De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIFI Presentatie 14 maart 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIFI Presentatie 14 maart 2017"— Transcript van de presentatie:

1 WIFI Presentatie 14 maart 2017

2 Wifi Wifi staat voor communicatie met internet via een draadloos netwerk. Een bekende vorm van zo`n draadloos netwerk is een thuisnetwerk. Via een router worden gegevens van het internet verzonden naar uw mobiele apparaat en andersom. Alle computers, tablets en smartphones in het draadloze netwerk kunnen via de router verbinding maken met internet.

3 Wifi Wifi is tegenwoordig een populaire methode om te internetten. Dit komt door het gemak, de ruime beschikbaarheid en de lage kosten. Omdat er ook veel wifinetwerken buitenshuis zijn, zoals bij hotels, stations en andere plekken waar veel mensen komen, is wifi tegenwoordig ook een prima manier om buiten uw huis te internetten.

4 Wifi Als u op vakantie naar het buitenland gaat, is wifi ook een goede optie. Alhoewel u er wel rekening mee moet houden dat niet in alle landen wifi en internet zo goed beschikbaar zijn als in Nederland en de snelheid van het internet lager kan zijn.

5 Wat hebt u nodig voor gebruik van wifi
1 Een mobiel apparaat dat geschikt is voor wifi 2 Een toegangspunt, ook wel hotspot genoemd.

6 Wat hebt u nodig voor gebruik van wifi
1: Een mobiel apparaat dat geschikt is voor wifi, dit kan zijn: Smartphone / IPad Tablet Laptop Als u een computer heeft zonder ingebouwde netwerkadapter, kunt u een externe netwerkadapter aanschaffen voor een paar tientjes.

7 Wat hebt u nodig voor gebruik van wifi
2: Een toegangspunt, ook wel hotspot genoemd. Een toegangspunt is eigenlijk niet meer dan een router die contact (verbinding) maakt met internet. Een handig overzicht van hotspots in Nederland en België is te vinden op:

8 Verbinding Draadloze internetverbinding Open verbinding
Beveiligde verbinding Nepspots

9 Draadloze verbinding In veel cafés, winkels, hotels en zelfs in het openbaar vervoer en op de camping kunt u het internet opgaan met behulp van wifi-hotspots (ook wel wifi-spots). Meestal is het gebruik van deze wifi-spots gratis, maar soms wordt er een klein bedrag gevraagd om in te kunnen loggen. Deze internetverbindingen zijn natuurlijk heel handig, want u kunt overal uw bekijken of de vertrektijd van de trein opzoeken. Maar ga hier met beleid mee om. Want experts zeggen dat openbare wifi- netwerken in principe onveilig zijn.

10 Open verbinding Veel openbare wifi-spots hebben helemaal geen beveiliging en zijn open, zoals we dat noemen. Als u voor de draadloze internetverbinding geen wachtwoord hoeft in te vullen, weet u dat u te maken hebt met een open netwerk. Daar kunt u gewoon mee internetten. Maar deze verbindingen worden als erg onveilig gezien. Kwaadwillenden kunnen met simpele software uw gegevens 'afluisteren'. Internetcriminelen kunnen dus zonder veel moeite met u meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi- verbinding. Het advies is dan ook om zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort open wifi-spots. Hoe handig het ook is.

11 Beveiligde verbinding
Er zijn ook beveiligde wifi-verbindingen. Ze kunnen op meerdere manieren beschermd worden. De ene bescherming is beter dan de andere. Maar in het algemeen geldt het volgende: bij een beveiligde wifi-verbinding hebt u een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken. De term 'beveiligd' is echter misleidend. Want niet alle verbindingen met een wachtwoord, zijn daarmee ook veilig. Zo wordt het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld cafés aan iedereen gegeven. Het wachtwoord is dus ook beschikbaar voor internetcriminelen. En ook als u moet betalen voor toegang, is de verbinding niet extra veilig.

12 Nepspots Naast het misbruiken van de echte wifi-verbindingen, zoals hierboven werd beschreven, kunnen kwaadwillende mensen ook een nep wifi-hotspot opzetten. De internetcrimineel maakt dan een wifi-hotspot aan die lijkt op een gewone wifi- hotspot. Hij maakt bijvoorbeeld in de buurt van Snackbar De Wereld een wifi-verbinding aan met de naam 'Wifi De Wereld'. Iedereen die verbinding maakt met deze nepspot kan worden gevolgd.

13 Nepspots De crimineel krijgt vervolgens op zijn computer te zien wat de gebruiker heeft gedaan. Daarnaast kan hij u omleiden naar een andere website dan waar u eigenlijk heen wilde. U krijgt bijvoorbeeld een namaakversie van de website van uw bank te zien en vult daar uw inlogcodes in. Zo komen de internetdieven aan uw internetbankiergegevens. Als u gebruikmaakt van een wifi-spot controleer dan altijd of het netwerk echt van de gelegenheid is die het lijkt aan te bieden. U kunt dat aan een medewerker vragen. Zo voorkomt u dat u verbinding maakt met een nepspot.

14 Internet onderweg Er zijn twee manieren om buitenshuis met uw mobiele apparaat het internet op te gaan. U kunt een internetabonnement afsluiten bij een provider. U maakt dan gebruik van het zogeheten 3G- en 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via zendmasten verspreid over het hele land en is dus overal beschikbaar. Dit is een veilige manier om buitenshuis te internetten. Op deze manier kunt u dus ook veilig gebruikmaken van bijvoorbeeld internetbankieren. Maar aan zo'n abonnement zijn natuurlijk wel kosten verbonden.

15 Internet onderweg Een andere manier om onderweg te surfen, is via wifi. Wifi is een draadloze internetverbinding. Veel mensen hebben zo'n verbinding thuis. Maar ook op steeds meer openbare plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-netwerk. Maar is dat wel veilig? 

16 Veilig internetten buitenshuis
Bovenstaande klinkt een beetje griezelig. Kunnen we dan beter helemaal geen gebruikmaken van een openbare wifi-verbinding? Inderdaad, dat is volgens de kenners het beste. Maar we kunnen ons voorstellen dat u soms toch in de situatie zit dat u op een terras of op de camping iets op internet wilt opzoeken. Dat hoeft u ook niet te laten, maar wees u zich bewust van het volgende:

17 Veilig internetten buitenshuis
Als u het houdt bij algemeen surfen op het internet, zoals het nieuws lezen op Nu.nl of de weervoorspellingen volgen op Buienradar, dan kunt u gerust het internet op via een wifi-verbinding. Op deze sites geeft u geen persoonlijke gegevens af waardoor u niet interessant bent voor internetcriminelen die eventueel 'meekijken'.

18 Veilig internetten buitenshuis
Doe nooit via wifi echt privacy- en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, en, facebooken of gebruikmaken van uw DigiD. Wilt u wel buitenshuis internetbankieren, facebooken of e- mailen? Zet dan uw wifi uit en maak voor uw internetverbinding gebruik van het internetabonnement van uw provider. U gebruikt dan het veilige 3G- en 4G-netwerk.

19 3G- en 4G-netwerk De G staat voor generatie.
3G is de derde Generatie, 4G de vierde Generatie. Iedere nieuwe G maakt gebruik van een vernieuwde techniek voor het versturen van data. Dit merkt u vooral aan de snelheid. De snelheid van 4G is minstens 10 keer zo hoog als 3G. Een 4G-abonnement is duurder dan 3G. De dekking van 4G is nog niet overal optimaal.

20 Veilig internetten buitenshuis
Bent u in het buitenland en wilt u toch wifi gebruiken omdat u internetten via een provider (‘roaming‘ binnen de EU nvt) te duur vindt? Onthoud dan dat het gebruik van een app in het algemeen veiliger is dan het gebruik van een webdienst. U kunt bijvoorbeeld beter een bankierapp gebruiken dan bankieren via de website van uw bank. Veilig en en facebooken doet u in dat geval het beste met behulp van tweestapsverificatie. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt erop neer dat eenmalig uw apparaat registreert bij de dienst, zodat andere apparaten niet meer met uw inlog de dienst kunnen gebruiken.

21 Veilig internetten buitenshuis
Zet de instelling Automatisch aanmelden bij bekende wifi-netwerken UIT. Zorg ervoor dat u altijd handmatig verbinding moet maken. Zo voorkomt u dat u verbinding maakt met een (vals) wifi-netwerk zonder dat u er erg in hebt. Deze optie vindt u bij de instellingen voor verbindingen.

22 Wat is tweestapsverificatie?
Het belang van een sterk wachtwoord kent u waarschijnlijk wel. Het biedt immers toegang tot privé-informatie. Of het nu gaat om uw persoonlijke s, foto's of uw betaalgegevens. U wilt dat uw gegevens veilig zijn. Maar achterhaalt iemand het wachtwoord van uw account, dan heeft diegene daarmee direct toegang. Daarom is er iets bedacht waarmee vastgesteld kan worden of u ook echt de eigenaar bent van een account: namelijk tweestapsverificatie.

23 Wat is tweestapsverificatie?
Wat is het? In theorie kunt u op drie manieren aantonen dat u bent wie u zegt dat u bent. Met wie u bent (bijvoorbeeld uw vingerafdruk), wat u hebt (bijvoorbeeld een telefoon) en wat u kent (bijvoorbeeld een wachtwoord). Tweestapsverificatie maakt meestal gebruik van 'wat u kent' en 'wat u hebt'. Een voorbeeld: u logt bij uw Gmail-account in met uw wachtwoord, maar voordat u daadwerkelijk toegang krijgt moet u ook een code invullen die naar uw telefoon is verstuurd. De hacker is niet in het bezit van uw telefoon, dus krijgt geen toegang. Voor deze manier van beveiligen, komt u verschillende termen tegen. Over het algemeen hebben die altijd het woord 'twee' en 'verificatie' of 'authenticatie' in zich.

24 Wat is tweestapsverificatie?
Microsoft  Microsoft noemt het 'verificatie in twee stappen'. Stelt u dit in, en er wordt met uw Microsoft-account ingelogd op een onbekend apparaat, dan moet een extra beveilingscode worden ingevoerd. Deze code ontvangt u op uw telefoon, via een alternatief adres of in de speciale verificator-app op de smartphone. Bij Microsoft leest u hoe u verificatie in twee stappen instelt. Met Windows 10 wordt voor het besturingssysteem ook deze beveiligingsmethode mogelijk, hierbij noemen ze het dan weer ‘tweefactorauthenticatie'.

25 Wat is tweestapsverificatie?
Apple  Apple noemt het 'twee-staps-verificatie'. Logt u met uw Apple-ID in op een nieuw apparaat, dan moet u een viercijferige verificatiecode invullen. Als u twee-staps- verificatie instelt, registreert u zogenaamde 'vertrouwde apparaten'. Dit zijn de apparaten die u in bezit hebt en waar de verificatiecode naar kan worden verstuurd. Wilt u deze extra beveiligingsmethode gebruiken, dan stelt u dit in bij Mijn Apple ID. Op de website van Apple leest u meer over deze manier van beveiligen.

26 Wat is tweestapsverificatie?
Google  Google noemt het 'authenticatie in twee stappen'. Dit kunt u instellen bij de beveiligingsinstellingen van uw Google- account. U stelt in dat u bij het inloggen een code ontvangt via een sms'je, telefoontje of de mobiele app van Google. Ook geeft u aan of er maar één keer per computer of elke keer om de code moet worden gevraagd. Meer informatie vindt u bij Google. DigiD  Ook de overheid ziet het belang van de tweestapsverificatie

27 Wat is tweestapsverificatie?
Facebook  Facebook biedt het ook aan, maar noemt het 'aanmeldgoedkeuring'. Dit vindt u bij Instellingen > Beveiliging. Hier geeft u dan aan dat er om een beveiligingscode moet worden gevraagd wanneer er via een onbekende browser ingelogd wordt op Facebook. De code ontvangt u dan op uw telefoon.

28 Hoe verbetert u wifi? Als u in een (hotel) kamer of appartement bent, is het de moeite waard om te testen waar het signaal het beste is. Dat kan zelfs binnen een kleine ruimte behoorlijk verschillen. U ziet aan het aantal wifi-streepjes op uw apparaat hoe sterk het signaal is. Hoe meer streepjes, hoe beter.

29 Hoe verbetert u wifi? Apparatuur als magnetrons, draadloze muizen en draadloze telefoons gebruiken soms dezelfde frequentie om hun informatie te verzenden als wifi. Als u merkt dat de internetverbinding regelmatig wegvalt, kijk dan of er een ander apparaat in de buurt is dat storing kan veroorzaken en schakel dat uit.

30 Hoe verbetert u wifi? Ook het aantal gebruikers kan invloed hebben op de snelheid van de verbinding. Er zijn ook speciale repeaters te koop. Zo’n apparaat pikt het wifi- signaal op en stuurt het versterkt weer door.

31 Veilig gebruik maken van wifi
Zet bij een laptop de netwerkinstellingen op Openbaar netwerk als u contact maak met een openbaar wifi-netwerk. Zorg ervoor dat het delen van mappen en bestanden is uitgeschakeld.

32 Veilig gebruik maken van wifi
Zorg ervoor dat de instellingen voor automatische gegevensoverdracht, zoals via Bluetooth of synchronisatie, uit staan. U stelt dit in bij de verbindingen van uw tablet of smartphone of bij de apps die synchronisatie gebruiken.

33 WEBMAIL Toepassing om te kunnen lezen met een browser (zoals Internet) in plaats van met een programma. Hierdoor kan men vanaf elke computer met internetaansluiting ontvangen en verzenden. Dit kan de via de internetaanbieder zijn, maar ook van een webmail-dienst zoals Gmail (Google) of Hotmail (Microsoft).

34 WEBMAIL Een gratis webmail van Google op internet. Het grote voordeel van een Gmail-adres voor het ontvangen en verzenden van e- mailberichten is dat de op elke computer kan worden bekeken, onafhankelijk van waar u zich bevindt. Het aanmaken van een adres en het inloggen kan via de website Gmail.com. U kunt uw Gmail-adres en wachtwoord ook gebruiken voor allerlei andere diensten van Google, zoals de Kalender of de mogelijkheid om online tekst te typen via Google Drive.

35 POP of IMAP POP Met Post Office Protocol haalt u s op, net zoals u (heel) vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. U zegt u wie u bent, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor u is en geeft deze mee. Uw mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, zegt voor wie hij de mail op komt halen, en de server geeft de nieuwe berichten mee. Uw mailprogramma haalt deze naar uw computer zodat u ze kunt lezen. De berichten staan dan op uw computer en niet meer op de server.

36 POP of IMAP IMAP Het Internet Message Access Protocol is zeer geschikt om te behandelen vanaf verschillende computers. Bijvoorbeeld thuis, op het werk en op reis. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven bij uw provider. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer uw harde schijf of computer kapot gaan uw nog veilig op de server staat.

37 POP of IMAP Met IMAP maakt uw mailprogramma nog steeds verbinding met de server, zegt voor wie hij de mail wil ophalen, maar haalt vervolgens alleen de adresgegevens van de mail op (in plaats van het gehele bericht). Deze adresgegevens vertellen: - aan wie de mail gericht is - wie de afzender is - op welk tijdstip het verzonden - de grootte van het bericht.

38 POP of IMAP Vergelijk het met een uitgebreide adressticker op een postpakket. Pas als u op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server. Tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op uw computer. Daarnaast houdt uw mailprogramma de verbinding met de server open zodat u nieuwe mails direct binnen ziet komen.

39 MIFI: de draagbare hotspot
Als u ergens bent en er is helemaal niets in de buurt om verbinding te maken met een hotspot, en u wilt dat persé, dan is dat mogelijk met uw eigen wifi, een draagbare hotspot, de MIFI. Het gaat nu te ver om hierop door te gaan. ( simkaart; los mifi-apparaat; er zijn tablets en smartphones die u kunt gebruiken om een mifi-hotspot te maken)

40 Websites over providers en kosten voor gebruik van mobiel internet in het buitenland.

41 Dataverbruik beperken
Gebruik waar mogelijk wifi Vermijd grote dataverbruikers Zet automatisch updaten uit Zet automatisch synchroniseren uit Download geen apps Gebruik mobiele versies van websites Beperk het spelen van online games

42 Bronvermelding


Download ppt "WIFI Presentatie 14 maart 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google