. Er wordt géén gebruik gemaakt van een onderliggend besturingssysteem. Hosted (type-2 hypervisor) Gebruikt grotendeels het onderliggende besturingssysteem waaronder stuurprogramma’s en het regelen van de toegang tot hardwarecomponenten.

26 Basisterminologie virtual machines (3/3)
Bare-metal (type-1 hypervisor) hebben nauwelijks overhead vergeleken met een hosted (type-2 hypervisor). Bare-metal (type-1 hypervisor) vormen feitelijk een nieuwe generatie besturingssystemen. Traditionele besturingssystemen worden een applicaties bovenop de hypervisor.

27 Type-1 of Bare-metal hypervisor

28 Type-2 of Hosted hypervisor

29 De vraag of een échte bare-metal hypervisor bestaat is een vraag
Discussie De vraag of een échte bare-metal hypervisor bestaat is een vraag Is een Hyper-V server met alleen een Hyper-V rol géén bare-metal server? Zo ja, wat dan wel?

30 Consolideren door virtualisatie van het besturingssysteem (1/2)
Bij container-virtualisatie wordt het besturingssysteem zelf gevirtualiseerd. Er is géén sprake van een virtual machine maar van een Virtual Environment (VE). Hardware blijft zoals die is maar wordt gedeeld door alle virtual environments. Er is slechts één besturingssysteem actief. Virtual environment kun je alleen aanbieden van hetzelfde besturingssysteem. Linux samen met Windows kan niet. De host wordt hardware-node genoemd.

31 Consolideren door virtualisatie van het besturingssysteem (1/2)

32 Een workload is het gastbesturingssysteem inclusief applicaties.
De workload kan actief of inactief zijn. Een inactieve workload is als image opgeslagen Een basisimage wordt golden image genoemd. Aan het golden images kun je applicaties toevoegen en zo relatief snel nieuwe servers inrichten.

33 Een golden image wil je typisch zo klein mogelijk houden
“Golden images” Een golden image wil je typisch zo klein mogelijk houden Snelheid van “uitrollen” van images! Je patchmanagement zorgt uiteindelijk voor de installatie van applicaties en patches! “Packagen” Applicaties die zeer lastig te packagen zijn verwerk je in je golden image…

34 Vraag Wat is het cruciale verschil tussen de type-1 (bare-metal) en type-2 (gehoste) hypervisor? De type-2 hypervisor zijn gratis. De type-2 hypervisor is veelal sneller en betrouwbaarder. De type-2 hypervisor is ingewikkelder om te beheren. De type-2 hypervisor is een applicatie die je gewoon installeert op een besturingssysteem. Antwoord: d Toelichting: De type-1 hypervisor draait direct op de hardware, is soms ook gratis en sneller en betrouwbaarder.

35 Hypervisors zijn gratis …
Hypervisors zijn gratis maar de onmisbare beheersoftware niet . Zonder een managementsuite verlies je al snel het overzicht over de vele virtual machines.

36 Voordelen virtual machines (1/2)
Efficiënter gebruik van resources. Het one-machine-one-function-concept is makkelijk toe te passen als gevirtualiseerde workload op gedeelde hardware. Het aantal fysieke systemen kan worden verminderd. Veel traditionele servers zijn onder belast. Meerdere gevirtualiseerde workloads op gedeelde hardware maakt efficiënter gebruik van deze hardware. Oude applicaties langer operationeel houden. Applicaties gaan zeer lang mee. Het gebruik van oude applicaties en besturingssystemen wordt eenvoudig door virtualisatie waarbij toch gebruik wordt gemaakt van actuele hardware. Zeer snelle uitrol van nieuwe servers. In enkele seconden kun je de image van een workload activeren. Heel makkelijk een OTAP-Straat Offline onderhoud. Images kunnen offline worden onderhouden (scannen op virussen, installeren van patches).

37 Voordelen virtual machines (2/2)
Voorbereiden van migraties. Fysieke machines kunnen worden gekloond om daar een virtual server van te maken. De gekloonde server kan worden gebruikt voor testen en migraties. Snel wijzigen en eventueel terugdraaien van wijzigingen. Met een snapshot van een virtual machine leg je de exacte status van de machine vast. Minder hardware, minder ruimte en minder elektriciteit. Voor elk virtueel systeem bespaar je op hardware. Hardware onafhankelijk van merk en fabrikant. Virtual machines zijn hardware onafhankelijk. Snellere disaster-recovery. Een image (snapshot) kan eenvoudig gestart worden op andere hardware. Een always-on datacenter. Kostenbesparing.

38 Aandachtspunten bij virtual machines (1/3)
De host neemt alles guests mee down. Dit is vanzelf sprekend. Beheersoftware voor virtual machines ondersteund ‘life motion’ van een actieve workload naar andere hardware . Duurdere hardware nodig. Zwaardere servers met redundante componenten. Meer CPU’s, geheugen SAN. Snel netwerk. Extra laag binnen de ICT-infrastructuur. Extra laag tussen hardware en het besturingssysteem: Extra complexiteit, extra beheersoftware maar ook extra mogelijkheden. Overcapaciteit kan noodzakelijk zijn. Om piekbelasting te kunnen opvangen. Wildgroei. Het grote gemak is het grote gevaar.

39 Aandachtspunten bij virtual machines (2/3)
Ook virtual machines moeten worden beheerd. Ook virtual machines moeten worden beheerd (servicepacks, hot-fixes, updates, scannen op virussen, updaten virusdefinities en maken van een backup) Licenties blijven noodzakelijk. Voor elk geïnstalleerd besturingssysteem is een licentie nodig (geldt niet voor Linux). Het maakt niet uit of het besturingssysteem wordt geïnstalleerd op fysieke hardware of een virtual machine. Beheertools zijn onmisbaar. Zonder beheertools heb je meer werk in plaats van minder. Ondersteuning door fabrikanten. De ontwikkelaar van een applicatie kan besluiten deze niet te ondersteunen op een virtual machine. Security wordt onderschat. Een Hypervisor kan gehackt worden! Een workload die lang niet is gebruikt loopt achter wat betreft security patches. Een workload kan een gevaar vormen voor andere workloads op de hypervisor.

40 Aandachtspunten bij virtual machines (3/3)
Je blijft werken met oude applicaties. De harde noodzaak om te consolideren vervalt. De gedeelde netwerkkaart. Het kan noodzakelijk blijken om netwerk intensieve virtual servers een eigen netwerkkaart te geven. Niet alle hardware wordt ondersteund. Denk aan speciale USB randapparatuur, smartcardlezers, dongles op de parallelle poort (licenties). Niet geschikt voor alle applicaties. Potentieel zware applicaties zijn niet altijd geschikt voor virtualisatie.

41 Vraag Waarom is wildgroei van het aantal servers bij virtualisatie een probleem? Bij fysieke servers heb je fysieke controle over de hardware. Omdat je zonder aanschaf van apparatuur ongemerkt het beheer veel complexer maakt. Fysieke servers kun je gemakkelijk tellen door letterlijk in het datacenter rond te lopen en virtuele servers zijn niet te tellen. Virtuele servers draaien geen gestandaardiseerde besturingssystemen. Antwoord: b Toelichting: Virtuele machines heb je ook onder controle en kun je tellen en draaien elk besturingssysteem. Je maakt door het gemak van een druk op de knop te snel nieuwe virtual machines aan.

42 Appliances virtualiseren
Het embedded besturingssysteem van een appliances kan soms ook virtueel draaien. Veel voordelen worden behouden zonder het aparte kastje. De virtuele variant van het fysieke product wordt soms gezien als instap- of evaluatie product.

43 Servervirtualisatie in de cloud.
Servervirtualisatie zou je kunnen samenvatten met de term ‘cloud computing’. Cloud-computing is infrastructurele ICT-technologie, waarbij alle componenten in een datacenter dynamische worden gemaakt zodat ze schaalbaar en beheersbaar zijn.

44 een ‘utility’ worden (zoals water uit de kraan),
ICT moet … een ‘utility’ worden (zoals water uit de kraan), on-demand beschikbaar zijn, transparant, werkplekonafhankelijk, met een hoge beschikbaarheid en tegen vaste kosten af te nemen.

45 Servervirtualisatie in de cloud.
Cloud computing is technologie om het datacenter modulair te maken. Gaat een datacenter aan de slag om servers als workload flexibel te maken dan is het datacenter bezig met het invoeren van een onderdeel van cloud computing. Cloud computing is een marketingterm. Je kunt het niet als product kopen.

46 Cloud varianten (Hmmz)
Interne (corporate) cloud Externe (public) cloud Private cloud met interne en externe diensten maar deel uitmaken van de eigen interne omgeving. Hybride cloud als mengvorm tussen de interne, externe en private cloud

47 Abstractie lagen binnen de cloud
IaaS: Infrastructure as a Service Opslag, netwerken, rekencapaciteit. Paas: Platform as a Service Diensten voor ontwikkelaars. Saas: Software as a Service Complete applicaties.

48 Als pizza in de cloud zou zijn….

49 Domein specifieke cloud
BaaS: Backup as a Service MaaS: Monitoring as a Service STaaS: Storage as a Service Caas: Collaboration as a Service

50 Impact op jou

51 Verbreding van het vakgebied. Specialisatie binnen het vakgebied.
Vier ontwikkelingen … Vier ontwikkelingen die van directe invloed zijn op je taak als beheerder: Verbreding van het vakgebied. Specialisatie binnen het vakgebied. Samenwerking met andere disciplines. Samenwerking met externen.

52 De rest lees je maar in het boek

53 Hoe zien jullie de toekomst
A4 Je moet als beheerder zowel systeembeheerder, netwerkbeheerder, opslagbeheerder alsmede communicator zijn Pak de A4, maak groepen van 4, en bekijk wat de impact voor jóu als groepslid is Wat had je verwacht? Wat komt er van terecht? Hoe zien jullie de toekomst

54 Niet-gevirtualiseerde omgevingen
Serverbeheerder: installatie en onderhoud van servers en besturingssystemen, etc. Netwerkbeheerder: plaatsen van routers, switches, het configureren van firewalls en het onderhoud Microsoft-domain-controllers, etc.

55 Vraag De performance tussen een fileserver en het SAN bij een organisatie is sinds een dag zeer slecht. Wie (lees: welke rol) moet dit probleem onderzoeken? De systeembeheerder. De netwerkbeheerder. De SAN-beheerder. Meerdere van de genoemde rollen samen. Antwoord: d Toelichting: De specialisaties zijn dusdanig dat hiervoor meerdere disciplines ingeschakeld worden.

56 Taakverdeling verandert
De traditionele taakverdeling is in het moderne datacenter niet handig meer. Vooral virtualisatie is daar de oorzaak van. Als je al je twintig servers virtualiseert op twee fysieke hosts, is er dan nog onderscheid tussen de systeembeheerder en de netwerkbeheerder?

57 Verbreding van het vakgebied
Als beheerder ontkom je er niet aan je vakgebied te verbreden. Je zult kennis moeten opbouwen over serverbeheer, netwerkbeheer en security om je werk optimaal te kunnen blijven doen. Deze verbreding is natuurlijk een goede zaak voor het bedrijf waar je werkt of gaat werken, maar zeker ook voor jezelf.

58 Juist door verbreding ontstaan nieuwe specialisaties.
Opslag virtualisatie Server virtualisatie Kennis vaak gerelateerd aan producten van een specifiek fabrikant. Cisco-beheerders/specialisten. Cirtix-beheerders/specialisten.

59 Samenwerking met andere disciplines
Datacentertechnologie zorgt ervoor dat Telecombeheerders Systeembeheerders Netwerkbeheerders dichter bij facilitybeheer komen.

60 Analoog wordt digitaal Maakt gebruik van IP en IP systemen (VoIP).
Telecommunicatie Analoog wordt digitaal Maakt gebruik van IP en IP systemen (VoIP). Een PABX (Private Automatic Branch eXchange ofwel een telefooncentrale) kan als virtual appliance draaien.

61 De helpdesk of servicedesk neemt telefoontjes aan voor:
Manager ICT-management, Facility-management en Telecom-management wordt één functie. De helpdesk of servicedesk neemt telefoontjes aan voor: Computers, netwerken, applicaties, Defecte telefoons, Stroomuitval Problemen met de airco, etc, etc.

62 Samenwerken met externen
Datacenters zijn kostbaar. Er zijn bedrijven die datacenters bouwen waarin alle faciliteiten perfect geregeld zijn. In plaats van een eigen serverruimte kun je ervoor kiezen je servers in een dergelijk datacenter te plaatsen. Dit heet Colocatie. ln dit externe datacenter kun je een afgeschermde ruimte huren en hierin je eigen racks en servers plaatsen. Je besteedt zo het facility-management uit.

63 Samenwerken met externen, een stap verder
Je kunt een server huren bij een Internet Service Provider (lSP) die de server in zijn eigen (of ook weer extern) datacenter plaatst. De ISP richt de server in, back-ups en internetconnectiviteit worden geregeld, maar het beheer van de server doe je nog steeds zelf. De ISP kan de server helemaal ook voor je te beheren, waardoor je eigen bedrijf zich kan richt op de applicatie die op de server draait. Als je een eigen server huurt, huur je een dedicated server. Als je een server omgeving huurt en die deelt met een ander bedrijf huur je een shared server.

64 Vraag Welk antwoord is fout: de hosting provider (ISP) biedt in het algemeen: Verhuren van rackruimte, servers en virtuele servers. Verkopen van servers, huren van virtuele servers en netwerkverbindingen. Verhuren van servers, besturingssystemen, applicaties, netwerkverbindingen en rackruimte. Regelen van stroomvoorzieningen, koeling, UPS en netwerk bandbreedte voor je servers. Antwoord: c Toelichting: Verkopen van hardware is geen dienst van een hosting provider.

65 Vraag Waarmee bereik je de beste performance en is deze het beste gegarandeerd op de langere termijn? Een server die met co-locatie bij een ISP staat. Een dedicated server. Een shared virtual server. Dat is onmogelijk te zeggen. Antwoord: b Toelichting: Een dedicated server is flexibeler en kan gemakkelijk worden opgewaardeerd of vernieuwd.

66 Vraag Wat moet er gebeuren om een tweede datacenter redundant op te zetten? Geef twee antwoorden. Alle apparatuur moet dubbel uitgevoerd zijn en zich (identiek) in beide datacenters bevinden. Beide datacenters moeten via een netwerk met elkaar verbonden zijn. De bedrijfsdata moet zich in beide datacenters bevinden. Beide datacenters moet actief meedraaien in het netwerk. Antwoord: b en c Toelichting: Dubbel opzetten is niet nodig, en ook actief meedraaien is niet noodzakelijk.

67 Verwerking Opdracht: Werkbladen 6,7,8 Toets: Quiz 3,4

68


Download ppt "ICTCCP01 Virtualisatie cloudcomputing W2"

Verwante presentaties


Ads door Google