Van koninkrijken naar een Karolingisch keizerrijk (5e – 10e e.)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Tijd van monniken en ridders ( n. Chr.)

Hofstelsel en leenstelsel
Karel en grote problemen
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
H3 Van Mohammed tot Karel de Grote
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
3 Van Mohammed tot Karel de Grote
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
Tijd van monniken en ridders
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
The shortest history of Europe
De opkomst van het christendom
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De middeleeuwen 1 De Germanen.
5.1 Leenheren en leenmannen
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Romeinen in Noord-West Europa
469 Doop Frankische koning Clovis
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 11: Het Christendom in Europa Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 2: Karel de Grote
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 1: Germanen
Vroege Middeleeuwen.
Europa wordt christelijk
Verbreiding van het Christendom in Europa.
Middeleeuwen.
3.3 Christendom in Europa.
Opdracht 1 Missionarissen en lokale vorsten die de nieuwe godsdienst en kerk wilden gebruiken om hun eigen macht te versterken. Voorbeeld van een goed.
Paragraaf 3.3 Deze les: Feodale stelsel
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Het leenstelsel Van orde naar wanorde (8e -15e eeuw)
Pabo instroom geschiedenis
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
De golven van onze beschaving
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
§4 Christendom in Europa
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Staatsvorming en centralisatie
Tijd van Monniken en Ridders
De Merovingers: Clovis De Karolingers: Karel de Grote Van Germaanse stamkoninkrijken naar Karolingisch Grootrijk.
Op naar feodaal Europa (een strijd om macht) (feodaal stelsel = Leenstelsel, adel regeert)
5.1 Leenheren en leenmannen Tijd van monniken en ridders ( ) Middeleeuwen ( )
H6 Imperialisme §6.5 Gevolgen van het imperialisme Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de politieke gevolgen voor Europa waren Wat de economische.
Monniken en ridders H3.3 HET BESTUUR WORDT FEODAAL.
Paragraaf 3.3 Het feodale stelsel
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Monniken en ridders 5.1 Leenheren en leenmannen
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
De vroege middeleeuwen
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Europa wordt christelijk
Paragraaf 3.3 Het feodale stelsel
HV1B H5 MONNIKEN & RIDDERS.
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
Geschiedenis 3de jaar.
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Transcript van de presentatie:

Van koninkrijken naar een Karolingisch keizerrijk (5e – 10e e.) HB p56-57

De Merovingers veroverden een groot rijk HB – lestekst deel 1 p57 Bronnen: 1a, 2, 4

Het Frankische Rijk

De Merovingers Oudste bekende Frankische Koningshuis. Merovech – stichter. Veroverden grote delen van het vroegere Gallië (zie bron 1a)

De Merovingers Clovis I (Chlodovech) – belangrijkste vorst. 466 - 511 Vanuit Austrasië veroverden ze: Neustrië Bourgondië Aquitanië Natuurlijke grenzen rijk Alpen Rijn

Doopsel Clovis - bekering Waarom? Nieuw prestige en steun van de Kerk. Trad in de voetsporen van de keizers uit de late oudheid. Voordelen? Geleerde christenen stonden hem voortaan bij in het bestuur van zijn rijk.

Doopsel Clovis - dier Welk dier is er aanwezig? Waarom? Duif. Volgens de legende bracht die duif de heilige zalf.

Bestuur rijk Groot rijk besturen  Afspraken nodig. Voor Clovis  gewoonterecht Wordt mondeling doorgegeven van generatie op generatie. Willekeur en subjectiviteit. Clovis: laat de wetten optekenen. Salische wet, 4e eeuw ontstaan. Op bevel van Clovis in 507 opgetekend.

Lex Salica – bron p58-59 Geen eenheid onder de Frankische bevolking. Vrije mannen: betekent dat er ook onvrijen zijn. Romein doden: minder erg, lagere boete. Weerleg het idee dat Franken geen geld gebruikten. Boetes! Alles kan worden opgelost met geld.

511: Clovis sterft Frankische wet stelt: Koninkrijk is persoonlijk bezit van de koning. ‘koningsheil’ Persoonlijk bezit moet onderverdeeld worden onder mannelijke erfgenamen. SPLITSING RIJK! Is deze splitsing positief of negatief voor een rijk? Negatief – verdeling van grondgebied verzwakt rijk op politiek en economisch vlak.

De Karolingers Cursus p 60-66 Bronnen HB: 1b, 1c, 3, 5

Overgang Merovingers - Karolingers Latere Merovingische koningen lieten hun rijk besturen door hofmeiers. Soort ‘eerste ministers’. Macht hofmeiers groeide, ook al omdat ze met grond betaald werden. Grond = macht. 732: Karel Martel onderwierp de deelrijken

Slag bij Poitiers - 732 Bij Poitiers stopte Karel Martel de opmars van de Moslims die het Europese vasteland steeds verder introkken.

Pepijn De Korte 751 – Staatsgreep Werd de nieuwe koning. Steun van de paus. Veroverde voor paus de kerkelijke staat. Stichter van de Karolingische dynastie

Pepijn De Korte Waarom kroonde de paus Pepijn de Korte tot Koning? Paus kroonde liefst de heerser met de werkelijke macht tot koning.

Karel de Grote - bloeiperiode Cursus p62 – 66 HET IS ZIJN FOUT DAT JULLIE NAAR SCHOOL MOETEN IEDERE DAG!

Karel de Grote Veroverde een groot deel van Europa. “De Vader van Europa” 742 – 814 778 – Koning de Franken 800 – Keizer van het Westen

Keizer van het Westen Eind 8e eeuw: Karel beschermde paus Leo III tijdens een opstand in Italië (kerkelijke staten) 800: Paus kroont Karel tot Keizer der Romeinen. Vanaf dan zijn er even twee christelijke keizers Byzantium!

Bestuur rijk Beter besturen  Rijk opdelen 230 gouwen (provincies) en marken (grensprovincies). Elk gebied onder controle van een gouwgraaf of markgraaf. Die bestuurden in naam van KdG. Werden gecontroleerd op hun bekwaamheid, het uitvoeren van KdG zijn wil door zendgraven

Heropbloei van de economie Rust! (ondanks alle veroveringen) Heropbloei van de economie. Zorgt dan weer voor welvaart Zorgt voor heropbloei van de kunst en cultuur Dat noemen we dan weer de ‘Karolingische renaissance.’

Kunst en wetenschap Kloosterscholen! Meer monniken konden lezen en schrijven Konden dit overbrengen Eerste leerplannen (septem artes liberales) 7 vrije kunsten Taalkunde Logica Retorica Rekenkunde Meetkunde Musica kosmologie

Kunst en wetenschap Andere zaken: Minuskel: vereenvoudigde letter Edelsmeedkunst Miniaturen of boekverluchting paltskapel

Verbond tussen troon en altaar STAP 1 STAP 2 STAP 3 JAARTAL 500 749-751 800 BETROKKENEN -Clovis (Merovinger) -Bisschop van Reims -Karel Martel (Karolinger) -Paus Zacharias -Karel de Grote (Karolinger) -Paus Leo III GEBEURTENIS Doop van Clovis Staatsgreep Karel Martel met kroning als gevolg. Kroning tot ‘Keizer van het Westen”