NEN 3140 10 kV / 400 V M NEN 1041 NEN-EN-IEC NEN 1010 NEN-EN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toepassing van de noodstop
Advertisements

H1 Landschapszones De aarde als systeem
Verzekeren.
Elektriciteit in huis Meterkast Leidingen naar: kWh-meter
Beeldcasus voor bevelvoerders (212A)
Bodemkwaliteit Oranje Nassaustraat / Oosteinde.
Een van de medewerkers legt uit over het bedrijf.
Havo 3 Paragraaf 4.1 t/m 4.3.
Elektrische netten beveiligen
Blz. 9 tot en met 28 Boekje Leidinggeven
piramide thema: mensen
Les 5 Elektrische potentiaal in een elektrisch veld
Frezen: verdelen. Direct verdelen Indirect verdelen.
Kan je zelf een geschikte schaalverdeling maken
Inleiding tot een nieuw soort wiskunde…
INTERACTION DESIGN Week 8.
VERSNELLING VOELEN Voertuigen hebben allerlei versnellingen, in de tabel zie je hoe we dat in getallen uitdrukken. Vul in wat je denkt het meest te voelen.
H1, par. 2 (aangevuld) Instraling: deel van de zonnestraling (zichtbaar licht en ultraviolette straling) bereikt de aarde. Uitstraling: aarde geeft straling.
Berekenen van een vloerplaat
Vloeistofbrand op wegdek
Basisstof 5: Groei bij de mens
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
5.3 Schaduw en spiegelbeeld Marianne & Janine H2C
6.4 liever geen warmte transport : isoleren
Natuurkunde hoofdstuk 4 paragraaf 4.3
Antwoorden Bouwbeurs Vraag 1 2 Unisupur Hellend dak sandwich dakelement met polyurethaan (PUR) als isolatiemateriaal SPECIFIEKE VOORDELEN Wit afgewerkte.
Bescherming tegen straling
Technische installaties
1.9 Schroefdraad Basis fietstechniek.
HOOFDSTUK 3 DRIEFASENKETENS.
Water toevoer.
Beglazing.
Lasaanduidingen in het tekeninglezen
STAGE KLAS 3 7 – 24 april 2015 TIPS VOOR STAGIÈRES.
Duurzaam bouwen Het geïsoleerde metalen dak 1. 2.
Relatie bouwbesluit en materialen
Leidingen & Kabels.
Thema 3 communicatie Gesprekken voeren..
Depot Vilvoorde Aandachtspunten – Dozen: NIET. Aanpak papier dozen NIET – bodemsluiting – metaal – niet stevig en duurzaam (bijv. geen golfkarton)
B-CAD Technisch tekenen les 2
Oefensommen Let op: multiple choice tentamen, maar wel rekenvragen.
Rubriek 710 – Medisch gebruikte ruimten 1 september 2015
Elektrische beveiligings- en beschermingsmaatregelen
Oplossingen voor het toenemende energieverbruik 1 september 2015 Oplossingen voor het toenemende energieverbruik1.
Kabelaanleg… De manier van werken is niet veranderd…
Exponentiele verbanden En wat opdrachten uit het huiswerk.
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 1 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/
De oplossing van Office voor uw zakelijke uitdagingen De nieuwe functies van Office 365 Welke versie van Office is het meest geschikt voor u? Wat is Office.
OFE installatie cursus 305 Vakgroep Lichtreclame UNETO-VNI
Participatiewet: Wat betekent het voor de inkomenspositie van mensen? Evelien Meester.
Afval Energie Bedrijf Welkom in Amsterdam!
Doelmatigheid van maatregelen Regeling doelmatigheid geluidmaatregelen Wet geluidhinder.
1 / 2 x 5 x ( ) = 65 Dus de uitkomst is 65 1Magisch vierkant Hieronder staat een formule die de uitkomst van een magisch vierkant uitrekent waarbij.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Goedemorgen! Het is de bedoeling dat je in de volgende lessen iets gaat bouwen. Je ziet het voorwerp in elke foto op de volgende dia. Auteur: mascil team.
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
1. Bestaan er slechte uitvindingen?
Welkom! In deze studie zijn we geïnteresseerd in het vermogen van mensen om taken uit te voeren met een deel van het lichaam dat normaal niet voor die.
PASSINGSTELSEL Wat is dit?
Rekenen Meten en Meetkunde 2f Les 3 Omtrek, oppervlakte en inhoud
Proefexamen uitwerking open vragen Frits Pleiter
Grootheden & eenheden TV Elektriciteit.
Toolbox: Aanvulling op “Implementatie wijziging materialen”
Agressie bij kinderen (hoofdstuk 2) vormen en indeling van agressie
Lengtematen en meetinstrumenten
Hoofdstuk 3 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening
Tips voor je presentatie
PASSINGSTELSEL Wat is dit?
Transcript van de presentatie:

NEN 3140 10 kV / 400 V M NEN 1041 NEN-EN-IEC 60439-1 NEN 1010 NEN-EN 60204-1 Relatie tussen diverse normen (bron: NNI-praktijkgids Werken met NEN 1010)

Stroomstelsels TN-S-stelsel TT-stelsel IT-stelsel TN-C-S-stelsel U V W N PE L1 L2 L3 PEN PU TN-C-S-stelsel IU-stelsel Stroomstelsels; Het meest toegepaste stelsel in ons land is het TN-stelsel. Voor de bescherming tegen indirecte aanraking is een vaste uitschakeltijd, ongeacht de hoogte van de optredende fout- of aanrakingsspanning. TN-C-stelsel IM-stelsel Toepassingen 80 % 20 %

TN-C-stelsel Spen 10 mm² S < 10 mm² L1 L2 L3 PEN Metalen gestel Bedrijfs- aarde U V W N PE 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.202 TN-stelsel: Een stroomstelsel waarvan één punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde is verbonden en de metalen gestellen in installaties door beschermingsleidingen met dat punt zijn verbonden. TN-C-stelsel: Door de gehele installatie zijn de nul en de beschermingsleiding gecombineerd. Deze gecombineerde nul + PE leiding, oftewel de PEN leiding mag nooit worden onderbroken. Bep.546.2 PEN-leidingen 546.2.1 In delen van installaties waarin een PEN-leiding aanwezig is mag geen aardlekbeveiliging zijn toegepast. De nominale kerndoorsnede van de PEN-leiding moet ten minste 10 mm² bij koper of 16 mm² bij aluminium bedragen. Indien bij kabels met minerale isolatie de PEN-leiding concentrisch is uitgevoerd en alle fase-aders omsluit mag de kerndoorsnede niet kleiner dan 4 mm² zijn. Bij concentrische kabels met minerale isolatie, waarvan de mantel als PEN-leiding is gebruikt, moet bij elke aftakking en aansluiting een tweevoudige verbinding met de mantel zijn aangebracht onder gebruikmaking van de hiervoor bestemde hulpstukken. 546.2.2 De PEN-leiding moet voor de nominale spanning van het stelsel zijn geïsoleerd 546.2.3 Op de plaats van de overgang van PEN-leiding naar gescheiden nul en beschermingsleiding moeten voor deze leidingen afzonderlijke klemmen of rails aanwezig zijn. De PEN-leiding moet zijn aangesloten op de klem of rail voor de beschermingsleiding. Na de plaats van overgang mogen de nul en de beschermingsleiding niet meer met elkaar zijn verbonden.

TN-S-stelsel L1 L2 L3 N PE Metalen gestel U V W N PE U V W PE Bedrijfs- aarde U V W N PE U V W PE 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.202 TN-stelsel: Een stroomstelsel waarvan één punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde is verbonden en de metalen gestellen in installaties door beschermingsleidingen met dat punt zijn verbonden. TN-S-stelsel: Door de gehele installatie is een aparte beschermingsleiding gebruikt. Metalen gestellen

Vaste uitschakeltijd van 0,4 sec [230 V], Bescherming tegen indirecte aanraking 413.1.3.3 TN - S - stelsel Bedrijfsaarde L1 L2 L3 N PE Metalen gestel Meest toegepaste stelsel in Nederland. Vaste uitschakeltijd van 0,4 sec [230 V], ongeacht de hoogte van de foutspanning. Let op : dit heeft gevolgen voor de maximale lengte van de leidingen. Tabel 53X / 53Y Vaste uitschakeltijd 0,4 sec; Tabel 41A geeft de uitschakeltijden, bij optreden van een sluiting, aan bij de diverse nominale spanningen. Wanneer je de hoogte van de aanraakspanning berekende, dan kon je in Tabel 41A aflezen binnen welke tijd het beveiligingstoestel moest aanspreken. Bij de NEN1010 - 5e druk heeft men nu gekozen voor een vaste uitschakeltijd bij TN-stelsels. Bij 230V is dit 0,4 sec. Dit heeft veel gevolgen voor de maximale lengte van de leidingen. In de Tabellen 53X [smeltpatronen] en 53Y [installatieautomaten B-karakteristiek] worden de maximale lengtes van leidingen aangegeven, rekening houdend met de uitschakeltijd van 0,4 sec. Uitschakeltijden in TN-selsels Nominale spanning Uitschakeltijd 120 V 0,8 sec. 230 V 0,4 sec. 277 V 0,4 sec. 400 V 0,2 sec. >400 V 0,1 sec.

TN-C-S-stelsel Spen 10 mm² S 10 mm² S < 10 mm² TN-C-stelsel Metalen gestel Spen 10 mm² L1 L2 L3 N PE Bedrijfs- aarde U V W N PE U V W N PE U V W N PE 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.202 TN-stelsel: Een stroomstelsel waarvan één punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde is verbonden en de metalen gestellen in installaties door beschermingsleidingen met dat punt zijn verbonden. TN-CS-stelsel: In een gedeelte van de installatie zijn de nul en de beschermingsleiding gecombineerd. Bep.546.2 PEN-leidingen 546.2.1 In delen van installaties waarin een PEN-leiding aanwezig is mag geen aardlekbeveiliging zijn toegepast. Door de PEN-leider lopen zowel nul- als aardfoutstromen. Na scheiding van de PEN-leiding in een Nul- en PE-leiding is dit wel toegestaan. Metalen gestellen S 10 mm² S < 10 mm² TN-C-stelsel TN-S-stelsel TN-C-S-stelsel

N PE TN-C-S-stelsel PEN L1 L2 Bep.546.2 PEN-leidingen L3 U V W N PE L1 L2 L3 TN-C-S-stelsel Bep.546.2 PEN-leidingen 546.2.3 Op de plaats van de overgang van PEN-leiding naar gescheiden nul en beschermingsleiding moeten voor deze leidingen afzonderlijke klemmen of rails aanwezig zijn. De PEN-leiding moet zijn aangesloten op de klem of rail voor de beschermingsleiding. Na de plaats van overgang mogen de nul en de beschermingsleiding niet meer met elkaar zijn verbonden.

TT-stelsel L1 L2 L3 Metalen gestel U V W N PE Bedrijfs- aarde 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.203 TT-stelsel: Een stroomstelsel waarvan één punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde is verbonden en de metalen gestellen in installaties door beschermingsleidingen ter plaatse met aarde zijn verbonden.

IT-stelsel Z L1 L2 L3 N Metalen gestel Metalen gestel U V W N PE 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.204 IT-stelsel: Een stroomstelsel waarvan de actieve delen niet of slechts via een hoge impedantie met aarde zijn verbonden en de metalen gestellen in installaties door beschermingsleidingen ter plaatse met aarde zijn verbonden.

IU-stelsel PU L1 L2 L3 N PU Metalen gestel U V W N PU U V W N PU U V W 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.205 IU-stelsel: Een stroomstelsel waarvan geen punt van de voedingsbron met aarde of met het metalen gestel van de voedingsbron is verbonden en alle metalen gestellen door een niet met aarde verbonden vereffeningsleiding met elkaar en met het metalen gestel van de voedingsbron zijn verbonden. Metalen gestellen

IM-stelsel PU L1 L2 L3 N PU Metalen gestel Metalen gestel U V W N PU 8.21.200 Stroomstelsels 8.21.206 IM-stelsel: Een stroomstelsel waarvan geen punt van de voedingsbron rechtstreeks met aarde, maar wel met het metalen gestel van de voedingsbron is verbonden en alle metalen gestellen door een niet met aarde verbonden vereffeningsleiding met elkaar en met het metalen gestel van de voedingsbron zijn verbonden.