Cognitieve linguïstiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Waarom ben ik hier op aarde?
Advertisements

Seksualiteit: gave van God
Hoera, een oudergesprek!
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Woord van Leven November 2009.
Johari venster & feedback
Vaderdag 2013.
Wat wil je worden? Je wilt iets worden in het leven Je doet je werk, je bent niet je werk Je identiteit: wie ben je? Wat voor mens wil je zijn? Hoe wil.
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Een lessenserie van drie lessen
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
Laat ons met elkander, Laat ons met elkander zingen prijzen loven de Heer. Laat ons dat tesamen doen: zingen, prijzen loven de Heer,
Een plant op de kaart zetten
Denk aan de sociale competentie
Drie concepten Wat is de visie van de school op taal en rekenen? Hoe je kijkt naar taal en rekenen bepaalt wat je in de klas terugziet. Is taal meer dan.
Inleiding CIW 2008 Analysecollege 1. Analysevraag 1 Bekijk de reclame van Bol.com waarbij mensen vragen naar een bepaalde film, maar vervolgens een product.
Persoonlijke en sociale vaardigheden van de commerciële professional
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Woordenschat en kijk op taal Hoofdstuk 2 en 3
Kies per viertal 1 plaats uit het volgende rijtje in de laatste dia.
Ken je kracht…Deel je kracht…
ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT.
Woord van Leven Juli 2014.
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
voor familie en vrienden van
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Woordraadstrategieën
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Woordsoorten Maud Hutten.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Java Objectgeoriënteerd Programmeren in Java met BlueJ
Kind in ontwikkeling A Gedrag vs. Gedachten Dagindeling:
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Opgroeien in de stad les 3
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
VIAVINCI PRIMO Opleiding Taalexpert 1 Keuzemodule Nederlands als tweede taal 11 november 2015.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
Training: Effectief communiceren op de werkvloer
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Dagdeel 3 conflicthantering
Thema Roos van Leary in de klas
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
Volgende dia Taalgebruik ( schelden) (respect). volgende dia zoek de betekenis van “schelden” schelden = ……..
Woordenschat Letterlijk en figuurlijk taalgebruik.
Semantiek week 4.
De vraag is je beste vriend
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Studieloopbaanbegeleiding
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Creatief schrijven.
S/k/l interviewen.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
LOB Waar ben je trots op?.
Puntentelling Teams Geschat
H1 Media en communicatie
Kenmerken van het nieuwe examenprogramma
beslist geen rocket science
Oorcheck op het mbo 8 Over Gehoor & gehoorschade
Online-moraalpolitie
De exegese van de tekst Of te wel, begrijp je wat God door de bijbel tegen je zegt? Lees niet alleen wat er staat. Onderzoekt alles, maar behoud het goede.
Transcript van de presentatie:

Cognitieve linguïstiek Woorden en cognitie Cognitieve linguïstiek

Ad laatste college - tweetaligheid Tweetalige ontwikkeling   Onderscheid: maatschappelijk bilinguïsme individueel bilinguïsme Wanneer wordt meestal een kind tweetalig opgevoed? Hoe moet de opvoeding ideaal verlopen? Ervaringen?

Woorden en cognitie Theo Janssen Matthias Hüning

Vraagstukken bij de tekst Het communicatieproces, kun je beschrijven hoe het precies afloopt? Wat wordt met de termen open en gesloten woordklasse bedoeld? Geef je voorbeelden? Wat is het onderzoeksveld van de lexicale morfologie? Hoe verschilt die van andere soorten morfologie? Wat is morfologie? Hoe begrijpen we de werkelijkheid om ons heen? Hoe werken we aan de hand ervan met het toekennen van de betekenis aan woorden? Hoe groeperen we verwante woorden bij elkaar? Wat is de prototypetheorie? Een taalteken: wat is dat? Hoe begrijp je dat? Wat zijn de kenmerken ervan? Wat is homonymie en polysemie? Geef jij voorbeelden in het Tsjechisch, Nederlands en Pools? Schieten jou voorbeelden te binnen waarbij je als student van het Nederlands problemen mee had bij het verwerven van het Nederlands? Wat wordt in dit hoofdstuk precies met monosemie bedoeld?

Vraagstukken bij de tekst Hoe wordt de term betekenis in dit hoofdstuk gepresenteerd? Wat zijn gelede en ongelede woorden? Wanneer spreken we van gemotiveerde woorden? Bedenk ook andere voorbeelden. Wat wil het voorbeeld van het woord ziekenhuis over het toekenen van betekenissen zeggen? Wat zijn syntagmatische indicaties en paradigmatische relaties, waar zijn ze goed voor? Kijk naar voorbeeld 10 op pg.65. Er zijn twee woorden: verliteratuurd, literatuurziekte. Je bent een vertaler naar het Tsjechisch/Pools. Hoe ga je met zulke woorden om? Wat zijn dus de morfologische mogelijkheden van het Tsjechisch om dergelijke woorden te vertalen? Kijk naar voorbeeld 11: hebben we in het Tsjechisch/Pools ook dergelijke cultuurgebonden woorden zoals verpolderen? Wat verstaan we onder morfologische productiviteit? Tsjechisch/Pools – voorbeelden van conversie, woordversmelting? Tsjechisch/Pools versus Nederlands wat de acroniemen betreft – vergelijkbare hoeveelheid en gebruik? Andere voorbeelden van acroniemen die losgemaakt werden van hun oorspronkelijke betekenis in alle drie talen?

Vraagstukken bij de tekst Woordbetekenis: structuur en dynamiek: Werk in tweetallen: Lieke en Marta werken alleen. Bedenk een aantal categorieën, zoals vogels en denk zelf welke leden van de categorie jou als eerste in jouw moedertaal te binnen schieten. Probeer de categorieën aan de hand van het verschil tussen Nederlandse en Tsjechische/Poolse mentaliteit of culturele kennis of extralinguïstische context te bedenken. Voorbeeld: Je weet dat als je het woord vogel zegt, denkt de Tsjech b.v. eerst aan een duif en de Nederlander b.v. aan een kauwtje (kavka). Maak zelf een rijtje van max 5 meest voorkomende exemplaren van de categorie.

Vragen bij de tekst Wat is metonymie, metafoor? Wat is een morfologische categorie? Wat is de semasiologische en onomasiologische benadering? Wat zijn de manieren om de relaties tussen woorden te kunnen categoriseren? Voorbeelden? Wat kun je over de referentiemogelijkheden van persoonlijke voornaamwoorden zeggen? Wat kun je over de referentiemogelijkheden van aanwijzende voornaamwoorden zeggen? Wat wordt er met deixis bedoeld? Wat kun je over voorbeeld 25 zeggen? Hoe gaat het Tsjechisch hiermee om?