De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waar zitten de grote files

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waar zitten de grote files"— Transcript van de presentatie:

1 Waar zitten de grote files
speurneus Zoeken van de grootverbruikers in massa opslag. En hoe kunnen we enkele daarvan opkuisen. (De panama files op onze pc, weggestoken en sommige ongrijpbaar)

2 Met wat sporen we ze op Via de verkenner is het niet zo eenvoudig om de grote files in de giga’s massa opslag terug te vinden. Om deze tekortkoming te omzeilen zijn er natuurlijk enkele programma’s gemaakt. In deze bespreking gaan we er 3 bekijken. Er zijn er vast meer, maar deze 3 doen perfect wat we willen Treesize geeft een vrij simpel beeld, maar is desondanks zeer goed. SpaceSniffer meer complex beeld, maar ook zeer goed. Disk Analyzer Geeft zeer veel informatie, is daardoor iets minder overzichtelijk. Wie meer alternatieven wil

3 Treesize Is te vinden op de site Na installatie is er een extra entry in de verkenner Als we hier op klikken wordt er een nieuwe “verkenner” geopend, de treesize verkenner. In dit voorbeeld hebben we met de rechtermuisknop op de C schijf geklikt, dus krijgen we Treesize van de C schijf. Linker muis Rechter muis

4 Treesize We krijgen nu al de relevante informatie in een beeld getoond. Verdere uitleg gaan we geven door een praktijk voorbeeld.

5 SpaceSniffer Het beeld van SpaceSniffer lijkt complexer, maar geeft in 1 oogopslag zeer veel informatie Het is speciaal ontworpen om de groot verbruikers direct naar voren te brengen. Is te vinden hier Voor een beter inzicht is ook hier een praktijk voorbeeld duidelijker.

6 Disk Analyzer http://www.diskanalyzerpro.com/windows-disk-analyzer/
Het analyseren duurt iets langer maar de informatie die wordt gegeven is meer dan compleet. Voor de gewone gebruiker is de hoeveelheid info misschien wel een beetje te veel van het goede. Conclusie: wie met deze 3 programma’s een kritische blik op zijn schijven werpt komt zeker te weten waar de groot verbruikers zich schuil houden.

7 Wat is er ons opgevallen
Buiten grootverbruikers die van door onszelf geïnstalleerde zaken zijn zien we in de windows directory 5 grootverbruikers. Waar zitten ze….. wat is het….. en kunnen we er iets aan doen C:\Windows\Installer (*) +/- 2.5 giga C:\Windows\System32\Driverstore\FileRepository (*) +/- 1 giga C:\Windows\WinSxS (*) +/- 6.5 giga C:\Windows\SoftwareDistribution\Download (*) 0 giga C:\Windows\SoftwareDistribution\DeliveryOptimization 0 giga OPM: Niet op alle systemen zullen deze mappen groot zijn Het is afhankelijk van het soort gebruik van windows dat enkele van deze mappen of allemaal te groot zijn geworden. (*) ook te vinden vanaf windows 7 (zitten een paar bij die “hidden” staan) de waarden die vermeld zijn, zijn ongeveer normale waarden gemeten bij een verse win 7 installatie.

8 Even tussen door Hoe stellen we de verkenner in om alles te zien, dus ook de hidden files Bij de verkenner Bestand kiezen Map en zoekopties wijzigen Tabblad Weergave kiezen Vinkje weg nemen Deze keuze maken Daarna toepassen En Op mappen toepassen

9 C:\windows\Installer
Van alle programma’s die we installeren wordt er een copy aangemaakt in deze map Deze informatie wordt gebruikt tijdens een uninstall MAAR bij een uninstall blijft hier alles staan. Dus op een systeem waar veel op getest wordt groeit deze map tot monster proporties (nam op mijn pc bijna 45 giga in beslag) De klassieke opruimprogramma’s laten deze map met rust, dus is hier een taak weggelegd voor amateurs. Aangezien windows bijhoud wat er aan programma’s aanwezig is, kan het niet zo moeilijk zijn om hier een lijst van te maken en dit te vergelijken met de Installer map. Dergelijk opzoekwerk noemen ze het zoeken naar redundat orphaned files of ook het zoeken naar wezen die er niet meer mogen wezen… dus wegwezen met die wezen.

10 PatchCleaner http://www.homedev.com.au/free/patchcleaner
Dit programma heeft maar 1 doel en dat is de installer map opkuisen. Na opstart wordt gelijk het onderzoek gestart en het resultaat getoond. We kunnen nu de wezen wissen of ergens bewaren (gewoon wissen is het beste). Geen toeters en bellen, doet gewoon wat het moet doen. Kan soms giga’s ruimte terug winnen.

11 C:\windows\System32\Driverstore\FileRepository
Dit is een heel ander verhaal, In een vers systeem zal deze map +/- 1 a 2 giga groot zijn. Maar dit kan op een ouder systeem oplopen to 10 en veel meer giga’s Voor een systeem dat op SSD loopt is dit veel… veel te veel Alleen het opkuisen is niet zo simpel en er bestaat (bij mijn weet) geen oplossing voor. Het probleem is dat drivers worden geüpdatet en de oudere versies blijven hier allemaal staan, zodanig dat er hier een driver gezwel ontstaat. NVIDIA is onder ander een van de grote boosdoeners. Via vinden we de tool driverstore explorer (RAPR.EXE) Het blijft handwerk en dus gevaarlijk. Dus maak eerst een copy van deze map voor je begint met prutsen. Maar kijken kan geen kwaad en zo weet je tenminste waar de verdwenen giga’s zitten. En als er een driver te veel weg is, wordt die toch wel weer gedownload.

12 RAPR NVIDEA video drivers maken er een potje van
Na wissen oude versies is de filerepository van 11 giga naar 2.5 giga gekrompen. Eventuele versie die in gebruik is wordt geweigerd van te wissen.

13 C:\Windows\WinSxS De 3e in de rij van grootverbruikers
Hier worden alle systeem updates ook de oude bewaard Dit is dus ook een groeiende vergaarbak die langzaam maar zeker je SSD geheugen opeet. De klassieke methode is met windows cleanup (wat reeds besproken is) . Het is ook mogelijk om het commando DISM.exe te gebruiken (Deployment Image Servicing and Management zit in windows). Commandos uitvoeren via Cmd met admin rechten. Dism.exe /online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore onderzoekt of er iets te wissen is Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup wist wat mag gewist worden

14 C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
In deze folder worden de automatische updates geplaatst. Als er maar een paar staan met vrij actuele datum laten staan zou ik zeggen. Files van meerdere maanden oud zijn reeds lang geüpdatet mogen weg.

15 C:\Windows\SoftwareDistribution\DeliveryOptimization
Dit is de directory die wordt gebruikt als de functie “ Windows Update Delivery Optimization” aan staat Dit wil zeggen dat je toestaat dat een ander kan updaten via jou computer De updates die beschikbaar zijn hiervoor staan in deze map Je heb ze zelf niet nodig, deze mag je dus wissen (en de functie uitzetten) Kunnen worden gewist via de windows schijfopruiming functie. Zie in de dia uw pc niet als torrent laten werken. Lees ook

16 Opkuis gedaan Na deze akties zou windows weer terug aanvaardbaar
moeten zijn van omvang +/- 20 giga


Download ppt "Waar zitten de grote files"

Verwante presentaties


Ads door Google