Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdJulius Christiaens Laatst gewijzigd meer dan 7 jaar geleden
1
Maïs door de ogen van de koe
2
Maïs door de ogen van de koe
Energie VEM
3
Maïs door de ogen van de koe
Opbouw maïsplant Vc NDF = 50% Vc celinhoud = 90% Vc zetmeel = 95%
4
Maïs door de ogen van de koe
Opbouw maïsplant VEM
5
Kwaliteit snijmaïs Maïs was eerder een traag gewas dat altijd remmend werkt in de koe. De laatste 10 jaar is het zetmeelgehalte met 100 gram/kg ds gestegen door een hoger kolfaandeel. Bovendien wordt de plant in een groener stadium geoogst (stay green effect) waardoor de verteerbaarheid van de plant ook toeneemt. Dit alles betekent dat de structuurwaarde is afgenomen. Vochtige maïs met een hoog zetmeelgehalte en weinig ruwe celstof werkt zelfs verzurend in de pens.
6
Inkuilduur maïssilage
Gedurende de tijd wordt maïs onbestendiger (meer pensenergie), het darmzetmeel neemt af en de koolhydraten nemen toe Praktijk was dat koeien in het voorjaar / zomer gingen verzuren op mais terwijl er nagenoeg niks verandert was Zomers Hitte stress meer mais? Let dus op verzuring door de mais
7
NDE + = Nutriënten Beter INZICHT in de koe PK MDE PE DZET BDE
HerkauwIndex MDE + = PE BDE Voedingsvisie HUTD: Microbieel eiwit productie penswerking, koolhydraten en penseiwit = maximaal Microbieel eiwit = het beste eiwit wat omgezet kan worden in melkeiwit maximaal draaien pens daarom van belang! Goede penswerking = gezonde koe HerkauwIndex & VerzuringsIndex (afstemming op elkaar = maximale microbieel eiwitvorming) VerzuringsIndex Nutriënten GlucoIndex
8
PKS DZET Oogstmoment Dry Down pH Stay Green
9
Waar komt de energie vandaan
Maïs door de ogen van de koe Waar komt de energie vandaan Energie gewas Energie kolf
10
Waar komt de energie vandaan
Maïs door de ogen van de koe Waar komt de energie vandaan Energie gewas Energie kolf Rantsoen is bepalend
11
Oogstmoment en benutting van maïs
Dry Down Staygreen pH Stay Green
12
Korrel 60% (black layer zwart)
Staygreen: Korrel 60% (black layer zwart) Plant max 24% ds Suikerproductie
13
6 H2O + 6 CO2 + licht → C6H12O6 + 6 O2 Suikerproductie
Glucose (suiker) Assimilatie proces (zes) water + (zes) koolstofdioxide + licht(energie) → (één) glucose + (zes) zuurstof 6 H2O + 6 CO2 + licht → C6H12O6 + 6 O2 Water uit bodem
14
Wat doet de maïsplant met suiker
stay green dry down Glucose (suiker) Voedingsbron voor schimmels suikers suikers Stay green gaat langer door met suikerproductie Schimmels Zetmeel Dry down stopt eerder met suikerproductie
15
Stay green gaat langer door met suikerproductie
Ds plant (zonder kolf) Max,24%ds Hoog suikergehalte + Vocht Stay green gaat langer door met suikerproductie Voedingsbodem voor melkzuurbacterien Geeft een lagere pH In de pens pH in de pens bepaald de benutting van zetmeel en celwanden
16
Werking bacteriën bij verschillende pH
17
Stay green gaat langer door met suikerproductie
Maïs onder folie! Pot.koolhydraatproductie In kg/ha/dag Stay green gaat langer door met suikerproductie Einde fysische groei plant Bron: Mais Ing J.A.de Jong
18
Conclusie Einde fysische groei plant Pot.koolhydraatproductie
In kg/ha/dag Stay-green Stay Green Dry Down Einde fysische groei plant Plant is fysisch gestopt korrel deegrijp Kolf rijpt af plant blijft groen Dry down Bron: Mais Ing J.A.de Jong
19
Pot.koolhydraatproductie In kg/ha/dag Harmonisch afrijpende rassen
Visie Hendrix UTD Pot.koolhydraatproductie In kg/ha/dag Harmonisch afrijpende rassen Stay-green Harmonisch afrijpend Kolf en plant eindigen fysisch gelijk pH Dry down
20
Pot.koolhydraatproductie In kg/ha/dag Harmonisch afrijpende rassen
Visie Hendrix UTD Pot.koolhydraatproductie In kg/ha/dag Harmonisch afrijpende rassen Stay-green Harmonisch afrijpende rassen Harmonisch afrijpend VI Bepalend: Haksellengte mm Korrelkneuzer 2 mm Ds gehalte % Kolf en plant eindigen fysisch gelijk pH Dry down
21
WZ - Index Werkelijk zetmeel
22
Plaatsing pit in de spil
WZ - Index Alle rassen zijn terug gedroogd naar 30% vocht Opstapelen van zetmeel Indicatie over energie dichtheid per bekvol Black layer
23
Opstappelen van zetmeel in de pit (snelheid)
Zetmeel vast Melklijn Melk (vloeibaar) Zwart kurklaagje (black layer)
24
Wat is het verschil? Dent Flint
25
Opstappelen van zetmeel in de pit (snelheid)
Hoog WZ – Index Laag WZ - Index 28% Ds Eerder vullen van de pit geeft meer bloemig zetmeel (onbestendig) 32% Ds 36% Ds Het verschil kwa bestendigheid wordt gemaakt door het type: Dent Flint
26
Dent Bloemachtig endosperm Onbestendig zetmeel Hoornachtig endosperm (glazig zetmeel) Bestendig zetmeel
27
Flint Zeer vroeg en Vroeg Bol zaad Ingekapseld bloemig zetmeel Dent Middenvroeg Vlak zaad (kies) Zetmeel ligt boven aan oppervlak Meer bestendig Meer onbestendig
28
Zetmeellijn doorgerekend
Max. zetmeel Saludo
29
Dank voor uw aandacht ! Vragen ?
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.