Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - ( n. Chr.) Renaissance

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Advertisements

Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
De Bourgondische Nederlanden
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Hoofdstuk 3: 1588 – 1648 De Gouden Eeuw
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 6.3 Vorige les: De Gouden Eeuw Deze les: - bezoek
4. PERIODE De Republiek ontstaat als internationaal erkende staat
3. Periode De vestiging van de Republiek
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
6 De Republiek in Europa.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Bijzondere positie in de Republiek
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
Absolutisme.
Politieke bloei.
Politieke bloei.
Absolutisme.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
De Nederlandse opstand
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
De tijd van regenten en vorsten
Republiek versus Frankrijk
6 De Republiek in Europa.
Schoolexamen dinsdag 13 januari
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Goed voorbereid naar de Pabo!
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Bestuur in andere landen
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdrolspelers HC1 De Republiek ( )
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Tijdvak 5: De 16e eeuw De eeuw van de Europese overzeese expansie
In 1568 begint Willem van Oranje een opstand tegen Spanje
Van gewesten naar eenheidsstaat
Republiek in de Gouden eeuw
Hoe werd de republiek bestuurd?
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
De Opstand in de Nederlanden
Tijd van jagers en boeren
hoofdrolspelers H6 Ontdekkers en hervormers
Naar buiten toe trad de Republiek op als een eenheid Op binnenlands gebied gedroegen de gewesten zich als zelfstandige staatjes Het bestuur was in handen.
Staatsvorming en centralisatie
H6.1 De Opstand in de Nederlanden
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H7.1 Absolutisme in Frankrijk
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
Regenten en vorsten H6.2 HET BESTUUR VAN DE REPUBLIEK.
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Historische overzicht Bataafse Revolutie
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
Machthebbers in Europa
De tijd van de pruiken en de revoluties
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
HET STREVEN VAN VORSTEN NAAR ABSOLUTE MACHT
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Het bestuur van de republiek
Transcript van de presentatie:

Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - (1500 - 1800 n. Chr.) Renaissance Tijd van ontdekkers en hervormers Gaan door met centraliseren maar worden tegengewerkt door 2de 3e stand Veranderend mensbeeld van memento mori naar carpe diem Kerk raakt verdeeld in katholiek en protestant door de Reformatie Geestelijkheid Verzet zich tegen de centralisatiepolitiek van de koningen Adel Verzet zich tegen de centralisatie politiek van de koningen Burgers Boeren Produceren steeds meer handelsgewassen Overzeese expansie Overzicht H1 t/m 4

Wat weet jij nog van de Nederlandse Opstand? 1. Geef twee punten van kritiek vanuit de Nederlanden op het beleid van Karel V en Filips II. Geef van beide een voorbeeld 2. Wat is de rol van de beeldenstorm in de Nederlandse Opstand? 3. Waarom verergerde de Opstand onder Alva? 4. Wat hield het Plakkaat van Verlatinghe in? 5. Hoe werden de Nederlanden hierna bestuurd? 6. Waarom er een machtsstrijd tijdens het twaalfjarig bestand ontstond tussen prins Maurits en van Oldenbarnevelt? HC1 De Republiek (1515-1648) §1.1 Het begin van de Opstand (1515-1572)

6.1 en 6.2 Republiek in de Gouden eeuw 1588-1648 Economisch Cultureel Politiek Religieus Geef per categorie aan hoe de Republiek er in de Gouden Eeuw uit zag.

Wereldeconomie Handelskapitalisme: Handelen met als doel zo veel Oostzeehandel WIC WIC VOC Handelskapitalisme: Handelen met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen

(portretten, stadsaanzichten) Schilderkunst Gouden Eeuw Opdrachtgever schilderijen Republiek: rijke burgers en steden Andere landen: de kerk Kunst Republiek: Burgerlijk karakter (portretten, stadsaanzichten)

Bestuur Republiek Regenten Afkomstig uit een kleine groep rijke (koopman) families. Baat bij: Handel, inkomsten oorlogskas Stadsbestuur ‘Vroedschap’ Taken: Dagelijks bestuur stad Gewestelijke staten Bestuur gewest (soort provincie). Taken: wetgeving, belasting, rechtspraak Stadhouder: Opperbevelhebber leger en vloot Raadspensionaris: Hoogste ambtenaar Staten Generaal Vertegenwoordigers uit elke gewest – Den Haag Taken: buitenlandse politiek, belasting leger&vloot ,defensie

Religie in de Republiek Protestantse kerk ‘officiële’ kerk, andere religies zijn oogluikend toegestaan. Tolerante houding zorgde voor komst van o.a. Joden en Hugenoten. Zij brachten arbeidskracht, handel, kennis en geld met zich mee.

6.3 Bestuur in andere landen Door Glorious revolution een constitutionele monarchie StadhouderWillem III Jacobus II Peter de Grote Absolutisme: Regeringssysteem waarbij de macht van een vorst niet beperkt wordt door een grondwet of rechten van anderen. L’état cést moi Regenten Lodewijk de XIVde

Waarom zou hij zichzelf de Zonnekoning noemen? Lodewijk de XIVde Om zijn absolute macht te onderbouwen verklaarde hij dat hij zijn macht rechtstreeks van God gekregen had (droit divin) Waarom zou hij zichzelf de Zonnekoning noemen?

Vorsten waren afhankelijk van de adel: - inkomsten - leger I. Politiek Vorsten waren afhankelijk van de adel: - inkomsten - leger Oplossingen: -inkomsten door belastingen -eigen leger Zo kregen vorsten absolute macht. Adel en geestelijken mochten alleen advies geven.

Koning regeert vanuit de hoofdstad Wint macht Ambtenaren Centralisatie Uniforme regels Huurlegers Staatsvorming Geestelijkheid En gebruikt daarvoor een overheid met ambtenaren en een door de overheid betaald leger Adel Verliest macht Burgers Boeren Staatsvorming was een langdurig proces dat niet in alle landen hetzelfde verliep.

Mercantilisme van Colbert; Promotie export, beperking import II. Economie Mercantilisme van Colbert; Promotie export, beperking import

III. Religie Lodewijk de XIVde was katholiek. Bij intrekken van het Edict van Nantes (1685) vluchtten de Hugenoten uit Frankrijk.

Concurrent: de Republiek De Louvois zorgde ervoor dat Lodewijk een goed georganiseerd landleger kreeg. Concurrent: de Republiek inval in 1672

Moord op gebroeders de Witt 1672 – Rampjaar Moord op gebroeders de Witt