CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cystinose en het opgroeiende kind Het opgroeiende kind en cystinose
Advertisements

De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Behandeling en begeleiding
JGZ- richtlijn “Astma bij Kinderen (0-19 jaar)”
Pech…een PEG…? diëtisten Cystic Fibrosis Centrum Utrecht
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Screeningsprotocol psychosociale veerkracht
Ouders Present!  Kinderen die spijbelen geraken gemakkelijker in de grote of kleine criminaliteit  Om ouders meer grip te geven op spijbelsituatie van.
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Observatie & Diagnostiek binnen een behandelgroep van het OCB in de wijk
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Workshop Relationele en seksuele vorming
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Acculturatieproblemen
Vrije Tijd Opvoedingsbeleving, sociale vaardigheden en vriendschapsrelaties van adolescenten.
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Workshop opvoeding Psychologen CEMA Vlaanderen. Inleiding n Doelstelling: enkele aandachtspunten bij het opvoeden van kinderen met een chronische aandoening.
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Ik heb iets van autisme of zo
Autisme Spectrum Stoornissen
DE OPVANG VAN NABESTAANDEN NA EEN SUÏCIDE
Uw gemeente & mensen met een beperking
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Mevrouw drs. W.A.L. van Leeuwen
Amyloïdose: meer dan een diagnose!
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Het Chronisch-vermoeidheidssyndroom
Kwaliteit van leven en coping bij broers en zussen van kinderen met kanker Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Jaargang 71 nr. 3 Iris Willen 1BaoD.
Psychosociale begeleiding bij kanker
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Opvoedrelaties onder spanning B
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Maureen Naarden -Karsters 24/11/2015.   1. Inleiding  2.Veel voorkomende vragen  3.Omstandigheden van de patiënten  4. Behoeften van de patiënt in.
Psychiatrie : Lesweek 3 Voedings- en eetstoornissen bij jonge kinderen
Omgaan met Chronische vermoeidheid
Op Koers groepscursussen psycho-educatie en vaardigheidstrainingen voor chronisch zieke kinderen Emma Kinderziekenhuis AMC - Amsterdam.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Chronische ziekte en lichamelijke handicap – M. Elich en G. Sinnema
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Vandenberghe Jolien 1BAOc Onderwerp: opvoedingsstijlen
Sociale steun voor drugsverslaafden in behandeling ARTIKEL VAN VEERLE SOYEZ.
Opvoedingsstijlen met een risico.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
1 ) PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING IN DE PRAKTIJK Holistische mensvisie.
 Wie zijn wij?  Waar hebben wij dit gedaan?  Wat hebben wij gedaan?  Tandheelkunde en fysiotherapie?
Seksualiteit en voortplanting Al meer dan jaar op deze planeet dankzij de voortplanting.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Seksualiteit en kanker
Info Fase 1 Ann Reale Info keuzestage.
Richtlijn Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker
Gedragsproblemen en stoornissen
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
Ouder(en)mishandeling
Depressie bij kinderen en adolescenten
Dr. Eric Schoentjes Universitair Ziekenhuis Gent
JGZ- richtlijn “Astma bij Kinderen (0-19 jaar)”
Psychiatrische stoornissen
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Transcript van de presentatie:

CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP

INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale aspecten Psychosociale aspecten Achtergronden van de algemene ontwikkeling bij de chronische ziekte Achtergronden van de algemene ontwikkeling bij de chronische ziekte Diagnose Diagnose Behandeling Behandeling Prognose Prognose Preventie Preventie

INLEIDING De afgelopen veertig jaar zijn het aantal kinderen met een chronische ziekte of lichamelijke handicap die de volwassen leeftijd bereikt, sterk toegenomen De afgelopen veertig jaar zijn het aantal kinderen met een chronische ziekte of lichamelijke handicap die de volwassen leeftijd bereikt, sterk toegenomen → door vooruitgang in medische kennis → door vooruitgang in medische kennis Ziekte en handicap hebben invloed op het functioneren van kind en gezin Ziekte en handicap hebben invloed op het functioneren van kind en gezin

CHRONISCHE ZIEKTE EN HANDICAPS Chronische ziekten Chronische ziekten Lichamelijke en zintuiglijke handicaps Lichamelijke en zintuiglijke handicaps Epidemiologie Epidemiologie

PSYCHOSOCIALE ASPECTEN Invloed van een chronische ziekte of lichamelijke handicap op het kind Invloed van een chronische ziekte of lichamelijke handicap op het kind Invloed van een chronische ziekte of lichamelijke handicap op overige gezinsleden Invloed van een chronische ziekte of lichamelijke handicap op overige gezinsleden Ouders Ouders Broers en zussen Broers en zussen

ACHTERGRONDEN VAN DE ALGEMENE ONTWIKKELING BIJ CHRONISCHE ZIEKTE Ontwikkeling en opvoeding: - Gewijzigde beleving en waardering van het lichaam Ontwikkeling en opvoeding: - Gewijzigde beleving en waardering van het lichaam - Zelfstandigheidsontwikkeling - Zelfstandigheidsontwikkeling - Sociale isolatie - Sociale isolatie - ‘Coping’ met een chronische ziekte of handicap - ‘Coping’ met een chronische ziekte of handicap

DIAGNOSE (PSYCHOLOGISCH) Draagkracht en protectieve factoren Draagkracht en protectieve factoren Draaglast en risciofactoren Draaglast en risciofactoren Wijze van omgaan met de (gevolgen van de) ziekte: copingstijl Wijze van omgaan met de (gevolgen van de) ziekte: copingstijl

BEHANDELING Psychologische behandeling en begeleiding Psychologische behandeling en begeleiding Coördinatie van zorg Coördinatie van zorg Psychologische en maatschappelijke hulpverlening : - keuze van behandelmogelijkheden Psychologische en maatschappelijke hulpverlening : - keuze van behandelmogelijkheden - actieve rol van kind en ouder - actieve rol van kind en ouder - voorlichting - voorlichting - schoolkeuze - schoolkeuze - sociale weerbaarheid - sociale weerbaarheid - informatie aanpassen aan leeftijd - informatie aanpassen aan leeftijd - zelfstandig functioneren - zelfstandig functioneren

PROGNOSE Kinderen en adolescenten zelf Kinderen en adolescenten zelf Ouders, broers en zussen Ouders, broers en zussen

PREVENTIE Het gezin kan zelf de omgeving informeren Het gezin kan zelf de omgeving informeren Taak voor overheid, hulpverleners, patiëntenorganisaties Taak voor overheid, hulpverleners, patiëntenorganisaties om voorlichting te geven om voorlichting te geven