NEDERLAND “het land van wietplantages […]”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1e WO Het verlies van Duitsland.
Advertisements

Geschiedenis Sjoa.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Tijd voor Vrede Gezichten uit Israël en de Palestijnse gebieden.
Softdrugs en Harddrugs
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
Bezoek een sportief evenement:
Jongeren willen een eigen leven
Loverboys.
Do’s and Don’ts presentaties
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
6.3: De jaren zestig.
op de Utrechtse Heuvelrug
Gemaakt door : Sharon & Nick
Moderne Kunst.
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Historisch Overzicht: Europa en de wereld
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE VANAF ONTZUILING EN VERDERE DEMOCRATISERING - 1 E DEEL Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Nederland na WO II.
Nederland na WO II sociaal-cultureel
Historisch overzicht Nederland
H5 Koude oorlog §6 Amerikaanse invloed.
Rechtvaardigheid, conflict en emancipatie
Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
ALGEMENE VRAGEN. VRAAG 1 In de nieuwe tijd komt de mens met zijn eigen mening en waarden centraal te staan in het leven. Geef hiervoor 1 woord. antropocentrisme.
Public Design Technologisering Paul van Den Hogen Martino Wullems.
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
De Jicarilla Apachen.
Ik woon in Afrika. In een klein landje aan de westkust, het heet Sierra Leone.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Spam & Social media Thomas van Essen Gastcollege Utrecht 7 oktober 2014.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
Staatsinrichting, Paragraaf 2
STELLINGENSPEL OLYMPISCHE SPELEN.
Wat de Nederlandse Opstand is
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
Belasting die je moet betalen als je een product invoert.
Nederland in de EU: verschillende culturen……
Zingen Vers 1 De wijsheid van vóór alle tijden
subcultuur Uiterlijk Gedrag Aussie’s (Australian) Slikken
Nederlanders en hun Gezagsdragers Les 2 Gezag onder druk door de Jeugd.
Dějiny a reálie Nizozemska Land & Volk Nederland.
GESCHIEDENIS VAN.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Provo in de literatuur.
ONTWIKKELINGEN IN LANDELIJK EN LOKAAL COFFEESHOPBELEID FADO – 17 november 2010 Rick Nijkamp, Bert Bieleman.
THEATERSHOW VAN VELZEN RUSH OF LIFE. Van Velzen Geboren op 20 maart 1978 in Delft Getrouwd en heeft (bijna) 2 kindjes Singer songwriter van beroep Waarom.
Renaissance en Opstand
‘ Ik wil alle Amnesty-supporters bedanken! Jullie inzet heeft tot succes geleid, zo blijkt uit mijn vrijlating. Maar mijn zaak is nog niet voorbij. Blijf.
JEREMIA'S JUK Les 9 voor 28 november, 2015.
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Willem van Oranje (1533 – 1584).
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord Emovo 2013.
Televisie en computer H13.2 NEDERLAND  Wederopbouw staat centraal  Hard werken en zuinig leven  Geen stakingen (harmoniemodel)  Overheidsmaatregelen.
Genieten van Gods gave Seksualiteit is een gave van God Ook de verschillende beleving ervan door mannen en vrouwen is dat. Geniet van seksualiteit (Hooglied,
Drugs..
Ontzuiling en secularisatie
Maatschappelijk vraagstuk
Veranderingen in het vormingsvraagstuk
Transcript van de presentatie:

NEDERLAND “het land van wietplantages […]” “het land waar je een junkie om een fiets kan vragen” “[…] en XTC export nummer 1 is” “het land waar prostitutie en blowen mag” Lange Frans & Baas B

NEDERLAND consensuspolitiek poldermodel progressiviteit vrijheid emancipatie drugs emancipatie vrouwen kraken emancipatie homoseksuelen tolerantie prostitutie gedoogbeleid

NEDERLAND/AMSTERDAM:BABYLON “Na een decennium vol provo’s en rebelse katholieken bleek Nederland voorop te lopen in tolerantie in progressiviteit. De Nederlandse visie op soft drugs, prostitutie, homoseksualiteit, het koningshuis, orde en gezag trok veel aandacht in de buitenlandse pers. Amsterdam werd beroemd en berucht als een internationaal Babylon.”

“MISVERSTAND NEDERLAND” Speciale aflevering van het tijdschrift De Gids (jg. 167, nr. 5/6, mei/juni 2004) naar aanleiding van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Reputatie van een “internationaal Babylon” vs. de werkelijkheid !!!

OPTIONELE LECTUUR http://www.dbnl.org/tekst/luyk006stil01_01/

OPTIONELE LECTUUR http://www.dbnl.org/tekst/kenn002nieu01_01/index.htm

OPTIONELE LECTUUR http://books.google.com/books?hl=nl&id=F_UJPRdpbAMC&dq=lage+landen+hoge+sprongen&printsec=frontcover&source=web&ots=B4hMzGR57w&sig=I0H3flPsO1e5A4L2lXHg3hY0pG4&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result

Hoe tucht een lelijk woord werd

Inleidend “Hoe tucht een lelijk woord werd” (< Lage landen, hoge sprongen) Tucht : discipline

Nederland in de (lange) jaren ‘50

Nederland in de (lange) jaren ‘50 Verzuiling Tucht [Beeld van Nederland conservatief]

Nieuw Babylon in aanbouw Waarin Nederland wel verschilde van andere landen, dat is de afkeer van de Nederlandse autoriteiten voor conflicten en geweld, gekoppeld aan de overtuiging dat het beter is de onvermijdelijke stroom ‘moderne’ ontwikkelingen te kanaliseren dan die te stuiten. Deze zienswijze werd niet alleen gedeeld door de ‘progressieve’ leiders, maar evenzeer door de ‘conservatieve’. Er was noch heldenmoed, noch tragiek in het spel; de Nederlandse autoriteiten misten niet alleen de mogelijkheid, maar vooral ook het inzicht en de wil om weerstand te bieden dezelfde ontwikkelingen waartegen hun collega's in andere landen zich wel zouden verzetten.

PROVO

PROVO:inleiding

Jeugdcultuur, tegencultuur Nozems Provo Hippies

PROVO Anarchistisch geïnspireerde beweging 1965 – 1957 Opgericht door o.a. Roel van Duijn Tijdschrift Provo Pamfletten, happenings, ludieke acties Provotariaat versus klootjesvolk Emancipatie, ecologie,… Nadien nog veel invloed http://www.iisg.nl/archives/nl/files/p/10817565.php

PROVO http://www.gramschap.nl/provo/chrono/provochronologie.html

PROVO:happenings

http://www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=L6GJvvzt02g 00:20 – 01:00 Het beeldhouwwerk Het Lieverdje op het Spui was door een sigarettenfabrikant aan de stad Amsterdam geschonken. Al lang vóór Provo had de 'antirookmagiër' Robert Jasper Grootveld deze plek uitgezocht voor zijn artistieke bezweringsformules. http://www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=L6GJvvzt02g 00:20 – 01:00

Happening van Robert Jasper Grootveld bij het Lieverdje (1965)

Robert Jasper Grootveld met zelfgemaakt Afrikaans masker.

Provo hield ook elders happenings, zoals hier bij het Van Heutszmonument op 12 september 1965. Met 'Image', spreek uit Imaazje, bedoelde Provo dat ze 'in de media en ten overstaan van de publieke opinie een spel speelde met het eigen imago'. (Niek Pas, Imaazje pp. 19)

Simon Posthuma wast zijn kleren in bloed als protest tegen verkeersslachtoffers.

Johnny van Doorn en Peter Bergman

Striptease Marijke Koger tijdens de happening „stoned in the streets“, in Williams Place op de Zeedijk - 1965

Bart Huges boort gaatje in hoofd

Johnny van Doorn

PROVO:vs. politie

Vrijwel iedere happening eindigde met arrestaties door de politie. Het uitdelen van krenten of het neerleggen van een bosje bloemen kon een arrestatiegrond zijn.

19 maart 1966. Een agent 'verdedigt' zich tegen een bezoeker van de fototentoonstelling over politiegeweld

Omdat alle demonstraties verboden worden wegens 'opruiende' leuzen, demonstreren provo's op het Spui met een blanco spandoek. Zij worden onmiddellijk gearresteerd.

PROVO:vs. het koningshuis

De spotprent over koningin Juliana als prostituée achter de ramen leverde veel publiciteit en strafvervolging op. Het Provoblad God, Nederland en Oranje bevat honderden van dergelijke cartoons.

Provo verspreidde graag 'witte geruchten' om bij te dragen tot morele paniek in het land. Voorafgaand aan de huwelijksdag van Beatrix en Claus, 10 maart 1966, werd gewaarschuwd voor het toedienen van LSD aan paarden van de bereden politie. Het Oranjecomité Parel van de Jordaan is een 'mantelorganisatie' van Provo.

PROVO:concrete acties

Het Witte Fietsenplan (augustus 1965) voorziet in openbare fietsen die niet op slot kunnen. 'De witte fiets symboliseert eenvoud en hygiëne tegenover de protserigheid en vuilheid van de autoritaire auto.'

Het Witte Huizenplan 'lanceert een revolutionaire oplossing van het huizenprobleem' en is een voor-aankondiging van de kraakbeweging. Iedereen kan een leegstaand huis binnengaan om er te wonen. Het paleis op de Dam moet stadhuis worden.

PROVO:in de politiek

Provo deed mee, na veel interne discussie, met de Amsterdamse gemeenteraads-verkiezingen van 1 juni 1966 en zette vooral in op leefbaarheid en een schoon milieu.

PROVO:navolging

PROVO Informatie: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis http://www.iisg.nl/archives/nl/files/p/10817565.php http://www.iisg.nl/collections/provo/index-nl.php Een chronologisch overzicht van de beweging: http://www.gramschap.nl/provo/chrono/provochronologie.html Video’s: http://nl.youtube.com/watch?v=L6GJvvzt02g

1966

Softdrugsbeleid

Softdrugsbeleid Opiumwet (1976): onderscheid tussen softdrugs en harddrugs

Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid: bezit (5 gram/5 hennepplanten) en verkoop onder bepaalde voorwaarden gedoogd Coffeeshops AHOJ-G criteria

Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid Coffeeshops AHOJ-G criteria Geen Affichering (reclame) Geen Harddrugs verkopen Geen Overlast veroorzaken Geen toegang voor Jeugdigen onder 18 jaar (ook niet om alleen iets te drinken) Geen verkoop van Grote hoeveelheden (maximaal vijf gram per transactie)

Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid Coffeeshops AHOJ-G criteria De achterdeurproblematiek Coffeeshoptoerisme

Artikelen / Discussie Esther Rosenberg: „Coffeeshopbeleid heeft effect, aantal shops daalt gestaag“. Anoniem, "Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops„ Anoniem, "Eindhoven wil coffeeshops wiet laten telen"

Discussie Paddo‘s (vroeger verkocht in smartshops), sedert december 2008 verboden Rookverbod Vgl. Tsjechië??

Kraken

Kraken Kraken Kraakpand Woningnood en leegstandbestrijding Antikraak Voor juni 2010: kraken gedoogd (als pand langer dan een jaar leegstaat) Juni 2010: kraken verboden

Gay Pride

Discussie Homohuwelijk (sinds 2001) Amsterdam Gay pride Homomonument

Anoniem, "Schiedam verbiedt Hoerenbal toch niet„ Anoniem, "Stadswandeling over homo-emancipatie"

Prostitutie