Wegen van de thora Het joodse jaar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
M3F-MATEN - Tijd en Snelheid
Advertisements

M3F-MATEN - Tijd en Snelheid
Jaarboek van een blondje.
De Kalender en De Seizoenen Ellen Adriansens Gegradueerde in de ergotherapie BuSo – OV 2 – 2 e graad Algemene en Sociale Vorming Raamplan BuSo.
12 maanden 12 gezegden.
Les 26 Eeuwen, jaren, seizoenen , maanden, weken, dagen, uren, minuten, seconden,…. tijd kan gemeten worden. Dit noemen we “ TIJDMETING.” We gebruiken.
In 2008 geven Jeroen en Els alles…
Maandkalender 2006 U kunt deze sjabloon afdrukken en gebruiken als muurkalender of u kunt de pagina voor een willekeurige maand kopiëren en deze toevoegen.
2014 Nieuwjaar: woensdag 1 januari – Drie Koningen: maandag 6 januari Willemsplein.
2012 Nieuwjaar: zondag 1 januari – Drie Koningen: vrijdag 6 januari.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Rosj HaSjana Het joodse jaar september.
Op Kynologisch Gebied in Nederland Raad van Beheer Evaluatie Keurmeesternotitie 2006 / 2007.
Het stationWeerspiegelingMeerder en minderheid KindertijdGebouwenHerfst kleuren Met dank aan Thema’s : Microotje Bespreking : Fotoke Willy.
“Pests and Climate Change” - December 3d 2008 De Natuurkalender Workshop Dr.Ir. Arnold van Vliet Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse Wageningen Universiteit.
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
Happy New Year!!! Het bestuur wil jullie van harte welkom heten op onze nieuwjaarsreceptie! We wensen iedereen een fantastisch en sportief 2015!
DE TIJD VLIEGT….
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
Woordenschat groep 5 Thema 2 Les 1
Wegen van de Thora De Sjabbath.
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
Wegen van de Thora De Sjabbath. De sjabbath Religieuze joden vieren de Sjabbath De Sjabbath begint op vrijdagavond zonsondergang en duurt tot zaterdagavond.
Jodendom in Christendom
Kalenders Jaar 4 seizoenen Ca. 12 maanden (manen) Ca. 52 weken
Het leerpad van de vruchtbaarheid van de mens. Een HEMPELSE paradox? Als er elke maand kinderen geboren zijn (en worden) bij vrouwen, mag je dan stellen.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Levensbeschouwelijke lijn Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendomFilosofie.
ERASMUS PROJECT Sint-Hendrik 8 december PROJECT PARTNERS 1. ENGELAND 2. SPANJE 3. ITALIË 4. POLEN 5. ROEMENIË 6. GRIEKENLAND 7. BELGIË.
Sterrenkunde Klas 7. NaamSymbool Astrologisch teken Zon in teken vanaf ca. Astronomisch sterrenbeeld Zon in sterrenbeeld volgens IAU.
Het jaartje rond … maart juni september december april juli oktober
Het jaartje rond … januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember.
Van tijd tot tijd Woordenschat.
Prognose woningnood erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden in Vlaanderen in aantal gezinseenheden 3 Maart 2016.
Nieuw Begin. Voorbeeld: Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar De wisseling van de jaren en daarmee de jaartelling is niet bij alle culturen identiek. Volgens.
Kalenders plannen afnemen/ maken afnemen/ maken verzamelen/ rapporteren verzamelen/ rapporteren analyseren bespreken/ terug- koppelen bespreken/ terug-
Cijfers asielcrisis VVSG VVSG - De Asielcrisis 1.Cijfers over de asielaanvragen 2.Cijfers over de opvang van asielzoekers OPMERKING: Vanaf 2016.
MAANDAGDINSDAGWOENSDAGDONDERDAGVRIJDAGZAT/ZON Opmerking: U kunt deze sjabloon afdrukken om hem als een kalender te gebruiken. U kunt de dia ook voor een.
MAANDAGDINSDAGWOENSDAGDONDERDAGVRIJDAGZA/ZO 28 juli augustus2/ / / / /31 1 september23456/
Lichtfeesten.
De Joodse kalender en de zeven feesten van de HEERE
Lesbrief 2 Magazijnen.
De seizoenen.
Prebes Antwerpen. Prebes Antwerpen Dit was 2016.
KN L TB Jaarkalender Jeugd Voor meer informatie:
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
OBS die Heenetrecht en Katholieke basisschool Sint Anthonius
De maanden in woord en beeld.
Evaluatie Brainstorm avonden & vervolgstappen
HAA in de Maat Kalender 2017/2018 September; Oktober:
Een greep uit de oude doos
2011 Januarie Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrydag Saterdag
Hoe maak je een grafiek? Tabellen & Diagrammen.
Rosj HaSjana.
2011 Januarie Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrydag Saterdag
16 buiten de sport activiteiten in het kader van
Voel ik me Thuis in Gods huis?
? Wie is dat? Ik weet het niet.  Ik VRAAG het.
Cijfers asielcrisis VVSG 2016
Vormingssessie Laboratoria
Brasserie De Stoof bestaat nu iets meer dan een jaar… en het was een jaar met heel wat uitdagingen. Wat velen misschien niet beseffen is dat een zaak openen.
2010 Januarie Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrydag Saterdag
<Naam bijeenkomst>
KN L TB Jaarkalender Jeugd Voor meer informatie:
Transcript van de presentatie:

Wegen van de thora Het joodse jaar

Het Joodse jaar Joden hanteren de maankalender Maancyclus duurt 29,5 dag Komen dus dagen te kort t.o.v. zonnejaar Maanjaar 354 dagen en zonnejaar 365 Dus om de drie jaar schrikkeljaar met extra maand.

Het Joodse jaar De oude maandtelling volgens de Thora begint met : niesan - valt in maart/april ijar - valt in april/mei siewan - valt in mei/juni tammoez - valt in juni/juli aaw - valt in juli/augustus elloel - valt in augustus/september

Het Joodse jaar tisjrie - valt in september/oktober chesjwan - valt in oktober/november kisleew - valt in november/december teweet - valt in december/januari sjewat - valt in januari/februari adar - valt in februari/maart adar 2 (in schrikkeljaren) - valt in maart/ap

Het Joodse jaar Deze indeling is gebaseerd op de wetgeving bij de horeb, waar JHWH Mozes opdroeg dat de maand van de uittocht de eerste maand moest zijn. Tegenwoordig gebruikt men de indeling vanuit de misjna (de mondelinge rabbijnse overlevering)

Het joodse jaar tisjrie - valt in september/oktober chesjwan - valt in oktober/november kisleew - valt in november/december teweet - valt in december/januari sjewat - valt in januari/februari adar - valt in februari/maart adar 2 (in schrikkeljaren) - valt in maart/april

Het joodse jaar niesan - valt in maart/april ijar - valt in april/mei siewan - valt in mei/juni tammoez - valt in juni/juli aaw - valt in juli/augustus elloel - valt in augustus/september

Het joodse jaar Volgens de Christenen leven we in het jaar 2009 AD (AD= anno domini, het jaar van de Heer) Uitgangspunt de geboorte van Christus als eerste jaar. De joden hanteren anno mundi (jaar van de wereld) Uitgangspunt het begin van de wereld

Het joodse jaar We leven dan ook in het jaar 5770 anno mundi. Dat betekent als je terug rekent: 5770-2009=3761 Dus volgens de joden is de wereld begonnen 3761 voor de christelijke jaartelling.

Het joodse jaar Begin van het jaar volgens de thora of misjna begint het jaar met Rosj Hasjana, het nieuw jaar. Volgens de thora in de niesan volgens de misjna in tsjirie, de laatste wordt meestal aangehouden. Joods nieuwjaar valt dus in september/oktober