Kolonisatie en Dekolonisatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Transport en Infrastructuur
Advertisements

Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Het buitenlands beleid leerdoelen • Weten tegen welke achtergrond de Amerikaanse regering de Monroedoctrine afkondigde; • Kunnen aangeven waaom.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Het socialisme Paragraaf 7..
De VS worden een wereldmacht
Hoofdstuk 3.
Tijdvak 10: De tijd van televisie en computer
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.
Dekolonisatie.
Modern imperialisme.
Modern imperialisme.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
§1 Nederland verzuilt.
Hoofdstuk 3. Noord en Zuid-Vietnam na 1954
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
DE TIJD VAN TELEVISIE EN COMPUTER 1950-nu
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonialisme en slavernij
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
In 1949 wordt Indonesië onafhankelijk.
Groot gebied Veel mogelijkheden tot ontwikkeling voor/door nieuwkomers Maar het was niet leeg concurrentie verschillende Europese landen M.a.w. koloniseren.
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Middeleeuws wereldbeeld
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Slavernij in Europese kolonies
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
H9.3 Het Modern Imperialisme
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
H6 Imperialisme §6.5 Gevolgen van het imperialisme Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de politieke gevolgen voor Europa waren Wat de economische.
Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika
Koloniale verleden.
H12.4 Verzet in de Koloniën De Wereld-oorlogen.
Paragraaf 13.6 Globalisering.
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Paragraaf 13.4 Noord en Zuid.
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
de tijd van burgers en stoommachines
Imperialisme H6 geschiedenis Memo.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Ontmoetingen in verre streken
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Transcript van de presentatie:

Kolonisatie en Dekolonisatie Kenmerk 44 Vormen van verzet tegen Europees Imperialisme & Kenmerk 45 De dekolonisatie - Les 1: Imperialisme en dekolonisatie

Kolonisatie verandert samenlevingen H14: § 2: p 259-263 Kolonisatie verandert samenlevingen Vanaf eind 15e eeuw ontdekken de Europeanen allerlei gebieden waar zij spoedig allerlei goederen vandaan wilden halen. D.m.v. handel, factorijen en kolonies Dit heeft grote gevolgen voor dergelijke gebieden [Denk aan het maatschappijmodel!]

Kolonisatie verandert samenlevingen - economische gevolgen Door de Westerse aanwezigheid komen er betere verbindingen (lees: een betere infrastructuur). De vraag hierbij is natuurlijk wie betaalt dit en wie profiteert hier (het meeste) van! Uitwisseling van producten Een kolonie of factorij moest geld opbrengen en financieel zelfvoorzienend zijn Ontstaan grondstoffenindustrie Vooral vanaf de periode van industrialisatie van het Westen Arbeidsverplichting Aantal dagen per jaar in dienst van de koloniale overheid Boeren werden gedwongen producten als belasting te leveren Invoeren van belasting waarvoor men extra moest werken en/of in natura

Kolonisatie verandert samenlevingen - sociale gevolgen Steden ontstaan, groeien in aantal en omvang Samenstelling van de bevolking verandert In de vestigingskolonies komen Europeanen In Amerika worden slaven geïmporteerd In veel kolonies worden etnische groepen/stammen verplaatst

Kolonisatie verandert samenlevingen - culturele gevolgen Christelijk geloof wordt verbreid Missie door de Rooms-katholieken vanuit Rome Zending door Protestants organisaties Vooral in Amerika en Afrika heeft men succes In Azië lukt het veel minder de oorspronkelijke cultuur te breken, doordat men massaler, socialer en beter georganiseerd was. In het boek staat als oorzaak dat “de Aziaten hun eigen cultuur beter dan die van anderen” vonden, hetgeen volgens de schrijvers impliceert dat Afrikanen en Indianen hun cultuur minder waard vonden, hetgeen gelul (sorry) is! Reacties op de Westerse cultuur Heel uiteenlopend Van omarming door een stadse elite tot radicaal verzet

Kolonisatie verandert samenlevingen - bestuurlijke gevolgen Factorijen vs (kleine) kolonies Bij factorijen stond het waarborgen van de continuïteit van de handel voorop. Bij kolonies ging men ook een stuk gebied om uiteenlopende redenen besturen. Direct bestuur vs Indirect bestuur Bij direct bestuur raakte de inheemse bevolking al haar macht kwijt (Fransen, Portugezen en Spanjaarden) Bij indirect bestuur maakte de kolonisator slim gebruik van de al bestaande machtsstructuur, waarbij de oude (lees: inheemse) elite werd gebruik om namens de Europeanen de besturen (Engeland en Nederland)

Dekolonisatie (kenmerk 44) Waardoor werd de dekolonisatie bevorderd. Interne factoren Opkomst nationalisme; eerst in Europa, waarna het naar de kolonies werd geëxporteerd Geven van westers onderwijs aan de klein deel van de inheemse bevolking De wijze van optreden van de kolonisator Dwang en onderdrukking leiden uiteindelijk in veel gevallen tot de roep om vrijheid/verzet Ongelijkwaardige behandeling van de inheemse bevolking afgezet tegen/in vergelijking van de aanwezige Europeanen. Dit werd vooral gestimuleerd doordat het geassimileerde deel van de bevolking niet hetzelfde (minderwaardiger) werd behandeld als hun Europese evenknie!

Dekolonisatie (kenmerk 44) Waardoor werd de dekolonisatie bevorderd. Externe factoren Tweede Wereldoorlog De Europeanen bleken toch niet zo sterk (meer) te zijn. Zo hadden ze hulp in de vorm van goederen en manschappen van de kolonies nodig. Daarnaast was de opkomst van Japan van grote invloed. De VS en de SU waren beide overwinnaars in de oorlog en fervent tegenstanders van kolonisatie. Stimulerende voorbeelden van dekolonisatie O.a. India & Ghana Inzicht in Europa dat kolonisatie iets van het verleden was. Een deel der bevolking en sommige politieke partijen keren zich tegen kolonisatie.