1 ASBESTTOEPASSINGEN Asbestcement producten Isolatiematerialen Plaatmaterialen Spuitasbest Dichtingen/pakkingen Asbesttextiel Asbesthoudende lijmen Frictiematerialen,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
prehistorie Dit doen wij omdat we het over de prehistorie hebben.
Advertisements

Transport en Infrastructuur
WARMTE – HOE VERWARM IK MIJN HUIS
Transport van warmte-energie
Klimaat en vegetatie in Europa
1 Fire Seminar Tiel Fire seminar 2010 To B or not to B Prof. ir. Peter van de Leur Senior projectmanager, DGMR Bouw b.v.
Zuivelproducten en Eieren
Albert Zwerver senior inspecteur VROM-Inspectie Ministerie van
Veiligheidspaspoort VIPA 3
Materialen en middelen Water en detergens.
Zonnecollector.
Beschadigd instrumentarium
Gemaakt door: Koen en Jasper
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
Kenmerken van de aardse atmosfeer
Asbest Infosessie.
 Een uitvoerder is ongeveer de baas als er iets gebouwd moet worden. Hij/zij regelt de plannen en zorgt voor alle benodigheden. De uitvoerder werkt.
SCHOLENGROEP Dr Marijke Soogen
Gemeenschappelijke preventiedienst
25/10/2006Infosessie AristA: Asbest1 Asbest n Algemeen n Wetgeving n Inventaris n Toepassingen n Besluit.
Welkom Asbest: regel het goed
Praktische Opdracht CKV
§4.3 Delfstoffen in de diepte
Ruimtevaartquiz De Maan De.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Natuurkunde & Scheikunde
6.4 liever geen warmte transport : isoleren
Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas
Hoofdstuk 3 §1 en §2 Stoffen en hun eigenschappen.
Ik denk te ik IK !!. Ik denk te ik IK !! Ik denk te ik IK !!
Dak als autonome energievoorziening
Deze presentatie gaat over de risico’s van asbest, hoe asbest te herkennen en wat te doen bij onverwachte blootstelling. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Koning winter Ben jij voorbereid op extreem winterweer? Koude quiz.
Kennisbank Veilig werken
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
NATUURKUNDE’ Paragraaf 6.4
Revolutie van cosmetica
Leidingen & Kabels.
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Bruggen.
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Stage: Basisschool de Klingerberg
3 havo 4 water, §2 t/m 4 1.
INHOUD 1. Ons idee 1.1 Waar kan het worden toegepast? 1.2 Hoe werkt het? 1.3 Welke materialen worden er gebruikt? 2.Berekeningen 2.1 Hoeveel kost het?
Asbestverwijdering in gebouwen : aansprakelijkheid van de syndicus
De PCR reactie.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee. cementvoegenbakstenenglasramen Leien dakarduin.
Wij zijn allemaal wereldburgers
Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans.
Individuele Opdracht Michaël Heyvaert 2 Mak.  Bouwprobleem Bouwprobleem door schokken en trillingen zijn er barsten in de muren ontstaan.
Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Voorlichting n.a.v. asbestincident
FeO.
Houtsoorten.
toolbox ELKE VEZEL TELT!
toolbox ELKE VEZEL TELT!
Huisvesting en Hygiëne
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Deze presentatie gaat over de risico’s van asbest, hoe asbest te herkennen en wat te doen bij onverwachte blootstelling. De presentatie is algemeen. Gebruik.
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Asbest Deze presentatie gaat over de risico’s van asbest, hoe asbest te herkennen en wat te doen bij onverwachte blootstelling. De presentatie is algemeen.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee.
Voedsel bereiden.
Asbest Deze presentatie gaat over de risico’s van asbest, hoe asbest te herkennen en wat te doen bij onverwachte blootstelling. De presentatie is algemeen.
Asbest en keramisch materiaal
Transcript van de presentatie:

1 ASBESTTOEPASSINGEN Asbestcement producten Isolatiematerialen Plaatmaterialen Spuitasbest Dichtingen/pakkingen Asbesttextiel Asbesthoudende lijmen Frictiematerialen, Filtermaterialen … (mastique, bezettingslagen, …)

2 2.1 Asbestcement producten asbest (chrysotiel tot max. 15%)densiteit > 1400kg/m³ cement water Gebonden asbest cementplaten Ongebonden asbestcement platen

3 Dak- en gevelbekleding (golfplaten, leien, …) Valse wanden, sandwichpanelen, decoratiepanelen Buizen (drinkwaterleiding, doorvoeringen, schouwen, …) Kanalen (luchtbehandeling, schouwen, …) Raamtabletten Bloembakken Schoolborden Labotafels Traptreden … Meest voorkomende asbestcementproducten

4

5 2.2 Isolatiematerialen Het gaat hier voornamelijk over isolatiemateriaal voor warme en koude leidingen en apparaten zowel in gebouwen als industrieel gebruikt. Deze producten, met meestal een lage densiteit en dus als ongebonden te beschouwen, zijn als volgt samengesteld: asbest (alle drie de soorten en vaak gemengd tot 80% van het totale volume van het product) toeslagstof (vb. calcium) bindmiddel

6 Leidingen en collectoren in soms slechte staat en moeilijk bereikbaar.

7 Isolatiemateriaal in ketels en rond warmwatertanks.

8 2.3 Asbesthoudende plaatmaterialen We spreken hier over alle andere plaatmaterialen die geen asbest- cement producten zijn. We denken hier dus zowel aan gebonden als aan ongebonden plaatmaterialen zoals : –Asbestkarton –Plafondplaten –Wandpanelen –Brandvertragende platen

9 2.4 Spuitasbest Spuitasbest werd meestal gebruikt als brandwerende isolatie of als akoestisch/waterregulerend en is ongetwijfeld een van de meest gevaarlijke asbesthoudende toepassingen omdat : er meestal bijzonder veel asbest in verwerkt is (veelal amfibolen) het bindmiddel na 20 à 30 jaar sterk degradeert, waardoor het asbest vrij in suspensie komt. Er bestaan hoofdzakelijk 2 types spuitasbest nl. harde en zachte.

Dichtingen en pakkingen Er bestaan bijzonder veel pakkingen en dichtingen waarin veel of weinig asbest in verwerkt is. Het is in de meeste gevallen onmogelijk om al deze toepassingen op te sporen en te inventariseren. Wij raden dan ook aan om preventief te werken bij het verwijderen en een duidelijk beleid uit te stippelen voor het markeren van nieuwe (asbestvrije) dichtingen. Dichtingen en pakkingen vinden we vooral terug in : verbindingen tussen leidingen en apparaten aansluitingen uitzettingsvoegen ophangingen

Asbesttextiel Geweven asbestvezel voor brandwerende- en zuren- en basen beschermende kledij, handschoenen, dekens, brandgordijnen, brandwerende matrassen, …

Asbesthoudende lijmen Deze toepassing werd tot 5 jaar geleden quasi niet mee opgenomen in inventarissen, maar wordt er nu wel meer en meer in vermeld. In gebouwen vinden we deze toepassing vooral terug bij de lijmen waarmee men vloertegels, linoleum en isolatie heeft gelijmd op een ondergrond. In de industrie gaat het voornamelijk over de lijm waarmee men vroeger “foamglass” kleefde.

Frictie- en filtermaterialen Voor remvoeringen en koppelingsplaten van voertuigen, maar bvb ook remschoenen van liften. Asbest werd aan deze materialen toegevoegd ter versterking en handhaving van de structuur tegen de hoge temperaturen die ontstaan bij wrijving. Bij filtermaterialen is asbest vooral toegepast in : - draadnetjes bunzenbrander - filterdoekjes (bvb productie wijn en bier) - afzuigkappen

14 Toepassingen in huis