§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 4: Kopen is kiezen
Advertisements

Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
Business mapping Business model canvas.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
3.1 Bij het maken van vragen moet je letten op:
H1 wikken en wegen Paragraaf
Machtige internationale bedrijven
Kopen en verkopen les 74.
Hoofdstuk 1.
Vieze hygiëne Chinese restaurants blijken erg onhygiënisch te zijn.
College 5 Ethiek en business.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Business Marketing Sabine Vermuyten
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Klachtenbehandeling Niveau 2 Kerntaak 2.
7.3 Kunnen we vrij handelen?
Paragraaf 3+4. Hoe kan het dat je besluit een nieuwe telefoon te kopen?  De mening van vrienden en familie  De eigen smaak en leeftijd  De financiële.
Docent: S. Allaoui Consumentenrecht.
In samenwerking met de wereldwinkel informeert de werkgroep DUURZAAMHEID van pkn de weide u over fairtrade handel.
Salesmanagement © Noordhoff Uitgevers. Salesmanagement © Noordhoff Uitgevers.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Boekje: Kopen en Werken Hoofdstuk 1:
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Vieze hygiëne Chinese restaurants blijken erg onhygiënisch te zijn. Ze krijgen waarschuwing. Niet verbeterd boete.
Overeenkomst.
Hoofdstuk 1 Waar blijft je geld?
5.3 Werk aan de winkel? Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimumloon.  … … De betekenis van wettelijk minimumloon is: © Noordhoff Uitgevers.
Blok 4verbintenissen.
8.1 Waarom handel met het buitenland?
4.2 Wat kost het milieu? Het maken van goederen en het gebruiken van goederen heeft soms negatieve gevolgen voor het milieu. Milieuschade ontstaat door.
Commercieel beleid en recht
Verkoop en marketingplan
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
3.2 Hoe beslis je wat je koopt?
3.4 Hoe woon je? Als je gaat verhuizen kun je een huis kopen of huren.
Wat doet de voedsel- en warenautoriteit.
Recht H3 Kopen en verkopen Filiaalmanager.
Toegestane uitzonderingen voor de verkoop met verlies.
4.3 Waar werk jij? Hoe een bedrijf georganiseerd is kun je zien in een organigram. Bovenaan staat wie leiding geeft en onderaan staan de personen die het.
Belasting die je moet betalen als je een product invoert.
§ 1.1 Waar kies je voor? De keuzes die je maakt als consument worden beïnvloed door de marketing van bedrijven die producten en diensten aanbieden. © Noordhoff.
3.3 Sta jij in je recht? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan moet.
Als consument breng je schade toe aan het milieu. Dat is niet te voorkomen. Maar je kunt de schade wel beperken door verantwoord gedrag. © Noordhoff Uitgevers.
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
3.1 Wat bepaalt je koopgedrag?
Bodhi Melieste, Daan van der blom, Mike Krijger.
Slim en veilig online winkelen Hein van Dijk
Succesvolle bedrijven © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 1 Vraag en aanbod.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 4 Handel.
Inhoud: 1. Controleer de winkel. 2. Controleer de verkoper. 3. Veiligheid van website. 4. Veiligheid van betaling. 5. Shoppen via smart phone of tablet.
Entrepreneural Landscape of Suriname Een toelichting op het commercialiseren van Intellectuele Eigendom.
Ron Weijens.  Lijst Lijst  20 minuten voor doornemen te leren stof  Daarna SO.
De Euro In de Eurozone. De EU bestaat momenteel april 2015 uit 28 landen.
HOOFDSTUK 3 Wat koop je ervoor?. Consumentenorganisaties Komen op voor de belangen van de consument (klant) Voorlichting geven Waarschuwen tegen misleidende.
De competitieve markt Vraag- en aanbodschema StartSein pagina
Verkoop Hoofdstuk 6 Service en klachten. Inhoud 1 Klaar voor de verkoop 2 Klanten ontvangen en benaderen 3 Verkoopgesprekken 4 De verkoopafhandeling 5.
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
Consumentenrecht Alle regels en wetten die de consument beschermen bij de aankoop van producten van bedrijven De consument moet als ‘zwakkere’ partij beschermd.
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Consumentenrecht Alle regels en wetten die de consument beschermen bij de aankoop van producten van bedrijven De consument moet als ‘zwakkere’ partij beschermd.
Consumenten-gedrag Mondige consument
Verkoopt en handelt verkoop af
Hoofdstuk 2 Rechten en plichten
Werken in een arbeidsorganisatie
Hoofdstuk 6 Consumentenkoop
Ontvangt en verwerkt goederen
Verleiding of misleiding?
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Transcript van de presentatie:

§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan moet houden. © Noordhoff Uitgevers 2012 1

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenrecht Als de consument iets koopt van een handelaar, geldt het consumentenrecht - zowel voor de koper als voor de verkoper. Het consumentenrecht bestaat uit regels om de koper te beschermen. De koper heeft recht op een deugdelijk product. Dit is een product dat bij normaal gebruik naar behoren functioneert. © Noordhoff Uitgevers 2012 2

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenrecht De Warenwet verbiedt de verkoop van levensmiddelen en andere producten die een gevaar vormen voor je gezondheid of veiligheid. De Warenwet schrijft voor dat de juiste productinformatie op de verpakking staat vermeld. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) houdt toezicht op de naleving van de Warenwet. © Noordhoff Uitgevers 2012 3

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenrecht De Wet productaansprakelijkheid stelt de producent aansprakelijk wanneer een gebrekkig product schade veroorzaakt (bijvoorbeeld waterschade die ontstaat door een lekkende kraan). © Noordhoff Uitgevers 2012 4

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenrecht Verkoop aan huis noem je colportage. De Colportagewet beschermt de consument tegen aankopen waar je van tevoren niet goed over hebt kunnen nadenken. Deze wet geldt bij: verkopen aan de deur een verkoopdemonstratie tijdens bus of bootreis thuisverkopen © Noordhoff Uitgevers 2012 5

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenrecht Aankopen via internet, de telefoon of via een bestelbon zijn aankopen op afstand. De speciale regels die hier voor gelden staan in de Wet koop op afstand. Je hebt bijvoorbeeld recht op een bedenktijd van zeven werkdagen en je moet de algemene voorwaarden van de verkoper kunnen inzien. © Noordhoff Uitgevers 2012 6

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenautoriteit De Consumentenautoriteit van het ministerie van Economische Zaken houdt toezicht op de naleving van het consumentenrecht. Haar doel is eerlijke handel tussen bedrijven en consumenten. De Consumentenautoriteit heeft een website ConsuWijzer.nl met praktisch advies over de rechten van consumenten. © Noordhoff Uitgevers 2012 7

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenorganisaties Consumentenorganisaties komen op voor de belangen van consumenten. Consumentenorganisaties geven: voorlichting over de rechten die consumenten hebben. juridisch advies bij onenigheid met bedrijven waar consumenten klant zijn. informatie over producten en diensten. © Noordhoff Uitgevers 2012 8

§ 1.2 Sta je samen sterker? Consumentenorganisaties Voorbeelden van consumentenorganisaties: Consumentenbond Stichting Consument en Veiligheid Geschillencommissie Nationale ombudsman ANWB ROVER Vereniging Eigen Huis © Noordhoff Uitgevers 2012 9

§ 1.2 Sta je samen sterker? Keurmerken Als een product of een bedrijf een keurmerk heeft, is het goedgekeurd door een neutrale instelling. Dat geeft de consumenten meer zekerheid. Er bestaan keurmerken voor allerlei producten en bedrijven, bijvoorbeeld: touringcarbedrijven kinderdagverblijven verhuisbedrijven verzekeringsmaatschappijen internetwinkels enzovoort © Noordhoff Uitgevers 2012 10