Zaterdag 27 september 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
In de wereld van : chocola.
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
Tussendoortjes en frisdrank
Enzymen voor de vertering
Dissimilatie Levert energie.
Waarom enzymen? Hun werking
5. Brood nodig Recept / gisting
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Op reis van MOND tot KONT
Thema 2. Voeding en vertering
Materie, energie en leven
KULeuven: fermentatie van hydrolysaat
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Voortgezette assimilatie =
Spijsvertering door enzymen
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Afwegen van de ingrediënten;
Maischen.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Duurzame energie Biomassa.
T4 – Voeding en Vertering
Grondstoffen voor de bierbereiding
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Koolhydraten
WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
Stofwisseling Thema 1.
Water besparen in kleinschalige tuinbouw met de AquaTag contactloze bodemvocht sensor Jos Balendonck, Wim Stenfert Kroese (STS), Max Hilhorst (STS) Achtergrond.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Voortgezette assimilatie 1
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Bierproeverij 20 januari 2016
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Vandaag Samenvatting fotosynthese
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
A: Zetmeel knippen met speeksel-enzym
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsstoffen.
Spijsvertering.
Appelsap Productie en klaring.
Wat is dan de temperatuur in Kelvin?
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Voeding Kenmerken van voeding.
Bakken.
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voorbereiding op de biologie toets
Plantenfysiologie Fotosynthese 2
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Zaterdag 27 september 2014

Maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen van mout de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren); de hoeveelheid hoogmoleculaire eiwitten voor de volmondigheid en schuimhoudbaarheid.

Maischen Doel Eng.‘to mash’= beslag, mengsel van meel (mout) en water Zetmeel uit mout Vergistbare suikers enzymen

Zetmeel (C6H10O5)n Complexe polymeren van glucose en koolhydraten die in de natuur dienen als voedingsreserve voor planten

Vergistbare suikers Enkelvoudige suikers Glucose C6H12O6 Fructose C6H12O6 Maltose C12H22O11 Maltotriose C18H32O16 Saccharose C12H22O11

Enzymen Alfa-amylase 72°C pH 5,7 Beta-amylase 63°C pH 5,5 Fosfatase 52°C pH 5 Protease 50°C pH 5 Glucanase 45°C pH 4,8-5

Maischen van moutbeslag Sturen de temperatuur waarbij de maisch (ook wel beslag genoemd) gehouden wordt; de duur van de enzympauzes die worden aangehouden; de snelheid waarmee de temperatuurstijgingen verlopen; de dikte van het beslag; pH-waarde die wordt aangehouden; de intensiteit waarmee het beslag geroerd wordt.

Kan het anders ?

BROUWEN/MAISCHEN ZONDER MOUT

Bier maken met 100 % gerst

Novozymes Ondea Pro

Waarom ? Milieu : verminderen CO2 footprint  1 miljoen hl bier = 3.000 ton CO2/jaar Financieel :  1 miljoen hl bier = 2 miljoen euro/jaar

Vermindering van CO2 uitstoot tot 8 % 3.000 ton CO2 per miljoen HL bier geproduceerd uit gerst kan nog verhoogd worden door aankoop gerst bij lokale ondernemingen

Novozymes Ondea® Pro Verhouding gerst/water = 1 op 3 Versuikeringstijd = 45 tot 75 minuten Rendement = 66 tot 70 % Enzym-dosering = 1,2 tot 2,5 kg/ton gerst En bevat : viscositeit verlagend component troebel reducerent component gistingsbevorderend component

“Comparative Life Cycle Assessment of Malt-based Beer and 100% Barley Beer” by Jesper Hedal Kløverpris (2009) Novozymes Harboe Brouwerij in Harboe Brouwerij in Denemarken Denemarken

Smaaktesten door 200 personen: Kan de consument in een blinde test het verschil proeven tussen een bier van mout en een bier van gerst . Welke voorkeur en welke houding hebben zij ten opzichte van bier van mout en bier van gerst . Bier voor de smaaktest werd geleverd door Harboe Brouwerij . De batches werden op dezelfde dag gemaakt , en hadden zelfde alcoholgehalte .

Welke gerst gebruiken ? Novozymes Ondea® Pro werkt samen met de enzymen in gerst , verhitte/gebrande gerst kan niet gebruikt worden . De gerst moet schimmelvrij zijn .

Een beetje chemie : Fermentable sugars Starch Unique pullulanase added α-amylase added Barley β-amylase Starch Fermentable sugars glucose maltose

Belangrijk : het afstellen van de schrootmolen

Maisch-schema Temperature 78-82 °C / 10 min 64 °C / 45-75 min Time 54 °C / 30 min 64 °C / 45-75 min 78-82 °C / 10 min Temperature

% of max activity oC

Verhouding gerst/ water = 1 op 2,2 tot 1 op 3,5 Rekening houden met hoger vochtgehalte van gerst Aanbevolen pH tijdens maischen = 5,7 (aanzuren niet nodig) ; mag niet onder 5,6 Tijdens koken moet de pH wel aangepast worden naar 5,2 Continu roeren tijdens maischen Volgens producent minder hop nodig En bevat : viscositeit verlagend component troebel reducerent component gistingsbevorderend component

Nog enkele voordelen :

Novozymes Ondea® Pro Launched Drinktec, September 14, 2009 Approval   Approval Denmark approval July 2008 Approved in 140 countries Pending in Mexico, China, Brazil To be initiated in Russia Adjunct list addition pending in the US No approval applied: Canada, France, Japan, South Korea, Australia Enzyme is food grade Packaging 25-kg jerry can (planned) 1,000-kg Schutz container Sampling Available upon request More shl@novozymes.com information ne@novozymes.com

evolutie evolutie

evolutie (r)evolutie

Vragen ?

EINDE