Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers. Door:De Jongh Sandra.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Advertisements

De VN en migratie Enkele Voorbeelden
Lokaal opvanginitiatief STL
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
 Marie Arena  Opvangcentra  Centra overvol  Evaluaties  Individuele woning?  Medische begeleiding  Sancties en klachten  Bedenkingen  Ping Pong.
MIND-SPRING: STAND VAN ZAKEN Donderdag 14 maart 2013 Intervisie trainer / co - begeleider.
Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.
Inleiding De ene is de andere niet
Asielzoeker Lut Debroey.
Geschiedenis van migranten
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
Vrouwelijke vluchtelingen in België.
Niet-begeleide buitenlandse minderjarigen
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
De opvangcrisis bij asielzoekers: draagwijdte en mogelijke oplossingen.
Asielzoekers en andere vreemdelingen De rol van het OCMW
Medische zorg voor Ongedocumenteerde vreemdelingen “illegalen”
Dominique Van Hespen Psychotherapeut Seso
Onuitzetbaar, wat is dat?. onuitzetbaar worden Onuitzetbaarheid: Wat moet je daar nou van vinden? Is het erg? Wie zijn verantwoordelijkheid, wie zijn.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
 Oorzaken  Conventie ven Genève  De notie  Classificatie  Beleidsopties.
Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen
Uitbreiding van de bescherming. 1. Wat is het probleem ? Voorbeeld: Adriana, Rom-zigeunerin uit Kosovo Tijdens oorlog door Serviërs uit huis verdreven;
Asiel - opvang - migratie
Internationale migraties
Etnisch-culturele minderheden
Mr. Parviz Samim Vreemdelingenrecht actualiteiten en problemen Boek: vreemdelingenrecht begrepen mr. Parviz Samim
Toenemende immigratie
Politiek in de spreekkamer
Ecologische vluchtelingen
Vluchtelingen, asielzoekers en recht
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
USBO Universiteit Utrecht. USBO Universiteit Utrecht Inhoud 1)Concepten en cijfers 2)Opvang in de regio 3)Europese ontwikkelingen 4)En Nederland dan.
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Interkerkelijke werkgroep AZC Almere.. Betrokkenheid van kerken in de samenleving Christenen actief Zorg voor de samenleving De samenleving dat zijn WIJ.
Toelichting van de asielprocedure
Vluchtelingen: een begripsverduide- lijking Wat is een vluchteling nu eigenlijk? En wat is het verschil met termen als ‘anderstalige vluchteling’ of ‘asielzoeker’?
Informatiebijeenkomst Herentals 23/12/2015. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vergadering onderwijs. Fedasil Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor organisatie van materiële opvang en begeleiding van asielzoekers Observatie.
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
Informatiebijeenkomst ZAVENTEM 11/01/2016. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Vluchtelingen en onderwijs Een blik op de vluchtelingentoestroom in het GO!
Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Ook ikv verhoogde asielinstroom VVOS Vlaams-Brabant 2 februari.
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
De vluchtelingencrisis
Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen.
Asiel (Peter Van Costenoble EMN/CGVS): 1.Terminologie en definities 2.Statistieken 3.Asielprocedure in België 4.Opvang van asielzoekers 5.Terugkeer van.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Het vluchtelingenvraagstuk. Vragen ter inleiding Vraag 1: Wie heeft er vluchtelingen in zijn of haar familie (eerste lijns) en/of terugkijkend tot enkele.
Vreemdelingen en Asielzoekers. AZC Delfzijl Vreemdeling Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit of een nationaliteit bezit.
Agentschap Integratie en inburgering
Asielzoekers en terugkeer. Een kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Prof. Dr. Marie-Claire Foblets & Prof. Dr. Norbert Vanbeselaere.
Migratie en vluchtelingen: eerst de cijfers, dan…
Voorlichtingsbijeenkomst AMIF tijdvak 2017
Huisvesting asielzoekers
Vluchtelingen en asielzoekers
Lampedusa De oversteek.
Migratie.
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Hoofdstuk 10 Paragraaf 10.6.
Juridische Dienst Vreemdelingenrecht en IPR Geert Matthys
VluchtelingenWerk Nederland
Tijdelijke opvang asielzoekers Zaventem buurtinformatiemoment 23 januari 2019 door: Evert Jan Witteveen (regiodirecteur Fedasil)
Brecht D’Hoore, Coördinator Kempen
Doorstroming OKAN-leerlingen in de brede regio
Transcript van de presentatie:

Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers. Door:De Jongh Sandra

Verschil azielzoeker en vluchteling Asielzoeker Aanspraak op het vluchtelingenstatuut tijdelijke verblijfsvergunning, gedurende procedure Kandidaat vluchteling

Verschil azielzoeker en vluchteling Conventie van Genève van 1951 “elke persoon die uit gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging zich bevindt buiten het land waarvan hij de nationaliteit bezit, en die de bescherming van dat land niet kan of, uit hoofde van bovenbedoelde vrees, niet wil inroepen of die, indien hij geen nationaliteit bezit en verblijft buiten het land waar hij vroeger zijn gewone verblijfplaats had, daarheen niet kan of uit hoofde van bedoelde vrees, niet wil terugkeren” (Ramakers, 1995).

Asielaanvraag Elke vreemdeling kan het aan vragen Asieloprocedure doorlopen Volgens Conventie van Genève Foto’s en vingerafdrukken genomen

Asielprocedure Twee fasen het ontvankelijkheidsonderzoek: toegang tot de procedure en de verblijfsstatus Gegrondheidsonderzoek: nagaan of de asielzoeker een vluchteling is

Nieuwe asielprocedure Sinds 24 juni 2005 Door de grote achterstand bij de Raad van state Asielprocedure sneller laten verlopen

Opvang asielzoekers in België Geplaatste door dienst Dispatching van Fedasil Materiële hulp Mogen niet werken

Federale opvangcentra Beheerd door Fedasil: het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers open centra bieden plaats aan 75 tot 850 personen

Opvangcentra: het Rode Kruis In overeenkomst met de fedrale overheid. open centra voorzien in de basisbehoeften

Bron De Jongh. S.(2007), Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers uit de thesis. Vrije universiteit Brussel