De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Junioren/ senioren & Jongste jeugd 1 december 2016

Verwante presentaties


Presentatie over: "Junioren/ senioren & Jongste jeugd 1 december 2016"— Transcript van de presentatie:

1 Junioren/ senioren & Jongste jeugd 1 december 2016
Zaalhockey briefing Junioren/ senioren & Jongste jeugd 1 december 2016 INTRODUCEER kort de presentatie

2 Verschillen zaal- en veldhockey
Slaan vs pushen 5 meter vs 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Elke speelhelft fungeert als 23 meter gebied Strafcorner: verdedigers naast de goal  Uitsluitend verschillen BENOEMEN; uitleg volgt later.

3 Spelleiders: verschillen met scheidsrechters
Bewust zijn van rol: geen scheidsrechter maar spelbegeleider!. Hoeft geen kaart te hebben, wel spelregelkennis! Laatste gedeelte briefing Spelleiders apart m.b.t. voorbespreken wedstrijd  Uitsluitend verschillen BENOEMEN; uitleg volgt later.

4 Spelleiders: verschillen met scheidsrechters
Schot op goal: mag hoog maar op doellijn niet hoger dan plankhoogte passeren (net als op het veld (8-tallen)). Het is dus handig om de planken/borden wél in de goal te plaatsen, indien aanwezig, maar niet noodzakelijk, bij het opbouwen van de zaal. Evt. kijken naar de (meestal aangebrachte) roodwitte blokken op de doelpaal, plankhoogte is 2 blokken en een beetje. Geen groene, gele en rode kaarten  Uitsluitend verschillen BENOEMEN; uitleg volgt later.

5 Nieuw dit zaalseizoen Lange corner
Bal cirkel in via balk: eerst drie meter afleggen Groepsprotest Shootouts (alleen bij beslissingswedstrijden)  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

6 Wat losse regels Er mogen geen uitrustingsstukken of andere dingen zoals maskers, handschoenen, handdoeken, flessen etc. in het doel liggen. Elk team moet gebruikmaken van de bank die het dichtst staat bij het doel dat het team verdedigt Voor de aanvang van een wedstrijd moet een digitaal wedstrijdformulier, met daarop ingevuld de namen van de (ten hoogste twaalf) spelers van beide teams, worden overhandigd aan de scheidsrechters of aan de zaalleiding. Elk team moet tijdens de wedstrijd steeds een doelverdediger of een speler met de rechten van een doelverdediger in het speelveld hebben. De wedstrijdtijd wordt niet stilgezet bij (keeper) wissels.  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

7 Wat losse regels Veldspelers die het veld verlaten voor de behandeling van een blessure, om te drinken, om uitrusting te wisselen of te veranderen, of om enige andere reden, mogen alleen binnen 3 meter van de middenlijn aan de zijde van het veld waar wordt gewisseld. Uitzondering is het pakken van een uitgeslagen bal of van een masker bij een strafcorner. Wisselen mag niet tijdens een strafcorner, wel tijdens een strafbal. Het is veldspelers toegestaan om tijdens het verdedigen van een strafcorner kniebescherming te dragen, mits deze onder de sokken wordt gedragen of dezelfde kleur heeft als de sokken.  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

8 Wat losse regels Spelers mogen geen voorwerpen of uitrustingsstukken op het veld, naar de bal of naar een speler, scheidsrechter of andere persoon gooien. Indien na een strafcorner de bal weggegooide uitrustingsstukken raakt wordt een vrije push gegeven indien dit buiten de cirkel gebeurt en een strafcorner wanneer dit binnen de cirkel gebeurt. Op de bank mogen maximaal 6 wisselspelers en maximaal 4 teambegeleiders zitten Tijdrekkers lopen het risico op een kaart.  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

9 Met de stick mag dit uiteraard wel.
Wat losse regels 10.3 Wanneer de bal binnen hun cirkel is en zij hun stick in de hand hebben: c Is het doelverdedigers toegestaan hun armen, handen of enig ander deel van het lichaam te gebruiken om de bal weg te duwen. Deze actie is alleen toegestaan om een doelpoging of mogelijke doelpoging te verdedigen. De doelverdediger mag zijn armen, handen of lichaam niet gebruiken om daarmee een pass over lange afstand te geven. Met de stick mag dit uiteraard wel.  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

10 Wat losse regels STRAFCORNER:
Indien een verdediger binnen 3 meter van de bal is bij het eerste schot op doel en beneden de knie wordt geraakt, wordt opnieuw een strafcorner toegekend. Indien een verdediger binnen 3 meter van de bal is bij het eerste schot op doel en op of boven de knie wordt geraakt, wordt het schot op doel als gevaarlijk beoordeeld en moet aan de verdedigers een vrije push worden toegekend. De regels voor het nemen van de strafcorner zijn niet langer van toepassing als de strafcorner te einde is. Een strafcorner is o.a. ten einde als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel komt; Een UITSPEEL strafcorner is ook ten einde als de bal 2 keer buiten de cirkel komt;  Ook hier: uitsluitend de wijzigingen BENOEMEN; uitleg volgt later.

11 Lange corner Precies zoals op het veld, dus…
Per ongeluk = lange corner opzettelijk = strafcorner Loodlijnprincipe: nemen vanaf de middellijn recht tegenover waar de bal het veld uitging. Bepalingen uitvoering gelijk aan vrije slag.

12 Wat is slaan? Grote schuifbeweging (inzet vanaf meer dan 50 cm van de bal) OF Zwaaibeweging naar de bal  ALGEMEEN: leg uit dat een kapflats (aansnijden van de bal met korte stickbeweging) ALTIJD EEN SLAG is! Ook een gewone flats is een slag en mag dus niet in de zaal!

13 Wat is pushen? Verplaatsen van de bal over de grond met een duwende beweging van de stick, nadat de stick eerst dicht (<50cm) bij de bal is geplaatst. Wanneer een push wordt uitgevoerd, zijn zowel de bal als de haak van de stick in contact met de grond.  ALGEMEEN: leg uit dat een kapflats (aansnijden van de bal met korte stickbeweging) ALTIJD EEN SLAG is! Ook een gewone flats is een slag en mag dus niet in de zaal!

14 Hoog spel: wanneer fluiten we?
hinder voor een tegenstander iedere pass met een stijging van > 10 cm als er geen sprake is van voordeel Niet fluiten: Schot op goal binnen de cirkel pass zonder hinder met een stijging van < 10 cm opstuitende stop zonder hinder stop in cirkel gaat zonder hinder hoog over doel of achterlijn (aanvallend én verdedigend raken) bal over de zijbalk zonder overtreding: inpush als voordeel geven beter is dan fluiten PUNT 1 (HINDER): leg uit dat iemand realistisch gezien bij de bal moet kunnen. Een stop met een stuitje met een tegenstander in de rug betekent in vrijwel alle gevallen dus dat we doorspelen. Staat men face-to-face dan zal er altijd gefloten worden. bal omhoog op doel cirkel, landt in cirkel 50 cm voor doellijn..laag naar de doellijn..rolt laag naar het doel..hoog terug... wat dan?

15 Schot op doel: wegwerken door keeper
Bal over de vloer op doel: mag niet (om)hoog terug van de keeper, tenzij bal geen hinder of gevaar geeft gevaarlijk vervolg: strafcorner Bal boven de grond op doel: bal mag door keeper alle kanten op verwerkt (kaatsen), ook hoog/hoger bal moet daarna uitstuiten, dus: meenemen in de lucht mag niet, maar: onmiddellijke controle naar de grond is toegestaan Bal wegslaan = strafbal WEGGESLAGEN BAL: fout = bal in de lucht met stick/lichaam wegslaan, en bal op de vloer met te grote stickbeweging. Een veeg met de arm over de grond is toegestaan. Een hoge push op doel mag door een verdediger altijd met een (vrijwel) stille stick gestopt of afgekaatst worden, óók boven de schouder; een taxatiefout van een verdediger (bal zat boven het doelvlak) leidt tot een strafcorner.

16 De keeper Standaardkeeper: Vliegende keep: afwijkende kleur shirt
mag liggend spelen wanneer hij en de bal geheel in de cirkel zijn moet altijd een helm op hebben mag niet verder dan middenlijn (behalve om strafbal te nemen) Vliegende keep: Afwijkende kleur shirt heeft de rechten van een standaardkeeper bij het stoppen/ spelen van de bal MOET een helm op bij strafcorner en strafbal mag ZONDER HELM over het hele veld en met helm tot de middellijn

17 De keeper Een team mag maximaal tweemaal per wedstrijd zijn volledig uitgeruste doelverdediger van het veld wisselen voor een vliegende keep. Een volledig uitgeruste doelverdediger wisselen voor een andere volledig uitgeruste doelverdediger telt niet als wisselmoment. Heeft een team zijn aantal wisselmomenten al gebruikt en raakt een in het veld staande volledig uitgeruste doelverdediger geblesseerd of wordt uit het veld gestuurd dan is de enige oplossing deze te vervangen door een andere volledig uitgeruste doelverdediger, maar………………... Zit deze niet op de bank dan wordt eerst een vliegende keep ingebracht, terwijl buiten het veld een vervangende doelverdediger MOET worden “aangekleed”. Zodra deze klaar is wordt de vliegende keep van het veld gehaald en komt de volledig uitgeruste doelverdediger permanent in het veld

18 Wat is liggend spelen? De bal spelen terwijl je op de grond ligt.
Wat is liggend spelen? De bal spelen terwijl je op de grond ligt. Drie steunpunten (arm, hand, knie) aan de grond terwijl je de bal beroert. Wat wel mag: stick horizontaal op de grond leggen met beide handen in je val een bal spelen, waarna je komt te liggen liggend spelende (vliegende) keeper wanneer hij zich zelf geheel in de cirkel bevindt en de bal ook in de cirkel is. Dus nog niet fluiten als de bal nog niet is gerakt

19 Aanvallende vrije push op speelhelft tegenstander
Aanvallende vrije push op speelhelft tegenstander Een vrije push voor het aanvallende team op de speelhelft waar dat team aanvalt mag niet de cirkel in worden gespeeld, voordat de bal minimaal drie meter is verplaatst of is geraakt door een speler van de verdedigende partij. De bal mag ook via de balk DIRECT de cirkel in worden gespeeld, mits de bal eerst drie meter heeft gerold VOORDAT de balk wordt geraakt.

20 Wat is ‘in het blok spelen’?
Ontvangende stick ligt (bijna) klaar en laat geen (pass)ruimte Ontvanger staat direct achter zijn stick: houdt zijn stick voor het lichaam (zijn/haar voeten) De bal wordt hard gespeeld. Bal wordt van nabij gespeeld (enkele meters). Op of nabij de handen van de ontvanger. Roekeloosheid en/of opzet bij spelen bal. Strafopbouw: fluiten, vermaning, groen, geel  balk dichtgezet door verdediger met stick = afgesloten. balbezitter moet andere weg zoeken PUNT 3: leg uit dat dit geen mathematische oefening is, maar dat het gaat om hoezeer de gevaarzetting de speler van de bal aan te rekenen is. PUNT 7: leg uit dat afhankelijk van de ernst van het incident (blessure) er stappen in de strafopbouw kunnen worden overgeslagen. PUNT 8: door een stick forceren (lopen/schoppen/duwen/etc) die haaks op de balk ligt mag óók niet.

21 Verkeerde wissel: wat is ‘verkeerd’?
Verkeerde wissel: wat is ‘verkeerd’? team staat tijdens het lopende spel met minimaal één speler te veel in het veld Wissel tijdens een strafcorner Wissel buiten 3 meter van de middenlijn Dus als het spel stil ligt, maakt het niet uit hoeveel spelers er in het veld staan. 1. vrije slag, teams besluiten tegelijkertijd wissels door te voeren, het wordt een rommeltje in de zaal qua opstelling (overigens wel eerst eruit, en dan erin...) en 1 speler die de bal legaal mag spelen gaat gewoon door met spel...(andere scheidsrechter legde het spel m.i. ten onrechte stil..., ten nadele van de partij die dus aan de bal was). Als je conform de regels wisselt, gaat het spel toch gewoon door en de tijd wordt nooit stilgezet?? 

22 Verkeerde wissel: wanneer ingrijpen?
Indien de invloed beperkt is, volstaat een vermaning, of bij herhaling een groene kaart voor de aanvoerder. Geef direct een gele kaart (aanvoerder!) én een strafcorner wanneer er directe spelinvloed is: bijvoorbeeld in- of uitstappende speler ontvangt de bal. PUNT 2: leg uit dat als de sc in de cirkel van je collega moet plaatsvinden en jij constateert dat er verkeerd werd gewisseld, je de tijd stilzet (de kaart geeft) en door overleg tot de sc komt.

23 Verkeerde wissel: wanneer en hoe ingrijpen?
Verkeerde wissel: wanneer en hoe ingrijpen? Reageer bij een strafcorner die nog niet genomen is en waarbij gewisseld wordt onmiddellijk met het terugdraaien van de wissel Tijdens een lopende strafcorner beoordeel je de invloed van de wissel. 1) Weinig / geen: spel gaat door. 2) Te groot: nieuwe sc* (+ aanvoerderskaart). 3) Aanvalswissel: sc andere kant (+ aanvoerderskaart) Vermaan in alle andere gevallen waarbij eveneens sprake is van een fout. Ook daarna kun je bij herhaling de strafmaat proportioneel opvoeren. * als er sprake is van voordeel gaat het spel door en volgt later eventueel een kaart. 1) Als er wordt gescoord vanuit de strafcorner, was de invloed dus weinig of geen.

24 Insluiten met twee sticks
Spelers moeten een duidelijke (!) opening tussen stick en balk, of tussen de twee sticks laten waar de bal doorheen kan worden gespeeld. Als ze dat niet doen krijgen ze een vrije push tegen; als het in hun cirkel gebeurt dus een strafcorner. Let op: de bal actief tegen de balk klemmen is ook een opzettelijke overtreding.

25 Kaarten Groen is 1 minuut, geel is 2 minuten, zwaar fysiek geel = 5 minuten, rood is tot einde wedstrijd Groen voor de begeleiding: geen tijdstraf Geel voor de begeleiding is 5 minuten tribune en een speler minder in het veld. Rood voor de begeleiding is de speelhal verlaten en een speler minder in het veld. 2 x groen is geel, 2 x geel is rood (vermelden op het formulier als 2x geel) Direct rood heeft direct een schorsing tot gevolg Altijd gele en rode kaarten op DWF vermelden Aanvoerderskaarten als zodanig vermelden PUNT 1: leg uit dat er direct geel getoond wordt. PUNT 5: leg uit dat de reden goed omschreven moet worden voor de tuchtcommissie. Een in de 1e wedstrijd van een zaalblok gegeven rode kaart heeft een directe schorsing tot gevolg voor de 2e wedstrijd in het zaalblok. Vertek het de coach en bemoei je er verder niet me.

26 Tijdwaarnemers en collega-scheidsrechter
Maak afspraken met tijdwaarnemers/ zaalleiding (einde speelhelft met strafcorner, straftijd, etc.). Je kunt zelf schaduwtijd bijhouden. Spreek met je collega af hoe en wanneer je elkaar ondersteunt (bij strafcorners, in veldverdeling, etc.) PUNT 2: leg uit dat passes die iets van de grond gaan, vaak over afstand het best te beoordelen zijn. Geldt ook voor ‘bal in het blok’, als het heel dichtbij je gebeurt. Overleg en ondersteuning zijn dan cruciaal.

27 Begeleiding en teams Spreek begeleidingsteams aan op verkeerd gedrag
Ben vriendelijk en kordaat, met behoud van waardigheid Houd het kort (voorkom discussies tijdens de wedstrijd) Coach blijft te allen tijde op of bij de bank PUNT 1 & 2: leg uit dat het belangrijk is redelijk en duidelijk te blijven en je te onthouden van waardeoordelen(!) PUNT 5: leg uit dat het groen voor een begeleider een zwaktebod is. Je doet een appel op de redelijkheid van de bank. Negeert men dat, dan waarschuw je de tweede keer dat je als men echt volhardt je geel geeft. PUNT 6: speler zit gedurende de tijdstraf van de begeleider bij de tafel en mag doorgewisseld worden!

28 Publiek Negeer wanklanken uit het publiek zo lang mogelijk
Grijp in wanneer het echt grof, persoonlijk beledigend of onophoudelijk wordt Maak tactisch gebruik van aanvoerders of coaches Desnoods verwijdering van de stoorbron (zaal uit) Zaalleiding (níét tijdwaarnemer) heeft hierin ook een belangrijke taak Staken is eigenlijk nooit een optie

29 Spelleider: Vooraf bespreken met collega
Spelplezier bevorderende maatregelen: Met in ieder geval andere spelleider en bij voorkeur beide coaches vooraf bespreken (vanwege beknopte zaaltijd, tijd wordt níet stilgezet en ook geen pauze!) Kernwoorden: Plezier, Veiligheid en Leerzaamheid. Door correct en vlot toepassen/uitleggen regels m.b.t. uitsluitend pushen, geen shoot, afstand houden en hoge bal wordt het spel vanzelf veiliger en leerzamer. Daardoor ook meer lol!

30 Spelleider: Vooraf bespreken met collega
2. Spelplezier bevorderende maatregelen: Doelpuntenverschil 3 á 4; Denk net als op het veld aan: strenger fluiten voor de sterkere partij, of zwakkere partij meer uitleg geven max 3 x (of 2x, of 1x) bal aanraken (drijven telt als 1…) overtal/ondertal creëren.

31 Spelleider: Vooraf bespreken met collega
3. Spelplezier bevorderende maatregelen: Met Spelleider bespreken dat je beide teams tips geeft om het spel plezierig, veilig en leerzaam te laten verlopen en help elkaar daarbij. Denk hierbij vooral aan: bal vanaf juiste plek laten spelen, afstand houden en wel/niet direct cirkel in mogen spelen bij diverse spelsituaties.

32 Afsluiting Shake hands, ook in de zaal, maar houd de tijd scherp in de gaten. Zijn er nog vragen? Bedankt voor je aandacht Veel plezier dit seizoen!


Download ppt "Junioren/ senioren & Jongste jeugd 1 december 2016"

Verwante presentaties


Ads door Google