Evolutie van geld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Weetjesquiz over geld Grote Rekendag Dag 2009.
Advertisements

Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het.
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
H3 Industralisatie en Ismen.
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Geldschepping door banken
KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding SEPA. KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding Inleiding: betalingen buitenland!  Op reis: cash en debetkaarten.
Armenië Armenië 150 na Chr.. Armenië nu
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
Module 6: Kantoortechnieken
Vraag 1 Het oude record van Wadoebi op de 100 meter was seconden. Hij verbetert zijn record met 4/100ste seconde. Wat is zijn nieuwe record?
Duitsland, is gekleurde land.
Erfenis van het Verleden De Traditionele samenleving
Joods-christelijk wereldbeeld
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Hoofdstuk 3.
Hoofdstuk 5.
Machtige heren, halfvrije boeren
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Regenten en Vorsten( ) Wat gebeurt er in dit tijdvak
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoge en lage edelen Het merendeel der adel bestond uit lage adel
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Gemaakt door Jan en Adjani
SNOEPJES.
Weetjesquiz over geld Grote Rekendag Dag In welk jaar is de euro ingevoerd? Vraag 1.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Les 1 De wereld staat in brand
Tianmen Mountains liggen in het noorden van de provincie Hunan, bij Dayong (China). Veel mensen denken bij Tianmen aan de beroemde Tiananmen Square, in.
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Om met een overschrijving te kunnen betalen, volstaat het dat ofwel de opdrachtgever ofwel de begunstigde een zichtrekening heeft. JUIST FOUT.
20/08/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
Thijs Oost en Simon Valster
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Westerse wereld.
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Nederland terug naar de gulden?
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
TOETANCHAMON Van yentl en maarten de oudste tijd.
Uitvindingen Leonardo da Vinci was een groot kunstenaar en uitvinder. Veel van de door hem ontworpen machines werden pas honderden jaren na zijn dood werkelijkheid.
Joods-christelijk wereldbeeld
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
2VMBO Mens en Maatschappij
Tafeltennis quiz T.T.V. Reflex
DE EUROPESE UNIE.
Les 1: Geld in het laatje. Nog even over het openingscollege: Schaarste Keuzes maken Rationeel handelen.
De politieke en economische omgeving Hoofdstuk 5.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
M AATSCHAPPIJLEER Paragraaf 9 Bladzijde D E E UROPESE UNIE Kijkvragen: Waarom besloten Europese landen om samen te gaan werken? Welke twee namen.
Geld Thomas Beeftink.
HOOFDSTUK 2 BASISREKENVAARDIGHEDEN Wisselkoersen M&O havo 4.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Romeinse Markt.
DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT
Hoofdstuk 7.2 Les 1.
Geld in Europa rekenen.
DE ADVIEZEN VOOR DE REGIONALE BELEGGGINGSCLUBS KNOKKE-HEIST
Activa (vastgelegd en beschikbaar geld) L-betaalmiddel Vaste activa
Rekenen met kommagetallen
Goudsmit: wissels Geldwissel Oudste –nog actieve bank- ter wereld: 15e eeuw Oudste –nog actieve bank- ter wereld: 15e eeuw. De Banca.
ik zie….ik zie…..wat jij niet ziet
Transcript van de presentatie:

Evolutie van geld

Ruilhandel 9000 v.C. Voor er geld bestond, ruilden de mensen. Dat ging niet altijd even gemakkelijk!

Zilveren blokken en staven 5000 v.C. Kleine stukjes zilver die exact afgewogen waren.

De eerste echte munt 800 v.C. Munten zijn onafhankelijk van elkaar op drie verschillende plaatsen uitgevonden. De eerste 'munten' in China, gemaakt vanaf circa 770 v.Chr. In de 'westerse' wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de zevende eeuw v.Chr. In India werden de eerste munten vervaardigd rond het jaar 500 v.Chr.

Het eerste papiergeld 700 n.C. Papiergeld werd voor het eerst gebruikt in China in de 7e eeuw gedurende de Tang- en de Song-dynastieen. De wortels ervan liggen in het gebruik van ontvangstbevestigingen voor handelaren en kooplieden gedurende de Tang-dynastie (618–907) om grote hoeveelheden zware koperen munten te vermijden bij grote transacties. Het accepteren van papiergeld was verplicht op straffe van de dood. In Europa werd voor het eerst in de 13e eeuw het idee van papiergeld geïntroduceerd, maar echte bankbiljetten verschenen pas in de 17e eeuw.

De eerste banken 1400 n.C. De Banca Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld. Hij werd opgericht in 1472 door de Republiek Siena, de toen heersende regionale overheid.

De eerste dollar 1800 n.C. Het werd al vrij algemeen gebruikt voordat de Verenigde Staten in 1785 de Amerikaanse dollar als munteenheid aanvaardden; het eerste gebruik dook op in de jaren zeventig van de 18e eeuw.

Creditcard 1950 n.C. De mogelijkheid om te betalen met een algemene kredietkaart is in 1950 uitgevonden door Ralph Schneider en Frank X. McNamara. Diners Club produceerde als eerste deze kredietkaart en introduceerde zijn club-card in 1957 op de Nederlandse markt. De creditcard is in Europa in 1966 geïntroduceerd.

De euro 1992 n.C. In 1992 werd in Maastricht besloten tot invoering van de euro. Hierbij zou de waarde van 1 euro gelijk zijn aan 1 ECU ('European Currency Unit' oftewel ‘Europese rekeneenheid’). Sinds 4 januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro's weergegeven. De munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad, tijdens de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden.