De natuurlijke afweer van het organisme

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Van cel tot DNA Interactieve quiz.
Kennis van het menselijk lichaam
Wat zijn microben?.
Thema 3 Bloedsomloop.
Menselijk lichaam Bloedsomloop.
Hoofdstuk 9: Afweer E-module.
Universitair Medisch Centrum Groningen
Thema 7 Bescherming Paragraaf 1
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
Tegen ziekteverwekkers
7. AFWEER EN IMMUNITEIT.
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
Oorlog in je lichaam - 6 vwo
De Bloedsomloop Basisstof 6: Uitscheiding Basisstof 7: Weefselvloeistof en Lymfe Basisstof 8: Antistoffen.
De bloedsomloop Basisstof 1 t/m 5.
Overzicht van de stofwisseling
Wat zijn microben?.
De natuurlijke afweer van het organisme
Keuze-opdracht 1-5 hoe werken fagocyten
OPDRACHT 2-5.
Herhaling belangrijke punten EHBO
Bloedsomloop Jente,Damon en Ivan
Bloedvatenstelsel.
Thema 3 Ademhaling paragraaf 7
Afweer.
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
Het lymfestelsel.
Basisstof 7: Weefselvloeistof en Lymfe Basisstof 8: Antistoffen
Andere micro-organismen
Over mijn lijf Ons hart klopt Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen Keer.
Hoofdstuk 8 Paragraaf 1.
ANATOMIE FYSIOLOGIE PATHOLOGIE
Samen met de website van:
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
21.3 Eerste afweerlinie 1 Allereerst moet een ziekteverwekker het lichaamsoppervlak passeren. Dit is het dekweefsel dat zowel de buitenkant van je lichaam.
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
Basisstof 1: Organen en weefsels
§10.3 Ziek Bladzijde 99.
HAVO 5 Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO B deel 2
De infectieketen.
H8 Bloedsomloop 8.1 t/m 8.5.
Het uitscheidingsstelsel
Eerst water de rest komt later
TRANSPORT VO-CONTENT Leren voor SO1: Dia 2 t/m 14
De Bloedsomloop Bram Janssens.
Anatomie en Fysiologie
Herhaling belangrijke punten EHBO
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
Inwendig milieu – zit in bloed en cellen
AFWEER/IMMUNITEIT.
Afweer en afweerreacties
Eerst water de rest komt later
H10 Gezondheid.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Samen met de website van:
Fagocyten.
Samenstelling van het bloed
Bloed en afweer Bloed = weefsel: Cellen en tussencelstof (= plasma)
Bloed Bloedgroepen Bloedstolling D17vab
Het bloed stroomt….
Wat ben ik? Kun jij het ontdekken... 25/02/2019.
Bloed Bloedgroepen Bloedstolling D17vab
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Wat gebeurt er als een virus je lichaam binnendringt?
Transcript van de presentatie:

De natuurlijke afweer van het organisme

De natuurlijke afweer van het organisme Ons lichaam bestrijdt elke dag schadelijke microben. Vooraleer microben schade kunnen veroorzaken, moeten ze het hoofd bieden aan drie soorten barrières in het menselijk lichaam: De eerste barrière De tweede barrière De derde barrière

De eerste barrière

De eerste barrière De huid Verhindert de microben om in het lichaam binnen te dringen, behalve indien de huid beschadigd is.

De eerste barrière De ogen Tranen bevatten chemische producten, met name enzymen, die in staat zijn om bepaalde microben op het oogoppervlakte te doden.

De eerste barrière Het ademhalingsstelsel Het mucus en de haartjes die aanwezig zijn in de neus verhinderen microben om in onze longen binnen te dringen. Soms niezen of hoesten we om deze schadelijke microben op ons lichaam te verjagen.

De tweede barrière

De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Rode bloedlichaampjes: ze transporteren ijzer en zuurstof doorheen het lichaam Witte bloedlichaampjes: ze helpen de infectie te bestrijden Plasma : een vloeistof die de bloedcellen transporteert Het bloed bevat:

Het bloed vloeit door het lichaam in één enkele richting De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Het bloed vloeit door het lichaam in één enkele richting

De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes Indien de huid beschadigd is, kunnen de microben in de bloedcirculatie binnendringen en ons ziek maken.

De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes De witte bloedlichaampjes, ook ‘fagocyten’ genaamd, merken elk vreemd object op dat erin geslaagd is de eerste barrière te doorbreken en vallen dit vreemd object aan.

De tweede barrière De niet-specifieke witte bloedlichaampjes De fagocyten omcirkelen en vernietigen het vreemde lichaam of in dit geval: de microbe. www.csulb.edu/depts/biology/media/cell751.gif

De derde barrière

De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes Alle cellen die in het lichaam binnendringen hebben antigenen op hun oppervlak. Wanneer een specifiek wit bloedlichaampje een microbe tegenkomt, zal het: een antilichaam produceren dat overeenkomt met het antigeen van de microbe. aan alle andere specifieke witte bloedlichaampjes bevelen om dit antilichaam in grote hoeveelheden te produceren.

De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes De antilichamen van het organisme identificeren hun overeenstemmende antigeen op de schadelijke microben en hechten zich hieraan vast.

De derde barrière De specifieke witte bloedlichaampjes De antilichamen zullen vervolgens: a) de schadelijke microben markeren zodat ze worden vernietigd. b) in het bloed blijven nadat de schadelijke microben worden vernietigd zodat de antilichamen klaar zijn om deze microben opnieuw te bestrijden mochten deze ooit terugkeren.