Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 2 Een nieuw land
Advertisements

De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
Hij gebruikte om de strijd tussen het vaderland vs
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
Hoofdstuk 3: 1588 – 1648 De Gouden Eeuw
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
4. PERIODE De Republiek ontstaat als internationaal erkende staat
3. Periode De vestiging van de Republiek
3.2 De eerste twintig jaar van de Republiek. 1. Bestuur in de Republiek  Rechtvaardigen geen vorst:  DEDUCTIE VAN VRANCKEN  Staten en Gewesten souverein.
3.3 Van Twaalfjarig Bestand naar Vrede van Münster.
H3 De Republiek in de Gouden Eeuw
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Bijzondere positie in de Republiek
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Politieke bloei.
Politieke bloei.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
REPUBLIEK BINGO.
Een nieuw land: Nog steeds oorlog
3.2 Internationale politiek;Spanje
De Republiek in de Gouden eeuw
Wie bestuurt wie in de Republiek?
Republiek versus Frankrijk
Schoolexamen dinsdag 13 januari
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Een nieuw land: Spanje en Oranje
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
VROEG MODERNE TIJD De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de nederlandse republiek.
Hoofdrolspelers HC1 De Republiek ( )
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Vragen bij het bovenste deel van de kijkplaat
Renaissance en Opstand
In 1568 begint Willem van Oranje een opstand tegen Spanje
Van gewesten naar eenheidsstaat
1572 Alva begint oorlog tegen opstandige gewesten
Hoe werd de republiek bestuurd?
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
De Opstand in de Nederlanden
hoofdrolspelers H6 Ontdekkers en hervormers
Naar buiten toe trad de Republiek op als een eenheid Op binnenlands gebied gedroegen de gewesten zich als zelfstandige staatjes Het bestuur was in handen.
Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - ( n. Chr.) Renaissance
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
Regenten en vorsten H6.2 HET BESTUUR VAN DE REPUBLIEK.
1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door.
Machthebbers in Europa
Regenten en vorsten 3.2 Nederland en Europa
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Paragraaf 6.2 Een bijzondere bestuursvorm
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Gouden Eeuw V5.
Het bestuur van de republiek
Transcript van de presentatie:

Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland 1515-1648 Les 3 – 1588-1648

“U krijgt wat u toekomt” 22 Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat 24 De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Nederlandse republiek Voorbeelden stofomschrijving Johan van Oldenbarnevelt wordt onthoofd (1619)

Bestuursquiz: klopt de stelling? Regenten waren altijd van adel De stadhouder werd gekozen door de gewesten De hoogste macht in de Republiek lag bij de gewestelijke staten De raadpensionaris was voorzitter van de Staten-Generaal De VOC vertegenwoordigde de Staten-Generaal in Azië Holland was het meest dominante gewest. Zowel politiek als economisch. Particularisme was kenmerkend voor de steden en de gewesten van de Republiek. Ik begrijp wat met ieder onderstreept woord wordt bedoeld.

Het bestuur van de Republiek

Kernpunt bestuur Republiek Vastgelegd in de Deductie van Vrancken (1587) Graaf van Holland had in middeleeuwen soevereiniteit gekregen van de Staten Generaal Filips II afgezet als ‘graaf van Holland’ dus viel soevereiniteit terug aan de Staat De Gewestelijke Staten vormen de hoogste macht binnen de statenbond - Gewestelijke soevereiniteit Theoretische grondslag voor de Republiek De discussie over verdeling van de macht werd zeer van belang toen Graaf van Leicester (namens Elizabeth) interim bestuurder van de Opstandige Gewesten mocht worden en dacht dat hij koninkje kon spelen Vrancken schreef toen zijn Deductie tegen soevereiniteit in handen buitenlandse vorsten

Het Bestuur De Republiek was een statenbond Het hoogste gezag lag bij de zelfstandige staten De kosten voor het Staatse leger werden volgens een vaste verdeelsleutel door de afzonderlijke gewesten opgebracht Men vergaderde het gehele jaar door, dit in tegenstelling tot de vroegere Staten-Generaal in de Republiek. In Engeland en Frankrijk was dit nog altijd “ouderwets” geregeld In de Staten-Generaal had ieder gewest één stem, maar in de praktijk was die van Holland overheersend, doordat zij de meeste inwoners had de sterkste economie had de meeste belasting betaalde

De eerste twintig jaar van de Republiek Bestuurlijke strijd om de macht Verdeling van de macht In theorie werd de Republiek bestuurd door een groot aantal regenten In de praktijk waren twee bestuurders het belangrijkst De stadhouder Hij was in dienst van de staten (dus feitelijk ambtenaar) De opperbevelhebber van vloot en leger Benoemer van bestuursfuncties in een aantal de steden Na Willem van Oranje werd zijn zoon prins Maurits stadhouder De Raadspensionaris aka de Landsadvocaat Adviseur van de staten Woordvoerder van de staten, dus een soort regeringsleider Na de moord op Willem zorgde Johan van Oldebarnevelt ervoor dat Maurits stadhouder werd Maar tijdens het Twaalfjarige bestand ontstond er een machtsstrijd tussen beide mannen, hetgeen bijna tot een burgeroorlog leidde

13 mei 1619 Landsadvocaat (raadpensionaris) Hoogste ambtenaar van Holland Leidde Hollandse afvaardiging in de Staten-Generaal Voorbeeld van conflict tussen stadhouder en gewest/raadspensionaris

Twaalfjarig Bestand tot Vrede van Münster - een kleine chrono 1609-1621 = bloeiperiode economie (komt de volgende les terug) – Holland & Van Oldenbarnevelt wilden daarom vrede handhaven 1621: hervatting oorlog – wens Maurits (wilde al geen wapenstilstand in 1609). 1621-1648 Wederom oorlog Wisselend verloop van strijd, dan weer Spaanse successen, dan weer Staatse successen. 1625: Frederik Hendrik volgt Maurits als stadhouder op en versterkt het Staatse Leger. Vanaf 1640 wilde Filips IV van Spanje vrede: binnenlandse onrust en nieuwe oorlog met Frankrijk.

Vrede van Münster 1648 Waarom vrede? 1648: Vrede van Münster, o.a Spanje voerde oorlog op meerdere fronten Gewest Holland wilde vrede grootste financier oorlogskosten, maar vrede ook beter voor de handel. 1648: Vrede van Münster, o.a Internationale erkenning Republiek als onafhankelijke staat Republiek houdt veroverde gebieden in Brabant, Limburg en Vlaanderen – generaliteitslanden. Zuidelijke Nederlanden blijven Spaans

Het sluiten van de Vrede van Munster, Gerard ter Borch (II), 1648

Huiswerk Lees: p. 38-39 Maak: W 21