Videobewaking en stedelijke veiligheid Van verwachte effecten tot waargenomen effecten Vincent FRANCIS - UCL.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hervorming van de pensioenbonus Alexander De Croo Vice-premier en minister van Pensioenen 1.
Advertisements

gewest, 19 gemeenten 2 gemeenschappen 3 gemeenschappelijke commissies 1 federale regering 0 instantie voor metropole samenwerking.
Emeritus Professor Philip G. Zimbardo Geboren : 1933 in New York Internationale stem en gezicht van hedendaagse Amerikaanse psychologie Sinds 1968:
Dierproeven en proefdieren in Nederland
Annelies Daalder WODC Onderzoek voor beleid Annelies Daalder WODC
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 1 CO 2 -emissies van lichte voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het.
Ed van den Berg VU en HvA 21 november 2013
Overgewicht en lage SES Oost-Groningen
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
V ROUWEN AAN DE TOP … Door Delphine Gobert en Julie Ongenaed.
1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.
VOL SUR CHANTIER F. Walschot >Sensibilisation >Clôturer le chantier >Ranger le matériel / Verrous / Clés >Marquerle matériel les matériaux.
VEILIGE MOBILITEIT: THE GOOD, THE BAD & THE UGLY BRON: TOSHIBA EUROPE GMBH.
Nut en onnut van contexten in het scheikundeonderwijs KNCV 25 april 2006 Han Vermaat Stebo – Den Haag.
Jongeren, internet en seksualiteit
de geschiedenis van het Scheeps Afvalstoffen Verdrag door Bert Veraart
Van probleemstelling naar doelstelling
Gokverslaving.
Kordaat straffen = straffen op maat 1 Annemie Turtelboom Minister van Justitie – Ministre de la Justice.
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
VORM- en BETEKENISGEVING
Bedrijfsvervoerplannen (BVP)
Kunstenaarsstatuut. Een terugblik en een oproep Frank Vandenbroucke 20 jaar oKo, 12 december 2011.
Gezond bewegen in het groen: Teek Control!
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs
Media en creativiteit 6* Privacy, reputation and control (*voorheen identiteit, kwartaal 2) Elske Revelman de Vries
Media en creativiteit 6* Privacy, reputation and control (*voorheen identiteit, kwartaal 2) Elske Revelman de Vries
 (het is niet zo moeilijk…)
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
It’s not you, it’s the didactics that matter, stupid…
Samenwerking tussen de verschillende instanties van Franstalig België Diensten erkend door het « Ministère de l’Aide à la Jeunesse et de la Jeunesse »
Camerabewaking/ Vidéosurveillance
Gé Haans & Ellen Oude Lenferink
Obesitas & Schouderdystocie
Astma Medische aspecten
Sociaal-economische verschillen in roken: de rol van de omgeving
1 Is MST Kosten - Effectief?  Jan J. v. Busschbach, Ph.D. –Viersprong Institute for studies on Personality Disorders –Erasmus MC Afdeling Medisch Psychologie.
Wat is digitale camerabewaking ? Videosurveillance digitale ?
Symposium sur la sécurité Veiligheidssymposium Page 1 les causes d’accidents sont principalement de trois ordres : De oorzaken van de.
Transactionele analyse en sociale rollen
Theorieën over slachtofferschap
Beleidsnota Mobiliteit Toelichting aan de pers 30 november 2004 Kathleen Van Brempt Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke.
Ongelijkheid in toegang tot digitale systemen Twee voorbeelden Invloedsfactoren Statistieken en Bronnen Alexandre Vantomme.
De veiligheid in de publieke ruimte bestand tegen gebruik en vertoon Christine Schaut (USL-B, ULB)
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Actie ZERO AFVAL Een campagne op initiatief van
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Voorstelling van de resultaten van de Consultatie Thema: Toegankelijkheid.
De Participatieve tuinen van Etterbeek Agenda 21-project (actiefiche nr. 5) Coördinatie: milieudienst.
Aanleiding onderzoek Sector en beleid staan onder druk Strategie langs twee lijnen: In kaart brengen effecten en waarde Verbinding met de samenleving.
Minder vrijheidsbeperking in de verstandelijke gehandicaptenzorg
La littérature du 19eme siècle
Bienvenue - Welkom. Persvoorstelling / Conférence de presse Jaarverslag Mensenhandel Bruggen slaan 15/10/2014 Rapport annuel Traite des êtres humains.
Tijd van pruiken en revoluties,
Kinderarmoede en opvoedingsondersteuning Prof. Dr. Rudi Roose Universiteit Gent Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek Senaat - 6 juli 2015.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
La plateforme de coordination Het coördinatie- platform Valérie STOOP Sous-division Eau et Grandes Entreprises Bruxelles-Environnement.
Thema jongeren en de publieke ruimte : social media/de digitale leefwereld.
LEIDINGGEVENDE OF TOCH NIET?
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 5, 2016 ‘Needs’ en responsivity
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Expeditie Doppio – Expédition Doppio
De sociale zekerheid van de toekomst – Slotwoord
Expeditie Doppio – Expédition Doppio
Transcript van de presentatie:

Videobewaking en stedelijke veiligheid Van verwachte effecten tot waargenomen effecten Vincent FRANCIS - UCL

Samenvatting 1. Een vaststelling en enkele cijfers 2. Veiligheidsstrategie en videobewaking 3. De effecten op individuele houdingen  Conclusies: grenzen en uitdagingen

1. Een vaststelling en enkele cijfers  Sinds een decennium: exponentiële verhoging van bewakingscamera’s op publiek toegankelijke plaatsen, in België en elders  Alles grote Belgische steden zijn voorzien  Brussel => van enkele tientallen naar enkele honderdtallen camera’s volgens de politiezones  Molenbeek : 120 camera’s (2013)  50 % van de Vlaamse gemeentes zijn voorzien  Openbaar vervoer: NMBS: 4000 camera’s in meer dan 70 stations MIVB: 1800 camera’s in de stations (en gebouwen) en 6800 in de voertuigen 90% van de TEC bussen zijn voorzien 750 bussen en trams van de Lijn zijn voorzien (4 camera’s per voertuig)

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking  Strategie van « preventieve herkwalificatie van de ruimte » met als doel: - Het aantal misdaden verminderen door ze strafrechtelijk risicovoller te maken.  De ruimtes worden angstruimtes - De ruimte wordt een plek voor uitdrukkingen van angst - L’espace devient un lieu d’expériences angoissantes censées produire dans l’esprit des individus dont la présence est jugée indésirable le sentiment qu’ils y sont menacés (Koskela, 2006)

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking  De preventieve herkwalificatie van de ruimte => de theorie van het rationele onderwerp  Oorsprong van deze manier van het begrijpen van het menselijke Theorie die verdedigd werd door de utilitaristen van de 18de eeuw Plezier en misnoegen (Bentham) Het individu is computer  Actualisering van deze theorie op het einde van de 20ste eeuw Het gebruik van camerabewaking in het misdaadmilieu => manipulatie van 2 strafrechterlijke variabelen die de dreiging kunnen verhogen (Becker, 1967) : 1.De kans op arrestatie 2.De kans op veroordeling

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking De drie manieren van herkwalificatie van de ruimte Les trois modalités de requalification anxiogène de l’espace : a) De bewaking a) De steun op de interventie b) Versterking van de rechterlijke logica

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking a. De bewaking : 1. Een relatieve efficiëntie Een vervelende activiteit Het betrappen op heterdaad is uitzonderlijk 2. Moeilijkheid om het numerieke antwoord te bewaken De camerabewaking (net zoals nieuwe technologieën in het algemeen) beogen het vervangen van de materiële wereld La vidéosurveillance (comme les nouvelles technologies en général) tend à remplacer le monde matériel à surveiller par son modèle numérique : digital body, les data doubles Hoe meer schermen, hoe moeilijker de bewaking

Numerieke splitsing

2. Camerabewaking, welke strategie? a) De bewaking: 3. Een technologische oplossing tegenover de moeilijkheid om te waken over numeriek antwoord? Algoritme… Het oog zonder ooglid (Wajcman, 2010) => de bewaking continu maken Vertaalproblemen… 4. De bewaking is in realiteit anticipatief De voortekens lokaliseren Waarschijnlijkheidsbewaking Opzoeken naar wat onwettig de ruimte vult

Intelligente camera’s: bepalen wat onrechtmatig de ruimte vult

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking b) De steun voor interventies: De belanghebbenden op het terrein inlichten (politie en privé-agenten) De belanghebbenden begeleiden op het moment van een interventie De interventies opnemen

2. Veiligheidstrategie en camerabewaking C) Versterking van de gerechterlijke logica De camera’s verhogen de kans op verheldering en vergemakkelijken het verzamelen van bewijsmateriaal => Politieprioriteit en versterking van de repressieve logica

3. Camerabewaking, welke effecten op het gedrag? a) De patrouilles De camera’s sporen aan tot voorzichtigheid en het respecteren van de regels die die politiepraktijken omkaderen (Hagerty et Ericson, 1997) De camera’s sporen aan tot ontwijkingsgedrag (Newburn et Hayman, 2002 et McCahill, 2002) De camera’s zijn ook een bescherming voor de politie De camera’s zijn een zekerheid tegen rebellengedrag (Ocqueteau et Pottier, 1995) De politie zet zich dikwijls bewust in het zicht van de camera’s (Goold, 2003)

3. Camerabewaking, welke effecten op het gedrag? b) De ondervragers De opnames: een verademing voor de politie (juridische opdrachten) Instrumentalisatie door privé-operatoren van politie-economisme

3. Camerabewaking, welke effecten op het gedrag? c) De slachtoffers van misdaden Gemarkeerd door enkele studies van de al dan niet sterke neiging van de slachtoffers om de politie in te lichten (Robert, Zauberman et Pottier, 2003, 344 ; Lagrange et alii, 2004) in functie van bepaalde factoren. Verhoogde neiging om klacht neer te leggen

d) Effecten op gedragingen van de doelgroepen?  Relatieve afschrikking al naar gelang: Het beoogde type delict (al dan niet impulsief), De rekbaarheid van het gedrag van individuen De context (verlichting, complexiteit van de plek, reactie van de politie, …)  De observeerbare geïnduceerde gedragingen: De voorziening omzeilen Geconfronteerd worden met de voorziening Zich verplaatsen Ontwijken  Productie van een residu (Francis, 2013) Miskenning van het risico Verhouding « risico/voordeel » weinig efficiënt => onverschilligheid Onrekbaarheid van het gedrag Aantrekking van het risico 3. Camerabewaking, welke effecten op het gedrag?

Conclusie:grenzen en uitdagingen De camerabewaking, zijn grenzen en uitdagingen Relatieve afschikking (doelgroepen) Weerstand (doelgroepen) Onverwachte effecten (andere groepen) Een uitbundig gebruik van camerabewaking => Specifiek ontwerp van de ruimte (verlenging van de verdedigbare ruimte) Symptomatische benadering van de criminaliteit Logica van neutralisatie en/of uitsluiting

Bibliografie Becker G. (1968), « Crime and Punishment: An Economic Approach », The Journal of Political Economy, 76 (2), Wajcman G. (2010), L’œil absolu, Paris, Denoël. Goold B. J. (2003), « Public Area Surveillance and Police Work: the impact of CCTV on police behaviour and autonomy », Surveillance and Society, 1 (2), URL: and-society.org/articles1(2)/publicpolice.pdf. Consulté le 22 août and-society.org/articles1(2)/publicpolice.pdf Robert P., Zauberman R., Pottier M.-L. (2003), « La victime et le policier : point de vue profane et point de vue professionnel sur la délinquance », Sociologie du Travail, 45, Ocqueteau F., Pottier M.-L. (1995), « Vidéosurveillance et gestion de l’insécurité dans un centre commercial : les leçons de l’observation », Les Cahiers de Sécurité intérieure, 21, Haggerty K., Ericson R. (1997), Policing the Risk Society, Toronto, University of Toronto Press. Newburn T., Hayman S. (2002), Policing, Surveillance, and Social Control: CCTV and Police Monitoring of Suspects. Cullompton, Willan. Newburn et Hayman, 2002 et McCahill, 2002 the impact of CCTV, Home Office Research, Development and statistics directorate, February, (Consulté le 14 février 2014) Heilmann E., « La vidéosurveillance, une réponse efficace à la criminalité ? », Criminologie, 36 (31). 2003, Heilmann E, Melchior P. et Douillet A. C., Vidéo-surveillance ou vidéo-protection?, Lemuscadier, Le choc des idées (collection), Koskela H, « Cam Era –the contemporary urban Panopticon », Surveillance and Society, 1 (3),2003, URL: society/article/view/3342/3304. Consulté le 7 février society/article/view/3342/3304