Gezondheid, basis voor jouw toekomst!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pesten is geen spelletje.
Advertisements

Concept, niet verspreiden
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
Uitslag enquête over online pesten
Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek
Ilse Dewitte Praktijklector KULeuven
Dakloos hopeloos?.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
De zelfbeoordelingstest
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
HGW sessie 8 Implementatie Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
LEVEN MET PROSTAATKANKER
Deze voorstelling is speciaal voor jou! GENIET!!
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Sociale contacten en familierelaties
Iedereen coach naar Jef Clement.
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Interpreteren van data
18 november 2011.
Jongerenwerker: tolk van de straat
Uw gemeente & mensen met een beperking
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Aan de slag met de BETERapp
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Presentatie resultaten enquête
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Rots & Water Marien Lokerse.
Hoe gaat het verder na Bethel?
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Om soms eens dieper over na te denken
Centrum voor herstellende verslaafden en hun naasten
Liefde en relaties.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg
Geestkracht Verbondenheid Gegroeid vanuit geestkracht samen met het CAW, SOMA, CAD, CGG Groei Uitbreiding naar andere organisaties toe zoals het OCMW…
Methodiek: Plancyclus
Dialyse…… en wat betekent dit voor u als partner Carla Deen Dirry Keurhorst.
Welkom ik maak me sterk.
TRANSACTIONELE ANALYSE Kwaliteit van de hulpverleningsrelatie.
De kracht van positief opvoeden
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Heel gewoon maar toch anders.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Workshop Girls’ Talk+ Annelies Kuyper. Girls’ Talk+: een groepsprogramma voor meiden met een licht verstandelijke beperking (LVB) ter voorkoming van onbedoelde.
Healthwise/UMCG voorjaarssymposium
Mijn Positieve Gezondheid
HOE SCOOR JIJ? Naam deelnemer: Leeftijd: Project: Datum:

Transcript van de presentatie:

Gezondheid, basis voor jouw toekomst! Eliza Huizinga (SZN) Hella Masuger (SZN) Sandra Boersma (Omz) Dorieke Wewerinke (Omz) Judith Wolf (Omz)

Gezondheidsbevordering volgens Intervention Mapping: Wat is het meest belangrijke gezondheidsprobleem? Waar wordt dit gezondheidsprobleem door veroorzaakt? Hoe kan ik de belangrijkste oorzaken beinvloeden? Wat worden doelen van ons programma?

De Bijeenkomsten: deelnemers en locatie Negen jongeren, Anna (coach), Eliza (vertrouwenspersoon), Dorieke (onderzoeker) Acht maanden lang iedere maand een bijeenkomst van drie uur: twee uur inhoudelijk, daarna samen eten Iedere maand een fotoworkshop met aandacht voor gezondheid!

Inhoud van de bijeenkomsten Check in Oefening om in het hier en nu te komen Terugblik op de vorige bijeenkomsten en doel van huidige bijeenkomst Bespreken foto’s en huiswerk Input jongeren (ervaring) Aanvulling uit onderzoek Check out Eten

Wij richten ons op geestelijke gezondheid! Jongeren: slechte geestelijke gezondheid is belangrijkste klacht! - We richten ons op klachten waar je zelf iets aan kunt gaan doen en die bij veel dakloze jongeren voorkomen, zoals niet goed in je vel zitten, piekeren, somber zijn, stress en negatief denken “Je bent verward als je dakloos bent, je denkt hoe kan het leven zo zijn? Je bent nog niet eens volwassen maar je denkt ik ben op straat. En omdat je verward bent denk je negatief.” “Schaamte voor de situatie waar je in bent beland. […] Angst voor de reacties die je kan krijgen.”

Wat heeft invloed op de geestelijke gezondheid van jongeren? Huisvesting Eigenwaarde Beschikbaarheid van werk gevoel van controle over je leven Communicatieproblemen Hoge levensstandaard Verbondenheid met je gezin Problemen tijdens je jeugd Cultuur op school Armoede Steun vanuit je omgeving Drugsgebruik Weerbaarheid Zelfbeeld Veerkracht Positiviteit Goede relatie met anderen lichamelijke ziekte Discriminatie en pesten

Wat is voor de jongeren het belangrijkste? Jongeren willen: steun krijgen van mensen uit de omgeving (sociale steun) op een goede manier leren omgaan met moeilijke situaties (coping) “Je blijft voor je problemen weglopen, zo was dat voor mij.” “Emotionele steun mis je en vertrouwen. Veel jongeren zijn bij hun ouders weg en die steun heb je niet meer.” “Je netwerk uit je tijd dat je dakloos bent is niet altijd goed. Een goed stevig netwerk en ook een nieuw netwerk met mensen met een positieve invloed is belangrijk. Het netwerk maakt soms dat je in je spiraaltje blijft.”

“Je hebt vaak al je hele netwerk gebruikt om niet op straat te komen en je belandt toch op straat. Je hebt het al opgebruikt.” “Ik hou mijn dingen meestal voor mezelf, ik vraag niet snel om hulp.” “Ik heb het met mijn ouders gehad, er werd altijd al zoveel over mij gezegd, ik ging ze niet iets geven waarvan ze konden zeggen: zie je wel!” “Het is vaak moeilijk voor jongeren omdat ze zich in de steek gelaten voelen, dan is er geen vertrouwen meer.” “Er wordt in de hulpverlening geen aandacht besteed aan het netwerk”

Gezondheidsdoelen van ons programma Jongeren leren hoe zij een ondersteunend netwerk kunnen opbouwen en de beschikbare sociale steun kunnen inzetten Jongeren leren omgaan met moeilijke situaties op een manier die niet schadelijk is voor hun gezondheid en die zoveel mogelijk gericht is op het actief aanpakken van problemen