Erfelijkheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Advertisements

Erfelijkheid Thema 3.
Evolutie en informatieoverdracht
Thema 3 Erfelijkheid Van een pasgeboren baby wordt vaak gezegd: ‘Ik vind dat hij op zijn moeder lijkt,’ of: ‘Hij heeft de ogen van zijn vader.’ Toch zijn.
Chromosomen en waarom je op je ouders lijkt.
T6. Erfelijkheid en evolutie
Thema 3 Genetica Paragraaf 1
Evolutietheorie.
DNA en chromosomen (4.6).
Tussentijdse evaluatie
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Thema 4 DNA.
Genetisch materiaal onder de loep
Erfelijkheid.
Schrijfregels bij genetica
Het ontstaan der soorten
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Thema 4 DNA Basisstof 1 Van genotype tot fenotype
Erfelijkheid Thema 4.
Vorige keer…. Genotype/Fenotype
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Vorige keer…. Fenotype: Het uiterlijk van een organisme (zichtbare eigenschappen/eigenschappen die tot uiting komen) Genotype: Informatie voor alle erfelijke.
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Thema 8 Moleculaire genetica
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
HAVO 4 Boek: biologie voor jou HAVO A
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Hoofdstuk 2 Paragraaf 1 Soorten en namen. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Ordening en Evolutie ‘Het is een teken van een geschoolde geest als iemand kan nadenken over een gedachte zonder ze te aanvaarden’  Aristoteles.
Erfelijkheid 4 havo.
Terugblik BS 1 en 2 Biologie is de studie van organismen (levende wezens)
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
ERFELIJKHEID.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Meiose.
LES 1:Basis van Genetica
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
Charles Darwin Evolutietheorie. een geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudig gebouwde soorten nieuwe ingewikkelder gebouwde soorten ontstaan.
Erfelijkheid. mitose Mitose = gewone celdeling Hierbij ontstaan cellen met hetzelfde aantal chromosomen als de moedercel De mitose zorgt voor vervanging.
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
Chromosomen en waarom je op je ouders lijkt.
B1: Genotype en fenotype
Erfelijkheid Hoofdstuk 10 Kees van den Bergh.
Erfelijkheid genetica
ERFELIJKHEID.
Evolutie Thema 5 basisstof 1,2 en 3 Evolutietheorie
Basisgenetica.
Charles Darwin 5 Evolutietheorie.
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
Genetisch materiaal onder de loep
VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 2
DNA & Mutaties
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Wat is genetica? (hfdst 1 van ELF)
H4 Voortplanting § 1. Reductiedeling.
H5 Erfelijkheid § 4. Genenparen.
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Jongens en meisjes …verschillende rollen
Transcript van de presentatie:

Erfelijkheid

Celdeling 2 soorten celdeling Mitose gaat in verschillende stappen Mitose (normaal) Meiose (geslachtelijk) Mitose gaat in verschillende stappen Meiose komen we nog op terug. Mitose

Genotype en Fenotype Fenotype Genotype Alles wat te zien is aan de buitenkant. Genotype Alles wat aan de binnenkant te zien is. Desoxyribonucleïnezuur Chromosomen Waar is dat?

Fenotype Hoe onstaat het fenotype? Is het fenotype permanent? Genotype + invloed van milieu Is het fenotype permanent? Is het genotype permanent?

Genotype Chromosomen komen in paren voor. Mens heeft 46 chromosomen Dat zijn 23 paar. 23n Het laatste paar bepaald je geslacht. XX XY

Chromosomen en genen Alles in 46 chromosomen (hele lichaam, elke cel) Chromosomen bestaan uit genen Een gen geeft de informatie voor 1 eigenschap. Niet alle genen staan overal in het lichaam “aan”. Hoofdhaar Lever Ogen

Chromosomen verdelen Chromosomen in paren. Vader 1x en moeder 1x Chromosomen horen bij elkaar. (dus de gene erop ook) Zelfde SOORT genen, maar andere uitwerking. Geslachtscellen  Verdeling in chromosomen.

Genen worden dus ook verdeeld. Hoe verloopt deze verdeling? Hoe worden keuzes gemaakt? Wat is het gevolg van deze verdeling? Nogmaals: Waar vind deze verdeling in het lichaam plaats?

Discussie: genen kiezen of niet! Opdracht: 15 minuten Introductie: het kiezen van genen! 2-tallen (persoon naast je, niet voor of achter) Zorg dat je een blaadje hebt, waar je argumenten opschrijft. Inleveren bij de docent met de namen erop. Een persoon is voor het kiezen van genen voor de geboorte en de ander is tegen. Beslis eerst wie er voor gaat zijn en wie er tegen gaat zijn. Schrijf dan alle argumenten die je hebt bedacht op. Bespreek de argumenten, de gene die de meeste sterke argumenten heeft die “wint”. Klassikaal een paar voorbeelden bespreken.

Mutaties Een gen kan muteren De code wordt een klein beetje aangepast. Gevolgen? Instructie is anders, maar hoe en waar? Waardoor onstaat een mutatie? Eigenlijk altijd maar lichaam maakt corecties. Door teveel straling.

Gevolgen mutaties Kanker Bijv. Oogkleur Bijv. Lichaamsvorm Etc etc Waarom kunnen mutaties toch goed zijn?

Evolutie Evolutietheorie Charles Darwin (1809 -1882) Ontwikkeling van soorten Charles Darwin (1809 -1882) Het leven van Darwin De Galpagos eilanden De vinken op de eilanden. Evolutie Filmpjes

Soorten veranderen Waarom zou een soort veranderen? Wat is het doel van de verandering?

Natuurlijke selectie Eigenschappen met voordelen Minder roofdieren Meer eten Etc etc Voortplantings kansen. Genen worden doorgegeven.

Overzicht: ontstaan van nieuwe soorten Een diersoort Milieu veranderd Groep dieren geisoleerd Lange tijd (afhankelijk van diersoort) Kleine verschillen (mutaties) Natuurlijke selectie Andere soort

Bewijzen voor de evolutie theorie Aids virus Medicijnen Voortplanting Effect Fossielen Jaarlagen Ontwikkeling

Opdracht (2x cijferweging) Schrijf een verslag over Darwin en zijn theorie. In het verslag komen de volgende onderdelen: Iedereen schrijft zijn eigen verslag Onderdeel in verslag Weging Voorblad 1 Inleiding Het leven van Darwin Uitleg: Natuurlijke selectie 2 Bewijzen voor de evolutie theorie Discussie 4 Eigen mening Bronvermelding

Nu in de les Opzet maken voor het verslag, nadenken over de volgende zaken: Wat wil/moet ik schrijven over elk onderdeel. Waar ga ik mijn informatie zoeken, is deze betrouwbaar. Met wie ga ik het discussie onderdeel doen. Wat is mijn mening over de evolutie theorie. Vragen stellen aan de docent, ik kan helpen met: Bronnen Informatie over het onderwerp