Avondmaal: het nieuwe leven vieren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Video clip scheermesjes fabrikant….
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Welkom in deze kerkdienst
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
. . veertigdagentijd   2  3  4   5  6  'Jezus ontmoeten' . .
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Belijdenis doen.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Pesachmaal beker wijn ei lamsbot bitter kruid ongedesemd brood.
VREDE.
Brood & beker deel 1.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Avondmaal: maaltijd voor bekeerde christenen
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
Strijd tegen de zonde?.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Welkom in deze kerkdienst
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Niets zonder Gods zegen
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Welkom in deze kerkdienst
Vijfde zondag van de 40dagentijd Zondag 22 maart 2015 Judica ‘doe mij recht’ Jeremia 31: De dag zal komen – spreekt de HEER – ik sluit een nieuw.
Het eerste lied: Psalm 25: 1, 2 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: ds. J.F. Harmanny te Hoek We lezen: Spreuken 1: 1 - 7,
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
We lezen: Numeri 1: ; 44 – 46 De preek gaat over Numeri 1:18b Iedereen telt mee Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied:
Heer, verhoor!. De paria van de menigte? Heer, verhoor! De paria van de menigte? Raak Jezus aan in geloof.
De preek gaat over Efeziërs 4: : 5 Welk stempel draag jij? Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds. P.J.C. Colijn te.
De overdenking gaat over Openbaring 19: 1 – 10 De bruiloft van het Lam is gekomen! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds.
Spring in het diepe!.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 33: 5 Na de zegen Ps. 33: 1, 8 Schriftlezing: 1 Johannes 5 Tekst: 1 Johannes.
Welkom en afkondigingen Zingen:218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen:113: 1,2 Gebed Kinderen gaan naar de KND Zingen:“Voor we Gaan” Schriftlezing:
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Welkom in deze kerkdienst
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
We lezen: Matteüs 27: De preek gaat over: Matteüs 27: Voorlezer: Gretine Post Voorganger: Ds. P. Schelling emeritus predikant Alle liederen.
Israël in nood Wie bent U, HERE? ze luisterden niet naar God Gideon Ik sta je bij, vs. 16.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
Knutselmiddag: Woensdagmiddag 9 november
Voor de houtschijven staat een kruis met een zwart
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Christus deelt zijn leven!
Welkom in deze kerkdienst
16 – Waarom gereformeerd?.
Welkom in deze kerkdienst
Les 4 Proeven.
Les 3 Gedoopt leven.
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Transcript van de presentatie:

Avondmaal: het nieuwe leven vieren Preek over HC Zondag 28-29

Op weg naar Gods toekomst? Gods rijk komt – verlang ik ernaar? Burgers van een rijk in de hemel, vreemdelingen op aarde – of voel ik me hier prima thuis? Liefde voor Jezus – blijft het levend?

Avondmaal: het nieuwe leven vieren Hoe helpt het avondmaal op weg te blijven naar Gods toekomst?

In Christus: een nieuwe schepping Doop: gedoopt in Christus (into Christ) Met Christus sterven, in Hem leven – niet meer ik, maar Christus in mij In Christus een nieuwe schepping Avondmaal: vieren van dat nieuwe leven –voor gedoopte gelovigen

1. Maaltijd van Gods rijk Matteüs 26,19: Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.

1. Maaltijd van Gods rijk Lukas 22,16-18 Want ik zeg jullie: ik zal geen pesachmaal meer eten voordat het zijn vervulling heeft gevonden in het koninkrijk van God.’ Hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en zei: ‘Neem deze beker en geef hem aan elkaar door. Want ik zeg jullie: vanaf nu zal ik niet meer drinken van de vrucht van de wijnstok tot het koninkrijk van God gekomen is.’

1. Maaltijd van Gods rijk Verlangen levend houden: zo meteen is Hij er zelf bij – wijn drinken samen met Jezus! Jezus zegt (Lukas 22,15): ‘Ik heb er hevig naar verlangd dit pesachmaal met jullie te eten…’ en wij?

2. Dankzij Jezus’ overgave Matteüs 22,26-28 ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’  En hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de beker met de woorden: ‘Drink allen hieruit,  dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden.

2. Dankzij Jezus’ overgave Jezus geeft zijn lichaam en bloed voor ons – overgave uit liefde Jezus geeft zijn lichaam en bloed aan ons – Hij geeft zichzelf in ons Wij: in zijn lichaam ingelijfd – in Hem / we nemen en eten Hem – Hij in ons Hou jij van Hem?

3. In het nieuwe verbond Lukas 22,19 ‘Deze beker, die voor jullie wordt uitgegoten, is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt.

3. In het nieuwe verbond Jeremia 31,31-34: De dag zal komen … dat ik met het volk van Israël en het volk van Juda een nieuw verbond sluit, … Maar dit is het verbond dat ik in de toekomst met Israël zal sluiten … : Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal ik hun God zijn en zij mijn volk. Men zal elkaar niet meer hoeven te onderwijzen met de woorden: “Leer de HEER kennen,” want iedereen, van groot tot klein, kent mij dan al … . Ik zal hun zonden vergeven en nooit meer denken aan wat ze hebben misdaan.

3. In het nieuwe verbond Voorwaarde voor het nieuwe verbond: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal ik hun God zijn… Laten jij en ik ons hart beschrijven door de Heilige Geest?

4. Vergeving van zonden Doordat Jezus voor ons sterft en wij met Hem sterven Onze zonde weg – ‘Zondig niet meer’ (Joh 8,11) Vergeving van zonden maakt nieuw leven mogelijk Neem je Jezus serieus – wat heeft Hij gedaan?

5. Gedenken Lukas 22,19: Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken

6. Gedenken Gedenken is niet ‘herinneren’ Gedenken wat Hij heeft gedaan Hij is voor ons gestorven en neemt ons mee in zijn dood Verbondenheid: leven vanuit zijn dood Verdriet om je zonde Een nieuw leven

6. Dienen Lukas 22,26-27: Laat dat bij jullie niet zo zijn! De belangrijkste van jullie moet de minste worden en de leider de dienaar. Want wie is belangrijker, degene die aanligt om te eten of degene die bedient? Is het niet degene die aanligt? Maar ik ben in jullie midden als iemand die dient.

6. Dienen Vieren: danken, nemen, eten, drinken, gedenken, verkondigen We zijn ingelijfd – we eten zijn lichaam – we zijn Christus’ lichaam Nieuw leven zichtbaar in ons: de Gekruisigde die leeft – liefdevolle overgave

Op weg naar Gods toekomst? Gods rijk komt – verlang ik ernaar? Burgers van een rijk in de hemel, vreemdelingen op aarde – of voel ik me hier prima thuis? Liefde voor Jezus – blijft het levend?

Op weg naar Gods toekomst? Avondmaal: het nieuwe leven vieren: Zo meteen in Gods rijk Jezus’ overgave, nieuw verbond, vergeving, gedenken, dienen: nieuw hemels leven Wat een liefde – Jezus geeft zich voor en in mij…!

Avondmaal: het nieuwe leven vieren verlangen naar nieuw leven een nieuw leven leiden