Hoofdstuk 5: recht op …recht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rechtbanken in België Rechtbanken in België
Advertisements

Hoe lossen we dit op?.
Organisatie van het gerecht
Thema 2 Mensen gaan werken
Samenleving en cultuur
Arbeid en energie Hoofdstuk 6.
De gevolgen van de zonde
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Hessel Visser Aantekeningen bij de vrijdaggroep van NCOI Bedrijfkundig Proces Management Hessel Visser
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Bedrog/ bedrieglijke handelspraktijken XL Media en consoorten
De Stad Antwerpen Geografisch START.
Rechtspraak Paragraaf 10.
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
INLEIDING TOT HET RECHT PRIVAATRECHT
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
Overzicht strafprocedure tegen XL-Media
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Verdragen en inleiding Europees Recht
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Politieke instellingen Juridische instellingen
Overdenking 17 januari 2010 Vissen met Jezus n.a.v. Lukas 5:1-11.
Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Quiz Start.
Presentatie vergelijkingen oplossen.
Rechtsbescherming Probleemstelling:  huidige rechtsonzekerheid  disfunctioneren van administratieve overheid Onze oplossingen:  duidelijke invulling.
Vrouwe justitia.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Hoofdstuk 4: u wordt veroordeeld tot …
Communicatietrainer & Advocaat
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
FAILLISSEMENT. HANDELSGESCHILLEN HANDELSRECHTBANK Behandelt alle geschillen van commerciële aard VOORDELEN: Snelle afhandeling Rechter bijgestaan door.
Vrouwe justitia.
OPRICHTING VAN DE FAMILIERECHTBANK
vrij verkeer beginselen
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Duid de provincie aan op de kaart van België
Een door de Romeinen gebouwde stad in het huidige Nederland.
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Rekenen met variabelen. Variabele: rekenen met variabelen een variabele is een letter die een getal voorstelt. de letters a, b, c, n, p, q, x, y en z.
Hoe verloopt een rechtszaak?. Dagvaarding of verzoekschrift Dagvaarding : een brief met wie de eiser is, wat hij wil en welk bewijs hij heeft. Wanneer.
Er zijn twee leiders in de Grote Strijd. Een van hen moeten wij volgen. Als wij Jezus volgen, worden wij “strijdmakkers”. Wij vechten samen aan de winnende.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Organisatie (dag 1) Cursus officier. De Belgische staat Democratische staat Rechtsstaat Representatieve instellingen Nationale soevereiniteit Parlementair.
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? Kostprijzen Wat zijn kostprijzen? Wat zit er in de kostprijs? Urenkostprijs Manurentarief.
Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Op sneeuwklas in Zwitserland
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
4 HAVO wiskunde A hoofdstuk 4 n.a.v. de proef
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Hoofdstuk 4 Rechtssysteem in Nederland
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
DE 10 PROVINCIES VAN BELGIE
Uitspraken in kindvriendelijke taal
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 5: recht op …recht Vrouwe justitia

5.1 als het uit de hand loopt… Bart en Peter willen na 17 jaar huwelijk scheiden van elkaar. De laatste jaren hadden ze constant ruzie. Een relatietherapeut kan ze niet meer helpen. Daarom starten ze een echtscheidingsprocedure bij de rechtbank.

5.1 als het uit de hand loopt… Familiezaken achter gesloten deuren Vrederechter = bevoegd voor burgerlijke zaken zowel voor particulieren als voor handelaars Vrederechter : >> kredietbetwistingen, huurgeschillen, burenruzies en onteigeningen

5.1 als het uit de hand loopt… Vonnissen in eerste aanleg 3 afdelingen: burgerlijke rechtbank : echtscheidingen, afstamming, erfenis, adoptie) jeugdrechtbank: zaken met minderjarigen correctionele rechtbank

5.1 als het uit de hand loopt… Lekenrechters beslissen mee Arbeidsrechtbank: alle geschillen die met arbeid te maken hebben >> indien beroep: beroepshof Rechtbank van koophandel : handelsgeschillen en faillissementen >> indien beroep: kamer van koophandel van het hof van beroep

5.1 als het uit de hand loopt… Welke 4 burgerlijke rechtbanken zijn er? Vredegerecht Rechtbank van eerste aanleg Arbeidsrechtbank Rechtbank van koophandel Failliet?? Schulden kunnen niet meer betaald worden, zaak wordt stopgezet

5.1 als het uit de hand loopt… Waar moet ik zijn?? Onteigeningen -> vredegerecht Faillissement -> RB van koophandel Burenruzie -> vredegerecht Wanbetalers -> vredegerecht Arbeidsreglement -> arbeidsrechtbank

5.1 als het uit de hand loopt… Waar moet ik zijn?? Echtscheidingen -> RB van eerste aanleg Arbeidsongevallen -> Arbeidsrechtbank Minderjarigen -> jeugdrechtbank Erfenissen -> RB van eerste aanleg Adopties -> RB van eerste aanleg

5.2 raadsherren hebben het laatste woord. Lees de tekst pagina 59 Vul de vragen in op pagina 60

5.2 raadsherren hebben het laatste woord. Hof van beroep Hof van beroep Rechtsgebied Gent West- en Oost-Vlaanderen Antwerpen Antwerpen – Limburg Brussel Brabant Bergen Henegouwen Luik Namen- Luik -Luxemburg

5.2 raadsherren hebben het laatste woord. Waarom besliste men dat de assissenvoorzitter in Luik weg moest? Belediging van een advocaat Waarom moest Connerotte weg? Partijdigheid Waarvan was in beide gevallen sprake?

5.2 raadsherren hebben het laatste woord. Procedurefout?? Een fout tegen de rechtsregels of de te volgen procedures

SLOTPROCES pagina 61 Los de woordzoeker op! !! De letter A in het 10de vakje horizontaal en 10de vakje verticaal moet 3 keer gebruikt worden Oplossing: onafhankelijk en rechtvaardig