Eet smakelijk Hoorcollege 4
Voedsel hygiëne Micro-organismen. Micro = kan ik met mijn ogen niet zien. Voorbeelden: bacterien, schimmels. Macro-organismen. Macro = kan ik met mijn ogen wel zien. Voorbeelden: muizen, vliegen.
Micro-organismen weren Bewaar eten beneden de 7º C. Breng je boodschappen snel naar huis. Koop producten die snel bedreven het laatst. Ontdooien in de koelkast. Maak kip goed gaar. Voorkom kruisbesmetting.
Bederf Is soms niet te zien. Bacteriën zijn immers erg klein. Een product heeft een vreemde kleur. Het ruikt zuur, of rot. Er groeit schimmel op.
Vergiftiging of infectie? Voedselvergiftiging: Ziek binnen 6 uur! Kenmerk: overgeven. Wordt veroorzaakt door de gifstoffen gemaakt door bacteriën of schimmels. Voedselinfectie: Ziek na 12 uur! Kenmerken: misselijk, braken en koorts. Wordt veroorzaakt door bacteriën in het voedsel.
Zwakke groepen Als helpende werk je met groepen die vatbaarder zijn voor voedselvergiftiging en/of voedselinfectie: Kleine kinderen Ouderen Zieken Zwangere vrouwen
Voorkomen is beter dan genezen! Voorkom besmetting: Mensen dragen altijd bacteriën bij zich. Kip en rauw vlees bevatten veel eiwitten; bacteriën zijn er dol op. Macro organismen dragen bacteriën mee, hou ze bij eten weg. Voorkomen kruisbesmetting ( van rauw naar bereid voedsel via plank/ mes/ mens)
Wat doe jij………? Zorg voor schone handen, nagels. Dus regelmatig wassen. Zorg voor schone kleding, keukendoeken en werkmaterialen. Zorg voor een schone werkplek, gebruik een lepelbord. Laat voedsel tot gebruik afgedekt in de koelkast staan.
Wat doe jij…..(2)? Was keukendoeken op 60º C. Draag zoveel mogelijk een schort. Denk om sieraden……,doe die af! Lang haar? Dan een staart! Kijk ook eens op: www.voedingscentrum.nl