Hoofdstuk 3 Systematisch tellen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op reis naar… Tunesië met een budget van 1500€.
Advertisements

Gelijkmatige toename en afname
Aflezen van analoge en digitale meetinstrumenten
Brieven thema eten & drinken correctie. correctie brieven  Het meest ben ik erop benieuwd hoe zal onze Tsjechische voeding je smaken.
Spaans 24-Kitchen.
Zuivelproducten en Eieren
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Vlees & Gevogelte.
Groenten.
Stofwisseling.
Inlijsten van figuren Kees Vleeming [bew gk].
Rekenen met voedingsstoffen
“Leonardo Project” F&B 4You
Cateringlijst 2013 “Ut Opsjupperke” Voor al uw feesten en partijen Wij verzorgen het feestelijk “Ut Opsjupperke” Kerkplein GH Stramproy Tel/fax.
Cateringlijst 2011 “Ut Opsjupperke”
Maand Acties Geldig van 1 oktober t/m 31 november €13.20 €11.50
Vispannetje met kreeftensaus en kruidenbroodjes
vwo C Samenvatting Hoofdstuk 12
In punt P werken drie krachten: Fspan in de richting van het touw Fveer 15 N schuin links omhoog Gewicht recht naar beneden Hoofdstuk 3 som 20.
havo/vwo D Samenvatting Hoofdstuk 1
havo/vwo D Samenvatting Hoofdstuk 4
De bordjes methode 8 x a Het bordje
Smaak en kleur On ne discute pas.
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Vergelijkingen oplossen
Tulpen tellen Dit is een voorbeeld van een les voor leraren die kinderen willen leren tellen, aan de hand van concreet materiaal. Doel: kinderen leren.
S a l a d e s Rocket v 10,00 rucola, buffelmozzarella, rode ui, pijnboompitten, pesto, tomaat en balsamicodressing Chèvre 10,00 salade met warme geitenkaas,
Verbanden JTC’07.
Mijn Restaurant Opdracht ICT.
Wraps met gehakt, verse groentjes en kruidendipsaus
Restaurant Swing Restaurant Swing biedt een uiteenlopend menu welke iedere 4 weken wisselt. U kunt een keuze maken uit losse gerechten of zelf een 3-gangen.
Durum met kebabvlees, verse groentjes en yoghurtdip
Charlie’s Eetcafé Bastien Wusten.
DEEL 2 LES 22a De verdieping Les 22a De tweede hand versie
Gemaakt voor alle leerlingen voor de basisklassen van het 3 e leerjaar.
Groenten.
Docentinstructie: Het is aan te bevelen de eerste dia’s klassikaal te tonen en met uitleg te bespreken. Als na zes dia’s een korte demo van Celsius/Fahrenheit.
Halveringstijd Havo 5 deel 3 Hoofdstuk 10 Opgave 33,34,37.
WISKUNDE IN DE TWEEDE FASE (Bovenbouw) HAVO Profiel: Vak: C&M Wi A (niet verplicht E&M Wi A N&G Wi A of Wi B N&T Wi B.
hoe kun je krachten grafisch ontbinden?
Telproblemen overzichtelijk weergeven boomdiagram wegendiagram rooster maken alle mogelijkheden systematisch uit schrijven 1.1.
H4 Statistiek Beelddiagram
Smaak.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Reactievergelijkingen Een kwestie van links en rechts kijken.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Inhoud Optellen en aftrekken. Vermenigvuldigen en delen.
Inhoud Breuken (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen).
Maandag 18 januari 2016 Bourgondisch buffet Franse uiensoep met een kaas-twist en Molenbrood Gebakken beenham met honing-mosterdsaus Boeuff Bourguignon.
Seizoensgroenten. Is dit een zomer- of een wintergroente? Komkommer.
Wiskunde G3 Samenvatting H2: Parabolen
Welkom havo 4..
Inlijsten van figuren Kees Vleeming [bew gk].
Grafiek van lineaire formule
2.4 Breuken vermenigvuldigen en delen Delen door een breuk
Voedingstest Gemaakt door: William, Rien en Metrijs.
VIP CATERING INFORMATIE
Familiedag 24 juni 2018 De familiedag zal plaatsvinden in de zaal van Zonnig leven in de vorm van een buffet.
Maandag 18 januari 2016 Bourgondisch buffet
Minimodules voor de 3e klas
Negatieve getallen Klas 1 | Hoofdstuk 4
3 vmbo-KGT Samenvatting Hoofdstuk 10
Hoofdstuk 17 Breuken basis. Hoofdstuk 17 Breuken basis.
Hoofdstuk 9 Handig rekenen 1. Hoofdstuk 9 Handig rekenen 1.
Banquetingmap 2019.
Het eten.
Baan Phetara in samenwerking met Krua Thai restaurant
Baan Phetara in samenwerking met Krua Thai restaurant
Samen Smullen Paasbrunch
Voorkennis Wiskunde Les 11 Hoofdstuk 5: §5.3 en §5.4.
oppervlakte en inhoudsmaten
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 3 Systematisch tellen Wiskunde A 4 Havo November 2013

§3.1 Boomdiagram Opgave 1 en 5

Casus We zijn thuis wat lui en hebben geen zin om te koken. Dus bestellen we maar Chinees. De Chinees in onze wijk is niet zo groot en heeft nog niet zoveel gerechten. Hiernaast staat de kaart. Voor het voorgerecht hebben we 3 keuzes, voor het hoofdgerecht 4, en voor het bijgerecht 2. Als we van alle drie eentje willen kiezen, hoeveel keuzes hebben we dan?

Uitwerken (1) Laten we beginnen met het voorgerecht. Dan zijn daarvoor 3 mogelijkheden:

1.  Pisang Goreng
2.  Saté Babi
3.  Loempia speciaal  Oké, stel dat we een keuze gemaakt hebben. Dan moeten we daarna het hoofdgerecht kiezen. Dat geeft bij elk mogelijk voorgerecht vier nieuwe mogelijkheden.  Voor het kiezen van de voorgerecht plus hoofdgerecht zijn er dan in totaal 12 mogelijkheden:

Uitwerken (2) 1.1. Pisang Goreng + Babi Pangang. 1.2.  Pisang Goreng + Tjap Tjoy. 1.3.  Pisang Goreng + Miefang met garnalen. 1.4.  Pisang Goreng + Foe yong hai met kipfilet. 2.1.  Saté Babi + Babi Pangang. 2.2.  Saté Babi + Tjap Tjoy. 2.3.  Saté Babi + Miefang met garnalen. 2.4.  Saté Babi + Foe yong hai met kipfilet. 3.1.  Loempia speciaal + Babi Pangang. 3.2.  Loempia speciaal  + Tjap Tjoy. 3.3.  Loempia speciaal + Miefang met garnalen. 3.4.  Loempia speciaal  + Foe yong hai met kipfilet.

Uitwerken (3) Let erop dat die 12 eigenlijk komt van  3 × 4.  Immers bij elk van de drie voorgerechten zijn vier hoofdgerechten te kiezen.  Dat is in de figuur op vorige dia schematisch aangegeven. Let erop dat elk uiteinde hoort bij een mogelijkheid. Zo is mogelijkheid 7 bijvoorbeeld de combinatie  saté babi + miefang.  Voor de keuze van het bijgerecht komt dus bij elk van deze 12 mogelijkheden twee nieuwe keuzes, namelijk  gemengde salade of atjar. De nieuwe lijst bestaat daarom uit  12 × 2 = 24 mogelijke keuzes.

Uitwerking (4) De uiteindelijke figuur rechts heeft dus 24 uiteinden, waarbij elke uiteinde staat voor een mogelijke keuze. Dat getal 24 is afkomstig van 3 × 4 × 2 omdat er achtereenvolgens 3 en 4 en 2 keuzemogelijkheden waren.

Conclusie! Het aantal takken van een boomdiagram bereken je door de aantallen afzonderlijke keuzes met elkaar te vermenigvuldigen. Opdracht volgende dia a. Hoeveel keuzemogelijkheden? b. Kan je hier boomdiagram van maken?

Voorgerechten Rundercarpaccio met rucola, croutons, pesto, grana padano en gedroogde tomaatjes Krokante zalm met shuka wakamesalade, wasabi en een yuzu dressing Pompoensoep met zure room, waterkers en stukjes walnoten (vegetarisch) Gegrilde wakadori-kip met zoetzure koolsalade, komkommer en hoisin-saus Cannelloni, gevuld met Bolognese-saus, pesto, zongedroogde tomaat en rucola Herfstsalade met rode bietjes, kastanjechampignons, geitenkaas, walnoten met een vinaigrette van balsamico (vegetarisch) Garnalen uit de oven met knoflook, ui en olijfolie, geserveerd met brood Salade met Spaanse Chorizo-kroketjes, een tomatensalsa en avocadocrème Hoofdgerechten Mixed grill: spies van Angusbiefstuk, varkenshaas en kipfilet, geserveerd met peperroomsaus, aardappelgratin en een koolsalade Gamba’s met spinazie-gnocchi, zongedroogde tomaatjes, rode ui en een saus van “Arrabbiatta” (pittige tomatensaus) Op de huid gebakken zalmfilet met gestoofde aardappeltjes, bospeen en peterselie met een sjalotten-beurre blanc Eendenborstfilet van de Veluwe, knolselderiemousseline, bosui, sugar snaps en een jus van rode bietjes Kalfsentrecote met truffelaardappelsalade, paddenstoelen, haricots verts en truffeljus Krokant bladerdeegtaartje met tomaat en courgette, gegratineerd met parmezaanse kaas en basilicum (vegetarisch) Gebakken polenta met romige spinazie en paddenstoelen, pastinaakchips en een koppert cress-salade (vegetarisch) USA biefstuk (225 gram) met aardappelgratin, sugar snaps en champignonroomsaus (+ € 5,95) Nagerechten Tiramisu met rode vruchtensaus Café glacé met “Galliano Ristretto” en boerenroomijs Chocoladefondant met karamelijs Pain perdu (wentelteefje) met bruine basterdsuiker en vanilleroomijs Sinaasappel-, aardbeien- en cassissorbet met slagroom en vruchtensaus Warm appeltaartje met kaneelijs Morbier kaas, blauwe druifjes met warm noten-rozijnenbrood en appelstroop Friandises: chocolade brownie, mini crème brûlée en een roomboterkoekje € 24,95 © Humphrey’s restaurant 3 gangen menu a la carte

§3.2 Mogelijkheden tellen Opgave 8 en 12

§3.3 Routes in rooster Opgave 17 en 19

Analyseer (link in afbeelding)

Het aantal routes dat in een punt bij elkaar komt is telkens de som van het aantal routes dat in het punt eronder en dat er links naast bij elkaar komt.
 Het is de som van de routes van de twee voorgangers.
 Je kunt dat in de figuur gemakkelijk natellen als je bedenkt dat je (kortste routes) alleen naar rechts en omhoog kunt bewegen over de roosterlijnen.
Dit telpatroon staat bekend als de Driehoek van Pascal.

§3.4 Kiezen uit mogelijkheden Opgave 25

§3.5 Tellen in rooster Opgave 33