Publieke diensten en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 12 januari 2016 Verslag 2014 - 2015 www.armoedebestrijding.be.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VAPH Studiedag 17 juni 2013 Zorgvernieuwing
Advertisements

Maakt de nieuwe huurwaarborgwet zijn ambities waar?
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
De regionale overheid p
Armoede en geestelijke gezondheid “Oog voor elkaar, ook met elkaar”
Onderzoek onder Groninger minima als inspiratie voor visienota nieuw armoedebeleid Lonneke Kamp.
Justitie & hulpverlening
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
1 Reactie op “Stedelijke en plattelandsarmoede: Eindrapport POCICO” Dr. Carmen Mathijssen.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
door Edouard DELRUELLE Adjunct-directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding INLEIDING
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Rondetafelconferentie Brussel RTC Brussels Nederlandstalig onderwijs Werkgroep 1 – Leerlingen en ouders Voorzitter : Jo De Ro Verslaggeving: Katrien Bonneux.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
De dienstencheques: springplank of valstrik voor mensen in armoede en bestaansonzekerheid Seminarie Dinsdag 27 mei
Welkom Jozef De Witte, Directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
BLIK OP DE SAMENLEVING.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem 02/
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Administrateur-generaal
Kinderarmoede in het Brussels Gewest Senaat hoorzitting 11 mei 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Kinderarmoede Senaat 11 mei Betreffende het Steunpunt  Samenwerkingsakkoord  Armoede - mensenrechten  Permanente plaats voor dialoog Steunpunt.
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
K INDEREN, JONGEREN EN SOCIALE MEDIA : OVER RISICO ’ S, REGELGEVING EN EMPOWERMENT Jolien Derluyn 1 BA SW B.
Kinderen en jongeren in armoede.  Niet Gouvernementele Organisaties  Armoedebestrijdingbeleid  Fundamentele rechten  Beleving kinderen in armoede.
ARMOEDE Kinderarmoede. Inhoudstabel Auteurs Inleiding Kinderarmoede: een probleem van herverdeling Kinderrechten en de herontdekking van de armoede Kinderrechten.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Inkanteling van het OCMW in de gemeente: (on)mogelijkheid tot een sterker armoedebestrijdingsbeleid?
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
FAMIFED, Overheidsorganisatie van het Jaar 2015
Justitie & hulpverlening
Stafmedewerker Trefpunt Zorg
Groot worden met te weinig kansen.
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Mechanismen van armoede en armoedebestrijding
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
Lokaal loket kinderopvang
Analyse du Semestre européen Analyse van het Europees Semester 2018
Verandering leidt tot beter sociaal werk? Of niet?
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Lokaal loket kinderopvang
Analyse du Semestre européen Analyse van het Europees Semester 2018
Welzijnsschakels.
Tweejaarlijks Verslag ‘Armoede uitbannen’
Participatie in het armoedebeleid
Expeditie Doppio – Expédition Doppio
Lokaal proactief handelen in de strijd tegen onderbescherming
Transcript van de presentatie:

Publieke diensten en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 12 januari 2016 Verslag

Welkom en inleiding Ides Nicaise Voorzitter van het Beheerscomité van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Voorstelling Verslag Françoise De Boe en Henk Van Hootegem Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Justitie Ultiem middel om zijn rechten te laten gelden, maar basisvoorwaarde: zich bewust zijn van zijn rechten. Armoede en onderconsumptie van rechten Financiële toegankelijkheid: maatregelen die de kost van een juridische stap verhogen + evolutie van de juridische tweedelijnsbijstand Rechtsvordering uit collectief belang

Cultuur Creëren van en deelnemen aan cultuur: onontbeerlijk element van menselijke waardigheid. Cultuur = fundamenteel recht Armoede = gebrek aan keuze Cultuur = vrijheid Gemeenschappelijke visie op het verband tussen armoede-cultuur

Kinderopvang Ongelijke toegang tot kinderopvang Gezinnen in armoede: diverse drempels Voldoende en kwaliteitsvol aanbod = voorwaarde om een vrije keuze mogelijk te maken

Gezondheid Strijden tegen sociale gezondheidsongelijkheden: missie van publieke diensten om op alle domeinen te werken Universele dienstverlening aangepast aan de schaal en intensiteit van armoede

Werk Evenwicht zoeken in de relatie tussen werkzoekende en dienst; scheiding van rollen van begeleiding en controle Belang van het perspectief op een kwalitatieve job in het traject van begeleiding en opleiding

Energie en water Delicate positie van cliënt/klant in relatie tot de dienst; rechtspositie bewaken en versterken Impact van nieuwe wetgeving (voor en na invoering) evalueren op mensen in armoede en op de effectiviteit van rechten

Bij wijze van besluit 4 vaststellingen 4 oriëntaties

Verzwakking van fundamentele rechten Deze rechten bevestigen als basis van de strijd tegen armoede Verzwakking van publieke diensten De effectiviteit van de rechten bevestigen als missie van publieke diensten Publieke diensten onder druk gezet Investeren in publieke diensten Ongelijke toegang tot publieke diensten Gelijke toegang tot publieke diensten garanderen

Reacties Elke Sleurs, staatssecretaris voor Armoedebestrijding Margot Cloet, kabinetschef van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Déborah Dewulf, conseillère Cabinet du Ministre- Président Paul Magnette Rocco Vitali, représentant de la Ministre Céline Fremault en charge, à Bruxelles, de l’Action sociale, de l’Aide aux personnes et de la Lutte contre la Pauvreté. Karin Fatzaun, mitarbeiterin des Fachbereichs für Familie und Soziales des Ministeriums der DG, zuständig für die Armutsbekämpfung in der DG.