Objectieven en hun werking

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Fotografie Samenstelling Roland Demaerschalk. Fotografie Samenstelling Roland Demaerschalk.
Advertisements

Fotoclub Deerlijk Amakunde 6 mei 2012.
Proefwerk H2 licht. Uitwerking.
Spoedcursus Fotografie
Langemark JH- De Flodder Fotografie
Fotograferen en het maken van een fotoreportage
LICHT - LENZEN Na deze les:
Astrofotografie 1 Chris Alberts Ronald Duvivier
Digitale Onderwaterfotografie
Natuurkunde V6: M.Prickaerts
Lenzen.
Lenzen Voor het beste resultaat: start de diavoorstelling.
Het Oog.
Thema 6: Zintuigen.
3.3 Beeldvorming bij bolle lenzen
Macro-fotografie De wereld van de kleine dingen
BEELD EN GELUID ©. Origineel 180˚ gedraaid © Naar begin.
De belichtingsdriehoek
DSLR camera Digital Single Lens Reflex camera. Digital Single Lens Reflex camera.
Informatieverwerkende systemen
ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 16 oktober 2012
Werking van het oog.
FOTODIGITAAL
Evenwijdige lichtbundel
Inhoud 1. Matte Box 2. Camera Filters 3. Lens 4. Iris/Aperture/Diafragma 5. Sluitertijd/Shutter Speed 6. Sensor/Film Gain/ISO/ASA Beperkingen van sensor/film.
II. Rekenen tot 1000.
Hoofdstuk 4 Licht Lenzen en camera’s
Kleuren van het spectrum. 2. van voorwerpen. 3. Einde.
Lichtgevoelige weerstand
(Kern4,Hoofdstuk6,nrs2.4en2.5)
Bouw van het oog.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Willekeurige lichtstralen en diafragma
Lenzen 1. Bolle lens. 2. Loep. 3. Camera.
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Voorjaar.
De Megapixel mythe Door Nico Van Damme. Een aantal parameters die de kwaliteit gaan bepalen Resolutie Korrel en ruis Dynamisch bereik Kleurkwaliteit Bewerkingen.
Basisstof 6: De werking van de ogen
Kleuren, lenzen en breking
Hoe werkt een telescoop?
Controle over de belichting
Fotograferen en het maken van een fotoreportage
De lens De lens beelden construeren..
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Computer Vision Technische Informatica
FOTOGRAFIE les 7 Huiswerkopdracht Gebruik van Flits Algemeen
KBC-Fotoclub Flitsen °2014.
Afbeeldingen op je webpagina
Maandag 18 november Licht & witbalans Avond fotografie – blauwe uurtje
11 november les 5 Scherptediepte Bespreken album foto 1 Standpunten + opdracht Bespreken albumfoto 2 afsluiten.
Licht Hoofdstuk 5 paragraaf 5.1 en 5.2
De overstap naar digitale fotografie 4 fases van digitale fotografie De opname De opname De bewerking De bewerking De afdruk De afdruk De archivering.
Opslag Formaten.
Fotografie.
4) Fish eye lenzen Opvallendste item: de lijnen in de foto lopen krom. Hoe verder aan de rand van de foto, hoe krommer alles wordt Met.
Thema 7: Zintuiglijke waarneming
Basis-workshop fotografie. Ken uw camera Belangrijke zaken Scherpe foto’s Compositie Hoe verder.
Paragraaf 6.4 antwoorden.
Coenecoop College 3VG Licht1 Licht Natuurkunde H3 Voeg hier uw bedrijfs- logo in.
De lens beelden construeren. De lens. Brandpunt Een lens heeft een brandpunt Het brandpunt (F). Het punt waarnaartoe evenwijdige lichtstralen (aan de.
Camera Raw. Wat is Raw Een opname formaat in de camera Keuze tussen jpg of raw.
Bouw van het oog.
Werkgroep (Sig)natuur
Vormgeving Roy de Bakker 3VTK.
Vormgeving.
Werken met een microscoop
Schaduw Licht Schaduw Licht Divergerende lichtbundel:
Aquarium fotografie Ernö Dobronyi Ernö Dobronyi
Leerjaar 3 Nask1 H5 §4 Oog en bril.
K1 Optica Lichtbeelden Begripsontwikkeling Conceptversie.
De gaatjescamera.
De Belichtingsdriehoek
Transcript van de presentatie:

Objectieven en hun werking Marcel Claassen

Agenda Werking van een objectief Effect van veranderingen aan… .. diafragma .. sluitertijd .. ISO Belichtings driehoek Lenzen bij FX en DX camera’s Goede of een ‘slechte’ lens

Werking van een objectief Camera obscura is het eerste voorbeeld van een “lens” met een klein diafragma Een camera obscura (Latijn voor donkere kamer) is een verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld. Als de achterwand van de camera obscura doorzichtig wordt gemaakt (bijvoorbeeld met matglas) is de afbeelding van buitenaf te zien. Een bijzonder aspect van de camera obscura is dat de opnamen een oneindige scherptediepte hebben, tenminste de versies zonder lens.

Werking van een objectief Lens definitie: transparant voorwerp om lichtstralen te convergeren of divergeren sensor lens focusvlak circle of confusion onderwerp Het doel van een lens is om alle stralen die vanaf het onderwerp komen op het focusvlak te convergeren naar één punt op de sensor Als het onderwerp zich van het focusvlak verwijderd convergeren de stralen niet meer tot 1 punt maar vormen een wazige vlek Deze vlek wordt groter naarmate het onderwerp zich verder van het focusvlak verwijderd. De grootte van deze wazige vlek wordt de ‘circle of confusion’ genoemd. Licht vanuit het focuspunt convergeert tot 1 enkele pixel Onscherpte is afhankelijk van de afstand van het focusvlak Het zichtbare scherpe gedeelte heet de “circle of confusion”

Werking van een objectief Onscherpte gebied hangt af van het diafragma sensor lens focusvlak diafragma circle of confusion onderwerp Naast de afstand tot het focusvlak is de scherpte ook afhankelijk van het diafragma. Als je een kleiner diafragma kiest wordt het scherpe gebied ook kleiner. Door middel van het diafragma te bedienen kun je dus de scherpte als zowel de scherpte diepte controleren. Groot diafragma, grote onscherpte, kleine scherpte-diepte Klein diafragma, minder onscherpte, grotere scherpte-diepte

Effect van veranderingen aan… .. diafragma Portret Landschap Groot diafragma Kleine scherpte-diepte Klein diafragma Grote scherpte-diepte

Effect van veranderingen aan… .. sluitertijd Door de sluitertijd aan te passen kun je de snelheid in het object weergeven.

Effect van veranderingen aan… .. ISO ISO 100 ISO 1600 Lage ISO = Weinig ruis Hoge ISO = Veel ruis

Effect van veranderingen aan… .. Camera simulator Handige simulator misschien?

Belichtingsdriehoek    Alle zojuist besproken instellingen als Diafragma, Sluitertijd en ISO hangen met elkaar samen. Elke wijziging aan een van de instellingen betekent een halvering of verdubbeling van de hoeveelheid licht op de sensor. De verdubbeling of halvering wordt aangegeven in Stops of Exposure Values (EV) Diafragma’s (f-waarden): f/1 | f/1.4 | f/2 | f/2.8 | f/4 | f/5.6 | f/8 | f/11 | f/16 | f/22 | f/32 … ISO: 100 200 400 800 1600 3200 … Sluitertijden (seconden): 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 1 …. Sluitertijden (seconden): 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 1 …. Diafragma’s (f-waarden): f/1 | f/1.4 | f/2 | f/2.8 | f/4 | f/5.6 | f/8 | f/11 | f/16 | f/22 | f/32 … ISO: 100 200 400 800 1600 3200 …

Lenzen bij FX en DX camera’s Vergelijk Full Frame (FX) met andere sensors FX bevat fysiek een grotere sensor Daardoor lijkt het of een lens meer zoombereik heeft Er wordt echter alleen maar een kleiner gedeelte van de lens gebruikt doordat het uiteindelijke beeld gecropt wordt.

Lenzen bij FX en DX camera’s Vergelijk Full Frame (FX) met andere sensors Groen: Canon 1.3x camera’s Rood: Nikon DX camera’s (1.5x) Blauw: Canon 1.6x camera’s

Lenzen bij FX en DX camera’s Vergelijk Full Frame (FX) met andere sensors

Goede of een ‘slechte’ lens Kwaliteit van een lens wordt bepaald door meerdere factoren. Voorbeelden zijn: Chromatic abberation Radial distortion (pin cushion, barrel) Bokeh

Thanks! Vragen / Opmerkingen? Thanks!