W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober 2015 Grenzen aan de Evolutie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Generatief Leiderschap
Advertisements

HET ONTSTAAN DER SOORTEN
Darmkanker en Erfelijkheid
Thema 4, Mens en Milieu Misschien niet het meest “sexy”onderwerp
Evolutie leer waarom tegen?
Evolutie en informatieoverdracht
1 van genotype tot fenotype
Evolutietheorie.
DNA bouw en replicatie.
DNA en chromosomen (4.6).
Charles Darwin en de evolutietheorie
Creationisme  Evolutie theorie
Thema 3: Erfelijkheid B1: Chromosomen.
Genetisch materiaal onder de loep
Erfelijkheid Genotype / fenotype.
1 van genotype tot fenotype
Verwondering in de natuur
Genetisch materiaal onder de loep
DNA & Mutaties
Hoe populaties evolueren En Hoe rekenen we hieraan
Van genotype tot fenotype
Het ontstaan der soorten
DNA Erfelijke materiaal Twee nucleotiden ketens
2.5 Kosmische straling en organismen Roel Ties Ymanuel.
(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a
Leer van de cellen.  Plantaardige cellen ◦ Zonnenergie (en water) omzetten in suikers ◦ Tijdens proces zuurstof afgeven  Dierlijke cellen ◦ Verbuiken.
DNA en DNA mutaties: celkern met DNA chromosoom
Genetisch gemodificeerd voedsel
DNA.
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
2.5 Kosmische straling en organismen
Spreken over onze ellende … Geen los onderwerp! Onderdeel van de leer van de genade. Hoofdboodschap van de kerk Niet: je bent een erge zondaar Maar: je.
Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA.
Aanpassen of uitsterven
DNA 5 havo 2014.
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Thema 8 Moleculaire genetica
Is de evolutietheorie des duivels oorkussen?
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
HAVO 4 Boek: biologie voor jou HAVO A
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Evolutie.
Erfelijkheid.
DNA Thema 4 Watson en Crick.
Nectar Hoofdstuk 20: Evolutie
DNA-technologie 1 Virus plaatst zijn eigen DNA (of RNA) in het DNA van de gastheercel, waardoor deze de bouwstenen van het virus kan maken.DNAbouwstenen.
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
TumoriGENESIS or EVOLUTION? Oneindig replicatieverm ogen Weefsel invasie & metastase Ongevoelig voor anti-groei signalen Niet afhankelijk van groei signalen.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
LES 1:Basis van Genetica
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
Evolutieleer Charles Darwin. Charles Darwin ( )
Bron: raadpleging
1. genetische manipulatie bij mensen 1-2.2
Genetische manipulatie bij mensen
Abstract thema Extra oefenen via Bovenbouw Havo/Vwo
Basisgenetica Les 2.
6A1 Stofwisseling B5 Regulatie van de genexpressie. B6 Mutaties.
Genetisch materiaal onder de loep
VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 2
DNA & Mutaties
Hoofdthema’s in de biologie
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.
Knippen en plakken in DNA met CRISPR/Cas
DNA.
Charles Darwin en de evolutietheorie
Transcript van de presentatie:

W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober 2015 Grenzen aan de Evolutie

W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober Soorten Verandering a1 b1 a2 b2 a1.. a2 b2 c2 Degeneratie Innovatie Modificatie Doelzoekende of doelgerichte inspanning Toevalsprocessen de natuurlijke gang der dingen Doelzoekende (2e orde) inspanning

W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober De strijd tegen degeneratie a1 b1 a2.. Degeneratie Digitale codes (computerprogramma’s) Toevalsprocessen de natuurlijke gang der dingen Nucleotide codes (DNA) Elke byte van 8 bits heeft een ‘parítybit’ Backup Mutatie van een byte resulteert in verandering van de paritybit, een foutmelding en het stoppen van het programma. Actieve opsporing van mutaties op vele niveaus Mutatie reparatie, gebaseerd op de redundancy van informatie (paren van DNA-strengen, paren van chromatiden, paren van chromosomen) Geen mutatie reparatie Elke cel verliest elke dag 5000 Adenine en Guanine bases, en 100 Cytosine bases. Lees meer: "The Evolutionary Dynamics of Digital and Nucleotide Codes: A Mutation Protection Perspective", Open Evolution Journal, 2011, 5, 1-4http://bit.ly/1P37x9r Populaties van backups + survival of the fittest

W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober Hoe past de natuur zich aan? a1 b1 a2 b2 Modificatie / micro evolutie Toevalsprocessen Gevolg: Vereist: Aanpassing vindt plaats binnen de grenzen van de mutatieprotectie Uitschakeling of dysfunctioneren van mutatie bescherming 1. Genregulering 2. Recombinatie van genvarianten (‘allelen’) en selectie Geen nieuwe allelen Geen uitbreiding van de omvang van het DNA a1 b1 a2 b2 C2 Toevalsprocessen ?? Innovatie/ macro evolutie Kanker en erfelijke ziekten Ernstig selectief nadeel Fundamenteel conflict met de fysieke werkelijkheid: de natuurlijke gang der dingen is dat toevalsprocessen degeneratie veroorzaken Ze kunnen niet het tegenovergestelde voortbrengen (innovatie).

W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober Conclusies en opmerkingen 1. Grens 1: Toevalsprocessen kunnen modificeren (micro-evolutie), maar niet innoveren (macro-evolutie). 2. Grens 2: de veronderstelde motor van de macro-evolutietheore blijft stil staan, door de mutatiebescherming van het DNA. Grenzen aan de evolutie 3. Grens 3: Niet repareerbare mutaties leiden tot kanker en erfelijke ziekten, en ernstig selectief nadeel, in plaats van tot steeds verdere verbetering en uitbreiding van het DNA. “Waar komt dan het DNA vandaan?” 1. De theorie ‘Van God’ is niet toetsbaar, en dus niet wetenschappelijk. Het is een geloof. 4. Wie wil geloven dat er geen grenzen zijn aan de evolutie, mag dat natuurlijk doen; maar dit geloof is een irrationeel geloof. 2. De theorie ‘Door toevalsprocessen’ is strijdig met de fysieke werkelijkheid (nl. met grens 1, 2 en 3), en dus strijdig met de natuurwetenschappen. Lees meer: ‘Schepping en evolutie: de wetenschappelijke stand van zaken’ 3. ‘We weten het (nog) niet’ is een volstrekt normale en acceptabele wetenschappelijke positie. 5. Het geloof dat het DNA tot stand gebracht is door een exogene kracht ( ‘God’), is een rationeel geloof.