OPDRACHT 2-5.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oorlog in je lichaam – 5 havo
Advertisements

Immuniteit 6A.
Immuniteit 5H.
pathofysiologie van ontsteking
Hoofdstuk 9: Afweer E-module.
Immunoglobulines immunochemie.
Thema 7 Bescherming Paragraaf 1
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
Samenstelling bloed.
Welke soa’s zijn gevaarlijk en besmettelijk
Tegen ziekteverwekkers
De huid.
7. AFWEER EN IMMUNITEIT.
VERSCHIL TUSSEN VIRUS EN BACTERIE.
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
Oorlog in je lichaam - 6 vwo
Samenvatting Bloedsomloop
De natuurlijke afweer van het organisme
Vwo 4 – Hoofdstuk 9 Afweer paragraaf 9. 1 t/m 9
Keuze-opdracht 1-5 hoe werken fagocyten
Afweer.
Cytotoxische T-cellen
De natuurlijke afweer van het organisme
Bloedvatenstelsel 5Havo.
AIDS =? = Acquired immune deficiency syndrome
Quiz.
Afweer.
Welke cellen infecteerd HIV?
Responsiecollege 18 Nadine Wilczak.
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
Samenstelling bloed De vaste bestanddelen.
Andere micro-organismen
Bloedsomloop.
Junior Agenant, Tewabu Sheferaw, Serena Maroquin
Samen met de website van:
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
21.3 Eerste afweerlinie 1 Allereerst moet een ziekteverwekker het lichaamsoppervlak passeren. Dit is het dekweefsel dat zowel de buitenkant van je lichaam.
21.5 Derde afweerlinie 1 De tweede afweerlinie is soms niet sterk genoeg om de ziekteverwekkers uit het lichaam te krijgen. In dat geval worden de hulptroepen.
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
§10.3 Ziek Bladzijde 99.
HAVO 5 Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO B deel 2
Primaire en secundaire immuunreactie 1 Bij het eerste contact tussen het waterpokkenvirus en B-cellen worden geheugen B-cellen en plasmacellen.
H8 Bloedsomloop 8.1 t/m 8.5.
Diagnostische toets.
Menselijke cel De cel is de kleinste functionele bouweenheid van het menselijk lichaam.
TRANSPORT VO-CONTENT Leren voor SO1: Dia 2 t/m 14
Immuniteit 6A.
Afweer.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
Welke eiwitten maakt HIV?
Quiz.
Infecties en Immuniteit
AFWEER/IMMUNITEIT.
Het lymfatisch systeem
Afweer en afweerreacties
H10 Gezondheid.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Samen met de website van:
AFWEER.
Fagocyten.
Hoe omzeilt HIV de menselijke afweer?
Bloed en afweer Bloed = weefsel: Cellen en tussencelstof (= plasma)
Het lymfatisch systeem
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Wat gebeurt er als een virus je lichaam binnendringt?
Transcript van de presentatie:

OPDRACHT 2-5

WELKE CELLEN WORDEN VOORNAMELIJK DOOR hiv GEÏNFECTEERD? Dendritische cel: Cel die de antigenen van een ziekteverwekker aan het lichaam toont. T-Helpercellen: De T-helpercellen stimuleren de functie van de B-lymfocyten, delen zich tot T-geheugencellen en geven interferonen af. Interferonen doden pathogenen en remmen de deling van pathogenen. Macrofagen: Onder andere fagocyten, ze fagocyteren de ziekteverwekker, en maken het kapot. Dit houdt dus ook in dat HIV onze afweercellen kapotmaakt, waardoor het moeilijk voor het lichaam te bestrijden is

WAAROM KOMT DE IMUUNREACTIE ONDER DRUK TE STAAN? Immuunreactie   het afweersysteem van de mens. Lichaam wordt heel gevoelig.

WAT IS HET VOORDEEL VAN VEEL SUIKERGROEPEN OP MEMBRAANEIWITTEN? Membraaneiwitten: eiwitten die in het membraan zitten. Suikergroepen: Als een cel heel veel suikergroepen heeft op membraaneiwitten, wordt een geïnfecteerde cel sneller opgemerkt.

IS HET EEN VOORDEEL DAT HIV SNEL MUTEERD? HIV: ja, blijft leven. Lichaam: Nee. Steeds antigenen maken.

WAT IS DE VOORNAAMSTE REDEN DAT HIV HET IMUUMSYSTEEM KAN OMZEILEN? Envelopeiwit: Dit is een eiwit dat andere witte bloedcellen snel kan infecteren, en telkens veranderd. Bij het HIV-virus is het envelopeiwit- gp120 aan de buitenkant. Dit leidt tot geen antilichamen.

Hoe kan hiv de vorm van zijn envelop eiwit veranderen? Door de vele verschillende suikergroepen kan het envelopvirus-gp120 van vorm veranderen. (d.m.v chemische reacties)

Hoe ontstaat een verminderde weerstand bij mensen die geïnfecteerd zijn met hiv? Omdat HIV alle witte bloedcellen kapot maakt, kunnen ze dus niet meer goed tegen vechten tegen de ziekteverwekkers van buitenaf. De afweer neemt hierdoor heel erg af.

Hoe wordt het aantal mhc-1 moleculen gereduceerd bij een persoon die besmet is met hiv? De geïnfecteerde cellen bevatten MHC-1 moleculen. Deze cellen gaan moleculen (zoals MHC-1) van zichzelf gebruiken om meer virussen te gaan produceren, als de basisgrondstoffen op zijn. Zoals bij het sporten, gaat je lichaam vet verbranden om aan genoeg energie te voldoen.

EIND