De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Officiële Windows Dvd's

Verwante presentaties


Presentatie over: "Officiële Windows Dvd's"— Transcript van de presentatie:

1 Officiële Windows Dvd's
Waar kunnen we die vinden ? En is het legaal ?

2 Is een kopie van een Windows/office Dvd legaal of niet ?
Het product windows en office bestaat uit de software en een product key om de software legitieme te installeren. (HomCom Jan 2016) Dus de Dvd op zich heeft geen enkele waarde zonder bijhorende unieke key. Dus de Dvd’s zijn gewoon legitieme te downloaden of te kopiëren. Je moet natuurlijk wel (al) in het bezit zijn van een key.

3 Herhaling uitleg windows key
Om Windows legaal te installeren is er een sleutel of key nodig. Dit is dat getal dat uit 5x5 cijfers en letters bestaat. (8, e+38 combinaties) Bij Win XP, Vista en 7 meestal terug te vinden op een sticker ergens op de pc of meegeleverde DVD. Bij Win 8 en 10 is er meestal geen sticker met key meer te vinden Als Win voor geïnstalleerd op de pc staat is er meestal geen key meer te bekennen en anders is hij meegeleverd met de DVD.

4 Wat voor keys zijn er Bij aankoop van een windows pakket is het simpel. De key is meegeleverd met de DVD. Op de pc is er nog niets aanwezig. Bij installatie wordt de key ingegeven en in het register onleesbaar opgeslagen. Bij Microsoft wordt deze key via internet of telefoon aan de desbetreffende pc gekoppeld zodat deze key als in gebruik wordt gekenmerkt.

5 Wat voor keys zijn er Windows is voor geïnstalleerd op de pc en meegeleverd Op de pc zit een sticker (win-xp, vista en 7) met een unieke key De windows versie die is voor geïnstalleerd is niet met deze key legaal gemaakt maar met een groeps key van de fabrikant. De fabrikant (zoals Dell, Acer, Medion enz.enz.) hebben een massa licentie waar ze hun voor geïnstalleerde versies mee uitrusten. Ook grote bedrijven hebben meestal zo een massa licentie. Dus op dit moment heb je eigenlijk 2 keys. De unieke key op de sticker. De fabrieks key in de geïnstalleerde windows, maar deze zie je niet en ken je dus ook niet.

6 Wat voor keys zijn er De OEM key (Original Equipment Manufacturer) Deze key is opgeslagen in de BIOS/UEFI SLIC tabel en voor de gebruiker niet te lezen. SLIC = Software Licensed Internal Code Versie 1.0 is voor Win XP en server 2008 Versie 2.0 is voor Win Vista en server 2008 Versie 2.1 is voor Win 7 , 8x , 10 en server 2008 R2 en backward compatibel. De OEM key is valid voor de eveneens in de BIOS/UEFI aangeduide windows versies. Als men op deze pc de juiste windows versie opnieuw installeerd, dan zal er niet om een key gevraagd worden, want deze wordt automatisch gevonden in de BIOS. Als men een andere windows dan de in de BIOS aangeduide versie wil installeren, dan wordt er om een nieuwe key gevraagd.

7 In welke vorm vinden we die Dvd’s dan
Een Dvd laat zich natuurlijk niet eenvoudig door een draad persen. We vinden ze dus in de vorm van .ISO files. De virtuel DVD speler zie homcom november 2013 geeft meer uitleg over .iso files Deze .iso files kunnen we downloaden en dan zelf op een Dvd branden. Een ISO branden op CD/DVD zie homcom juni 2015. Nu nog alleen het probleem… waar vinden we die .iso files (Voor een lege DVD moeten we natuurlijk zelf zorgen).

8 Herhaling: Welke containers bestaan er
Dit type containers zijn disk image containers, dit in tegenstelling met bv video containers zoals .avi .mkv .vob enz enz… Voor meer info .iso .miniso .nrg .ccd .bin .dvd .img .udf En er zijn er vast nog meer

9 Hoe wordt een CD fysiek beschreven
De CD heeft een spiraal structuur (helix) in tegenstelling tot een harde schijf die een structuur van cirkels (sporen) heeft. Dit is afgeleid van de vinylplaat die door de cd wordt vervangen De spiraal loopt van binnen naar buiten en is max 5,4 km lang (zie cursus pctechniek.pdf blz 42….) Dit is net lang genoeg om de negende symfonie van Beethoven, gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler in 1951 te bevatten. De DVD en BlueRay werken volgens hetzelfe principe, alleen is de spiraal langer en compacter en bij BlueRay over meerdere lagen samengesteld. Info…

10 Welk bestand systeem bestaat er voor CD/DVD
ISO9660 Oudste bestandsysteem met dos formaat voor filenamen (8.3) Joliet Is de uitbreiding van het ISO9660 formaat. Bestaat vanaf Win95 Dan zijn er nog een aantal redelijk onbekende die ook bijna niet worden gebruikt Rock Ridge CD-I File System El Toroto Bootable Enz enz….. UDF (Universal Disk Format) Dit is het een bestandsysteem vanaf Win98 om data op een dvd schijfje te plaatsen En natuurlijk Audio tracks (de Red book standaard). (we zouden vergeten waar een schijfje voor ontworpen is) Zie CD-Extra of Enhanced CD wat een combinatie van audio en data kan bevatten Voor meer informatie zie

11 ISO bestandsindeling Iso is een term voor de ISO 9660-bestandsindeling die staat voor een exacte kopie, ook wel image genoemd, van een cd of dvd. Deze exacte kopie bevat, naast de op de media aanwezige bestanden, ook zaken als bootcodes, structuren en attributen. Hierdoor is het ISO-formaat zowel interessant vanuit het oogpunt van distributie als vanuit het oogpunt van kopiëren. Er is immers één bestand in plaats van vele losse bestanden en de speciallekes worden ook meegenomen. Dus een ISO bestand kan een 1 op 1 kopie zijn van een CD/DVD Als je een virtuele cd-rom hebt geïnstalleerd, kun je je computer wijs maken dat een image echt een cd is en in een cd-romspeler zit. Het emuleren van een cd-drive heeft als grote voordeel dat er, in tegenstelling tot bij een cd/dvd, geen sprake is van toegangstijden en dit dus veel sneller werkt. Verder kan de inhoud van vele cd's/dvd's tezelfdertijd online zijn zonder dat er vele cd/dvd-drives nodig zijn

12 Herhaling Met wat plaatsen we een .ISO op een schijfje
Zowat alle brander programma's kunnen een .iso rechtstreeks branden NERO (Burning ROM essentials) Bestand -> Nieuw -> CD-rom-(ISO) -> Openen -> kies waar de .iso file staat en -> Branden PowerISO (is ook te vinden op de “Win8.1PESE_x64.ISO” onder het HIREN’s menu) Open het .iso bestand en kies branden. ImgBurn een freeware programma dat vrij simpel is, maar doet wat het moet doen… cd/dvd branden zonder verdere poespas. Dit programma is al jaren een vaste waarde. (is ook te vinden op de “Win8.1PESE_x64.ISO” onder het HIREN’s menu) En zo kan bijna elk branderprogramma wel een .ISO bestand branden Voor meer gratis brander programma’s

13 ImgBurn… een freeware programma
Op de site vind je hier de links om te downloaden. Niet op Start Download of andere linken klikken, enkel op een van de Mirror linken om ImgBurn te downloaden. Opgepast bij installatie… Neem de Custom installatie en doe de vinkjes voor Ad-Aware weg. Op volgende veld klikken “I do not accept” aan anders krijg je een aantal test versies van andere programma’s er bij (het is gratis… en ze willen toch verkopen… logisch..)

14 ISO branden met ImgBurn
Kies Write image file to disc Klik op het icoon bij Please select a file Kies daar de gewenste .ISO file Plaats een lege CD of DVD in de brander (een RW is ook goed, kan je eventueel bij mislukken opnieuw gebruiken) Klik op het branden icoon Leun achterover….drink a slok koffie en wacht tot het branden klaar is. P.S. Tijdens het branden van een cd/dvd is het altijd beter om de pc met rust te laten.

15 Waar vinden we de .iso files
Microsoft bied op zijn site de mogelijkheid aan om deze .iso files te downloaden. Maar zo als meestal is het probleem om deze download te vinden al lang en breed opgelost door anderen. Hier vinden we een programma wat op zich niet zo veel voorstelt, alleen zijn de nodige linken verzameld en gebruiksvriendelijk gemaakt.

16 Het programma Maak een keuze welke Windows of office je wilt
Kies hier de onderverdeling Voor Win10 krijg je deze onderverdeling. Maak je keuze volgens de key die je hebt, anders zal het niet werken. Niet onbelangrijk, De OEM versie komt in dit lijstje NIET voor. Dit is belangrijk als je key zich in de BIOS bevind. Opgelet, verder naar beneden scrollen om de taal te kiezen

17 Nu nog de taalkeuze Kies je taal En druk bevestigen

18 32 of 64 bit Zitten we nog in het stenen tijdperk 32 bit
Of zijn we mee met de vaart der volkeren 64 bit Nu kunnen we de download starten.

19 De laatste win 10 Updata Widows 10 Creators Update
Is nu al te vinden op Hiervoor moet je al een geldige windows 10 op je pc hebben. Kies voor Update nu als je gewoon wil updaten Als je eerst een DVD wil maken (en daar gaat deze uitleg over) kies dan voor Hulpprogramma nu downloaden.

20 Widows 10 Creators Update
We krijgen nu het MediaCreationTool.exe programma. Na opstart krijgen we eerst enkele blablabla vensters Bij “wat wilt u doen” kies voor maken ISO bestand om dit nadien naar een DVD te kunnen branden Het volgende venster laat u kiezen wat u wil downloaden, maar staat vooringesteld op de versie voor jouw pc (anders is een nieuwe key nodig) Na het downloaden de iso op DVD branden en eventueel de update starten. Indien er een OEM versie op je pc staat, geen probleem nu want de juiste versie wordt automatisch gedownload. Verder veel succes en… gebruik eventueel een RW-DVD dan kan je een volgende update op dezelfde DVD branden.


Download ppt "Officiële Windows Dvd's"

Verwante presentaties


Ads door Google