Keuze-opdracht 1-5 hoe werken fagocyten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oorlog in je lichaam – 5 havo
Advertisements

Kennis van het menselijk lichaam
Thema 3 Bloedsomloop.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Film wordt geladen… (klik op de film om te starten)
Hoofdstuk 9: Afweer E-module.
Cellen en organen Wat zijn dierlijke cellen, hoe zijn ze opgebouwd.
Thema 7 Bescherming Paragraaf 1
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
Samenstelling bloed.
Bloed en lymfe Blz. 39.
Welke soa’s zijn gevaarlijk en besmettelijk
Tegen ziekteverwekkers
7. AFWEER EN IMMUNITEIT.
VERSCHIL TUSSEN VIRUS EN BACTERIE.
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
Oorlog in je lichaam - 6 vwo
Anatomie Fysiologie.
De natuurlijke afweer van het organisme
Vwo 4 – Hoofdstuk 9 Afweer paragraaf 9. 1 t/m 9
OPDRACHT 2-5.
Hoe komt HIV je lichaam in?
Afweer.
Cytotoxische T-cellen
Industrie op miniformaat Video: The inner life of a cell
De natuurlijke afweer van het organisme
Cellen Een organisme bestaat uit orgaanstelsels die bestaan uit organen die bestaan uit weefsels die bestaan uit cellen.
Quiz.
Keuze-opdracht 2-4 hoe komt HIV de cel in
Afweer.
Welke cellen infecteerd HIV?
Afweersysteem Aspecifieke afweer (= tegen verschillende ziekteverwekkers) Mechanisch: huid, slijmvliezen Chemisch: maagsap Koorts: versnelt afweerreacties.
Samenstelling bloed De vaste bestanddelen.
Andere micro-organismen
B. Stof 2 Zelf cellen bekijken B
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
B. Stof 5 De celorganellen Plantencellen en hun organellen 1
ANATOMIE FYSIOLOGIE PATHOLOGIE
DE HUID RICK LUNA EN MAARTJE. ER ZIJN VERSCHILLENDE TYPES HUID SPROETEN BLANK ZWART/BRUIN ALBINO PUISTJES MOEDERVLEKKEN.
Junior Agenant, Tewabu Sheferaw, Serena Maroquin
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
21.3 Eerste afweerlinie 1 Allereerst moet een ziekteverwekker het lichaamsoppervlak passeren. Dit is het dekweefsel dat zowel de buitenkant van je lichaam.
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
Basisstof 1: Organen en weefsels
§10.3 Ziek Bladzijde 99.
HAVO 5 Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO B deel 2
Thema 4 Seksualiteit & relaties Seksueel overdraagbare aandoeningen  soa’s.
Primaire en secundaire immuunreactie 1 Bij het eerste contact tussen het waterpokkenvirus en B-cellen worden geheugen B-cellen en plasmacellen.
Menselijke cel De cel is de kleinste functionele bouweenheid van het menselijk lichaam.
Immuniteit 6A.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
De huid in beweging Hst. 1 Cellen en weefsels (blz. 9 t/m 23)
Hoefzweer Pododermatitis.
AFWEER/IMMUNITEIT.
Energizer Thema 1: Organen en Cellen
H10 Gezondheid.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
AFWEER.
Fagocyten.
Samenstelling van het bloed
Bloed en afweer Bloed = weefsel: Cellen en tussencelstof (= plasma)
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Wat gebeurt er als een virus je lichaam binnendringt?
Transcript van de presentatie:

Keuze-opdracht 1-5 hoe werken fagocyten A: In en tussen het weefsel. B: Op plekken waar pathogenen(ziekteverwekkers) binnendringen. Zoals: de huid(de dendritische cellen die daar zitten worden langerhanscellen genoemd) en slijmvliezen. C: Schadelijke vreemde deeltjes, bacteriën en dode of stervende cellen opruimen. D: mhc II

e) Fagocyten zijn types witte bloedcellen e) Fagocyten zijn types witte bloedcellen. Fagocyten zijn cruciaal in ons lichaam. Deze cellen gaan namelijk de strijd aan tegen infecties, en onbekende bacteriën. Verder verwijderen ze stervende en dode cellen op. Je zou ze dus de reinigers van ons lichaam kunnen noemen. Als er dus een ziekteverwekker in je lichaam is gekomen, omsluit de fagocyt de bacterie/virus. Als de fagocyt deze heeft opgenomen, ‘presenteert’ hij het aan de andere witte bloedcellen, zodat deze makkelijk herkenbaar is. Het probleem met het HIV virus is, is dat dit proces nooit daadwerkelijk plaatsvindt. Dit virus wordt om de een of andere reden niet herkend door de fagocyten, waardoor het lichaam het HIV virus dus niet als een bedreiging. Hierdoor kan het HIV virus zich uitbreiden, zonder dat je lichaam het door heeft, en er dus niks aan kunt doen.

f) Organellen, zijn eigenlijk de organen van een cel f) Organellen, zijn eigenlijk de organen van een cel. Voorbeelden hiervan zijn het endoplasmatisch reticulum, ribosomen, de celkern, etc. Elk van deze organen heeft zijn eigen taak, of het nou is voor de regeling van de cel, of de bescherming ervan. Hierbij gaan de MHC-II ook wel de receptoren genoemd (hierin komen de stukjes ziekteverwekking terecht voor het herkennen van het virus). Een zogenaamde B-Cel wordt gebruikt om het tegenvirus tegen te gaan, deze maakt de antilichamen zodat de ziekteverwekker wordt gepresenteerd aan de andere cellen zodat je er sneller imuun tegen gat worden, en dat je lichaam het virus dus sneller herkend.

g) De Kern van de bacterie wordt getoond aan de andere witte bloedcellen, waardoor deze indringer snel kan worden kapotgemaakt, en dus verwijdered wordt uit het lichaam. Hierdoor wordt je niet ziek, en sneller imuum. h) Deze stukken van de bacterie, zijn immens klein. Je moet je voorstellen hoe groot de bacterie zelf al is. En dan ook nog een stuk van deze bacterie. Deze kern is 10^-9 meter groot.